Bekendmaking van het voornemen tot het één-op-één in erfpacht geven en het vestigen van recht van opstal van de onroerende zaken aan het Koningin Julianaplein te Vaals

Uit het Didam Arrest volgt dat als een overheidslichaam een onroerende zaak wil verkopen of in erfpacht wil uitgeven er met betrekking tot deze onroerende zaak:

  • 1.

    Mededingsruimte geboden moet worden;

  • 2.

    Een passende mate van openbaarheid verzekerd moet zijn voor wat betreft de beschikbaarheid van de onroerende zaak, de selectieprocedure, het tijdschema en de toe te passen selectiecriteria.

Het bieden van de gelegenheid om mee te dingen kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verwerving. In dat geval moet het voornemen tot de één-op-één in erfpacht geven van de onroerende zaak (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

 

Op www.overheid.nl vindt u het beleid van de gemeente Vaals naar aanleiding van het zogenaamde Didam-arrest van 26 november 2021.

 

Voornemen tot het in erfpacht geven en het vestigen van een recht van opstal van gronden door de gemeente Vaals aan Festivaals BV, vertegenwoordigd door de heer A. Akgün.

 

De gemeente Vaals heeft het voornemen om de navolgende gronden, gelegen aan het Koningin Julianaplein, in erfpacht te geven en aldaar een recht van opstal te vestigen op een gedeelte van het registergoed , kadastraal bekend als gemeente Vaals sectie A nummers:

- 10806, groot zeventig vierkante meter (70 m²);

- 10813, groot zeshonderddertig vierkante meter (630 m²);

- 10822, groot zevenduizend achthonderdzestien vierkante meter (7.816 m²)

 

Motivering

 

De gemeente Vaals is om de volgende redenen van mening dat Festivaals BV, vertegenwoordigd door de heer A. Akgün, de enige gegadigde is om bovenstaande kadastrale gronden in erfpacht uit te geven en aldaar het recht van opstal te vestigen omdat:

  • 1.

    Festivaals BV eigenaar is van de percelen, kadastraal bekend als gemeente Vaals sectie A nummers: 11019,11017,10821, op welke percelen hij horeca wenst te vestigen;

  • 2.

    De voornoemde gemeentelijke percelen direct grenzen aan de percelen die in eigendom zijn van Festivaals BV en Festivaals BV de gemeentelijke percelen wenst te gebruiken voor het realiseren van een terras c.q. gebouwelijke uitbreiding die direct en onlosmakelijk samenhangt met de economische activiteiten van Festivaals BV;

  • 3.

    Deze gebouwelijke uitbreiding past binnen de integrale ontwikkeling van het gebied dat de gemeente voor ogen heeft (herontwikkeling van het KJP en afgegeven omgevingsvergunningen);

  • 4.

    Festivaals BV beschikt over de vereiste omgevingsvergunningen, bereid is om de integrale gebiedsontwikkeling voor eigen risico te ontwikkelen en beschikt over het eigendom van de panden direct aansluitend aan het Koningin Julianaplein;

  • 5.

    Festivaals BV als doel heeft om de uitbouw in combinatie met zijn huidige gebouwelijke eigendom aan het Koningin Julianaplein te gebruiken voor het realiseren van een horeca-aangelegenheid, hetgeen bijdraagt aan de gemeentelijke belangen, waarbij op een afzienbare termijn invulling gegeven kan worden aan het gemeentelijke belang van het voorkomen van leegstand.

     

Reactietermijn

 

Bent u het niet eens met dit voornemen tot één-op-één vervreemding, omdat u van mening bent ook als serieuze gegadigde in aanmerking te kunnen komen hiervoor? Dan dient u dit kenbaar te maken door binnen 20 kalenderdagen na deze bekendmaking een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht.

 

Deze termijn merken wij aan als vervaltermijn. Dit betekent voor de goede orde dat indien een serieuze gegadigde binnen 20 kalenderdagen na heden géén kort geding is gestart, alle rechten vervallen, waaronder het recht om nadien in rechte op te komen tegen dit voornemen tot één-op-één vervreemding.

 

De gemeente hanteert deze handelwijze om rechtszekerheid te creëren, zodat zij na ommekomst van de termijn van 20 kalenderdagen of nadat de voorzieningenrechter in kort geding heeft geoordeeld dat geen sprake is van een andere serieuze gegadigde, één-op-één kan contracteren. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de gestelde termijnen uiterlijke termijnen zijn en dat een verlenging hiervan niet aan de orde is.

 

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot mevrouw mr. S. Pieters via s.pieters@vaals.nl.

 

Vaals, 30 mei 2024

Naar boven