1e wijzigingsverordening Reglement van orde 2024

De raad van de gemeente Dalfsen;

 

gelezen het voorstel van het presidium d.d. 15 april 2024, nummer 1771;

 

overwegende dat:

  • de raad op 16 oktober 2023 besloten heeft om over te gaan op een nieuw vergadermodel;

  • daarbij besloten is om de verordening voor de commissie voor regionale samenwerking en raadsrapporteurs in te trekken omdat deze onderwerpen in de reguliere vergadercyclus kunnen worden meegenomen;

  • via de verordening op de rechtspositie voor raads- en commissieleden 2024 de rechtspositie voor raadsrapporteurs wordt geregeld;

  • aanpassing van het Reglement van Orde voor de raad noodzakelijk is om de werkzaamheden van de commissie een plaats te geven;

 

gelet op artikelen 16 en 84 van de Gemeentewet;

 

b e s l u i t:

 

vast te stellen de “1e Wijzigingsverordening Reglement van orde 2024

 

Artikel 1  

Aan artikel 1 van het "Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Dalfsen 2024" wordt toegevoegd:

s. raadsrapporteurs: de door de raad uit zijn midden aangewezen raadsleden die de raad kunnen vertegenwoordigen in overlegsituaties.

 

Artikel 2  

Aan het "Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Dalfsen 2024" wordt hoofdstuk 6A toegevoegd, dat bestaat uit de volgende artikelen:

 

Artikel 40a Instelling bijzondere raadscommissie en taken

  • 1.

    Er is een bijzondere raadscommissie voor regionale samenwerking en raadsrapporteurs.

  • 2.

    Deze commissie heeft als taak om college en raadsleden te informeren en met hen te overleggen over zaken die betrekking hebben op organisaties, samenwerkingsverbanden en overlegstructuren waarbij de gemeente een regionaal bestuurlijk en/of maatschappelijk belang heeft en waarvoor de gemeenteraad een raadsrapporteur uit zijn midden heeft aangewezen.

 

Artikel 40b Samenstelling en ondersteuning

  • 1.

    De commissie bestaat uit raadsrapporteurs.

  • 2.

    Het lidmaatschap van de commissie eindigt zodra het raadslidmaatschap eindigt, de raadsrapporteur laat weten af te zien van de aanwijzing tot raadsrapporteur of de raad besluit de aanwijzing tot raadsrapporteur in te trekken.

  • 3.

    De commissie wordt bijgestaan door de raadsgriffier of een commissiegriffier. Hij kan deelnemen aan de beraadslagingen.

 

Artikel 40c Vergaderingen

  • 1.

    Vergaderingen van de commissie zijn openbaar.

  • 2.

    Vergaderingen van de commissie vinden in beginsel plaats tijdens de vergaderingen van de raadscommissie. Leden van de raadscommissie, het college van burgemeester en wethouders en ambtelijke ondersteuning kunnen deelnemen aan de beraadslagingen. De voorzitter van de raadscommissie fungeert als voorzitter, leidt de vergadering en handhaaft de orde.

  • 3.

    In afwijking van het bepaalde in lid 2 kan de commissie ook op andere momenten vergaderen. De raadsrapporteur die het initiatief neemt tot de vergadering is in dat geval voorzitter van de vergadering. Hij draagt zorg voor een uitnodiging aan raadsleden, commissieleden en het college van burgemeester en wethouder opdat zij deel kunnen nemen aan de beraadslagingen.

  • 4.

    Artikelen 37 tot en met 40 van dit reglement zijn van overeenkomstige toepassing.

 

Artikel 3  

De Verordening op de commissie voor regionale samenwerking en raadsrapporteurs, vastgesteld op 30 mei 2022, wordt ingetrokken.

 

Artikel 4  

  • 1.

    Deze regeling wordt aangehaald als ‘1e wijzigingsverordening Reglement van orde 2024’

  • 2.

    Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2024.

 

Aldus besloten door de raad van de gemeente Dalfsen in zijn openbare vergadering van 21 mei 2024.

De raad voornoemd,

de plv. voorzitter, de griffier,

I.G.J. Haarman drs. J. Leegwater

Naar boven