Bekendmaking (Wet op de lijkbezorging) Molswingelsdwarsdijk 6 in Nederweert, ontwerpvergunning voor crematorium

Voornemen verlening medewerking ingebruikname crematorium

Burgemeester en wethouders van Nederweert maken hun voornemen bekend om medewerking te verlenen aan de vestiging van een bijzonder* crematorium.

Terinzagelegging stukken (op papier en digitaal)

De stukken die bij deze bekendmaking horen liggen tijdens kantooruren 30 dagen ter inzage op het gemeentehuis aan het Raadhuisplein 1 in Nederweert, vanaf de dag na bekendmaking van ons voornemen. U kunt de ontwerpvergunning en de aanvraag digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom).

Locatie

Het crematorium hoort bij natuurbegraafplaats Hoeve De Zwingel en is geprojecteerd aan de Molswingelsdwarsdijk 6, 6031 LZ Nederweert.

Binnen het complex van natuurbegraafplaats, strooivelden en crematorium, is het crematorium gepland in de oksel van de Bissebranddijk aan de noordoostelijke hoek van het complex.

De locatie van het geplande crematorium, vindt u op de kaart bij het bestemmingsplan Crematorium Nederweert, die u vindt op : https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/viewer/(documentresult//rechter-paneel:document/NL.IMRO.0946.BPCrematoriumNdw-VA01/plekinfo)?id=NL.IMRO.0946.BPCrematoriumNdw-VA01

Toelichting en wettelijk kader

Er gelden rond begraven, cremeren en verstrooien van as regels uit de Wet op de lijkbezorging (Wlb). Die wet is van toepassing naast de regels uit het omgevingsrecht. Wij hebben een initiatief ontvangen van de Porta Celi BV uit Nederweert voor de vestiging van een uitvaartcentrum met natuurbegraafplaats. Deze is bedoeld voor de functies begraven, cremeren en het verstrooien van as 1 . Voor het vestigen van een bijzonder crematorium is onze vergunning nodig. Wij moeten ons voornemen voor vergunningverlening voor een crematorium bekendmaken(art. 53 Wlb), en wel minimaal 30 dagen voordat wij de vergunning verlenen voor vestiging van het crematorium. De exploitant heeft het voornemen om het complex te gaan openen onder de naam ‘Hoeve De Zwingel’.

Afwegingskader

De Wet op de lijkbezorging bepaalt onder andere dat een crematorium zo moet zijn ingericht dat een waardig afscheid geborgd is.

Hoe past de geplande medewerking binnen andere regels ?

De geplande medewerking past binnen de regels van het onherroepelijk (bestemmings)plan, dat op 27 september 2022 is vastgesteld voor deze locatie. De omgevingsvergunning voor het bouwen van het crematorium is verleend op 10 augustus 2023. Die vergunning is inmiddels ook onherroepelijk.

Wilt u reageren ?

Dan kunt u in de periode van van terinzagelegging (uiterlijk 30 dagen na start terinzagelegging) uw zienswijze geven op ons voornemen. Uw zienswijze kunt u richten aan info@nederweert.nl of opsturen per post naar het gemeentehuis, Raadhuisplein 1, 6031 VR Nederweert.   

  

Naar boven