Kennisgeving terinzagelegging voorkeursrechtbeschikking tot vestiging van een voorkeursrecht op de onroerende zaken gelegen binnen het Plangebied Haveneiland te Deventer ingevolge artikel 9.1, eerste lid onder c van de Omgevingswet (de OW)

 

 

De raad van de gemeente Deventer (hierna: de raad) heeft op 22 mei 2024 op grond van het bepaalde in artikel 9.1, eerste lid onder c van de OW besloten om op de onroerende zaken gelegen binnen het plangebied Haveneiland een voorkeursrecht te vestigen.

 

Bekendmaking

Het raadsbesluit wordt bekendgemaakt door toezending daarvan (bij brief van 24 mei 2024) aan de belanghebbenden (dit zijn de eigenaren en zakelijk gerechtigden van de onroerende zaken waarop het voorkeursrecht is gevestigd).

 

Het raadsbesluit treedt in werking op het tijdstip van inschrijving in de openbare registers van het Kadaster, te weten op 24 mei 2024 en geldt voor 3 jaar. Indien de raad binnen deze termijn een omgevingsprogramma of omgevingsvisie vaststelt, wordt de aanwijzing van rechtswege verlengd met 3 jaar. Wordt een omgevingsplan vastgesteld dan wordt de aanwijzing met 5 jaar verlengd. Daarna is voor een tweede verlenging met 5 jaar opnieuw een raadsbesluit vereist.

 

De onroerende zaken zijn eerder betrokken geweest bij een (voorlopige) vestiging van een voorkeursrecht door het college.

 

Ligging, huidig gebruik en toegedachte functie

De onroerende zaken zijn gelegen op het Haveneiland in het Havenkwartier Deventer aan de Sint Olafstraat en aan de Industrieweg. De onroerende zaken zijn vermeld op de bij het besluit behorende en daarvan onderdeel uitmakende grondtekening en lijst van onroerende zaken. Aan de onroerende zaken worden de niet-agrarische functies “Wonen, werken en maatschappelijke doeleinden met de daarbij behorende voorzieningen” toegedacht. De onroerende zaken worden thans (overwegend) bedrijfsmatig gebruikt.

 

De percelen zijn nog niet opgenomen in een omgevingsprogramma, omgevingsvisie of omgevingsplan.

 

Ter inzage legging

Het raadsbesluit d.d. 22 mei 2024 ligt samen met de daarbij behorende en daarvan onderdeel uitmakende grondtekening en lijst van onroerende zaken (met daarop vermeld de kadastrale aanduiding van de in de vestiging opgenomen gronden, de grootte, alsmede de naam van de eigenaren en beperkt gerechtigden) met ingang van 24 mei 2024 gedurende zes weken tijdens kantooruren voor een ieder kosteloos ter inzage in het stadhuis van Deventer (Grote Kerkhof 1, 7411 KT Deventer) bij de balie Vergunningen. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8.00-18.00 uur.

 

Gedurende dezelfde termijn zijn de bovengenoemde documenten tevens in te zien via de volgende link: www.deventer.nl/voorkeursrecht.

 

Gevolgen

Het raadsbesluit heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 9.7 van de OW van toepassing is verklaard. De aanbiedingsplicht houdt in dat de eigenaren van de onroerende zaken waarop het voorkeursrecht is gevestigd en de beperkt gerechtigden, wanneer zij hun (recht op het) eigendom willen vervreemden, dit eerst aan de gemeente Deventer moeten aanbieden. Een aantal rechtshandelingen is uitgezonderd van deze verplichting, zoals verkoop aan bepaalde familieleden of executieverkoop (artikel 9.8 tot en met 9.10 OW).

 

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening

Tegen het raadsbesluit staat bezwaar en beroep open. Gedurende een termijn van zes weken ingaande op 24 mei 2024 (de dag van inschrijving in de openbare registers van het Kadaster) kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen het raadsbesluit. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de raad van de gemeente Deventer, ter attentie van mevrouw ing. S. Kappenburg en mevrouw mr. I.R. Keetell-Homringhausen, Postbus 5000, 7400 GC Deventer.

 

Vervolgens kunnen belanghebbenden, indien zij het niet eens zijn met de beslissing op het bezwaarschrift, beroep instellen bij de rechtbank en hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien bezwaar wordt gemaakt tegen het raadsbesluit, bestaat tevens de mogelijkheid om de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel (Postbus 10067, 8000 GB Zwolle) te verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

 

Indien belanghebbenden ervoor hebben gekozen om bezwaar te maken tegen het collegebesluit, dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het raadsbesluit in werking is getreden, op grond van artikel 16.32c van de OW, aangemerkt als te zijn gericht tegen het raadsbesluit tot (definitieve) vestiging. Hiermee wordt voorkomen dat een belanghebbende twee maal bezwaar dient te maken. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer.

Naar boven