Kennisgeving voorgenomen verpachting (geliberaliseerd) grond Hooge Mierde

 

Mededeling

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Reusel-De Mierden (het college) delen mee dat zij voornemens zijn een geliberaliseerde pachtovereenkomst te sluiten met VOF van Gestel.

 

Het betreft de volgende gronden:

  • kadastraal bekend, gemeente Hooge en Lage Mierde, sectie H nummer 1847 (gedeeltelijk).

  • Oppervlakte: 2,5 ha.

  • Pachtperiode: 1 januari 2025 tot 1 oktober 2030.

  • Pachtprijs: € 2.000,- per ha per jaar.

 

Deze verpachting is onderdeel van een afspraak tussen de gemeente, aannemer Van Gisbergen en VOF van Gestel.

Aannemer Van Gisbergen legt een semiverhard pad aan voor bouwverkeer ten behoeve van de realisatie van woningbouwlocatie De Rogse Wieken, voor een periode van 1 juni 2024 t/m 31-12-2034. Dit pad komt deels te liggen op gemeentegrond (tussen de Hoolweg en de Lemenweg) , waarvan een deel op grond die de VOF van Gestel als vaste pachter in gebruik heeft. De gemeente heeft geen mogelijkheden deze pachtovereenkomst te ontbinden vanwege de aanleg van de tijdelijke bouwweg.

 

Als compensatie voor het 10 jaar niet kunnen gebruiken van een deel van de vaste pachtgrond en de bijkomende overlast, krijgt VOF van Gestel een deel van het hierboven genoemde perceel in geliberaliseerde pacht voor de genoemde termijn. Daarnaast ontvangt de gemeente eenmalig € 8.625,- voor gederfde pachtinkomsten van aannemer Van Gisbergen.

Zonder deze pachtconstructie met VOF van Gestel kan de aanleg van het semi verharde pad ten behoeve van het bouwverkeer voor De Rogse Wieken niet doorgaan. De gemeente dient zich dan te houden aan de vaste pachtovereenkomst met VOF van Gestel voor de gemeentegrond gelegen tussen de Hoolweg en Lemenweg. Indien het semi verharde pad niet kan worden aangelegd moet het bouwverkeer door het dorp rijden wat leidt tot overlast voor inwoners van Hooge Mierde.

VOF van Gestel is de enige serieuze gegadigde

Op basis van recente jurisprudentie dient de gemeente bij verpachting van gronden in beginsel een selectieprocedure te doorlopen om op die wijze serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het pachten van de grond. Op basis van bovengenoemde achtergrond en argumentatie is de gemeente van oordeel dat bij deze verpachting van de grond VOF van Gestel de enige serieuze gegadigde is.

 

Termijn reactie

De gemeente Reusel-De Mierden zal 20 dagen na de datum van deze publicatie in het Gemeenteblad (www.officielebekendmakingen.nl) en op de gemeentelijke website overgaan tot het aangaan van de pachtovereenkomst, tenzij voordien door een belanghebbende een kort geding tegen dit voornemen aanhangig is gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding binnen voornoemde termijn, vervalt het recht om in rechte op te komen tegen de voorgenomen pachtovereenkomst en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Reusel-De Mierden, 22 mei 2024

Naar boven