Besluit vrijgave voor inspraak Participatieverordening Den Haag 2024

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

overwegende dat:

 

  • -

    de huidige ‘Inspraak en participatieverordening gemeente Den Haag 2012’ in 2012 is vastgesteld en aan een update toe is;

  • -

    in Den Haag in de ‘Roadmap participatieverordening’ (RIS310732) is aangekondigd dat er wordt toegewerkt naar een nieuwe participatieverordening, gebruik makend van de participatie-ervaringen in 2021-2023;

  • -

    een handboek participatie is ontwikkeld waarop een conceptparticipatieverordening is gebaseerd;

  • -

    in het participatietraject voor het handboek participatie en de participatieverordening is aangegeven dat belanghebbenden ook gebruik kunnen maken van het inspraakrecht met betrekking tot de conceptparticipatieverordening;

 

besluit:

  • I.

    de conceptparticipatieverordening Den Haag 2024 voor inspraak vrij te geven;

 

  • II.

    belanghebbenden gedurende zes weken, ingaande op 23 mei 2024 en eindigend op 3 juli 2024, de mogelijkheid te geven om hun zienswijze kenbaar te maken op de concept verordening;

 

  • III.

    dat dit besluit in werking treedt op de dag na uitgifte in het gemeenteblad.

 

Den Haag, 23 april 2024

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de burgemeester,

Jan van Zanen

 

 

Toelichting

 

De concept participatieverordening Den Haag 2024 in de bijlage bevat een uitgebreide artikelsgewijze toelichting en een algemene toelichting. Daarbij wordt in het bijzonder opgemerkt dat voor het artikel rondom het uitdaagrecht (artikel 5.1 en 5.2) op dit moment nog een verkenning plaatsvindt van de thema’s waarop het uitdaagrecht van toepassing kan zijn. Met die reden is het artikel nu schuingedrukt.

 

In aanvulling daarop wordt het volgende opgemerkt.

 

Participatieproces

Voor het handboek participatie en de concept participatieverordening heeft een uitgebreid participatietraject plaatsgevonden. Het participatieverslag van de verschillende participatiemomenten - inclusief een toelichting hoe de inbreng is gewogen - is als bijlage bij de brief aan gemeenteraad, met als titel: “Participatie ontwikkelingen: handboek participatie en vrijgave voor inspraak van de participatieverordening”, toegevoegd (RIS318698).

 

Inspraak

In het participatietraject voor het handboek participatie en de participatieverordening is aangegeven dat bewoners ook gebruik kunnen maken van het inspraakrecht met betrekking tot de concept-Participatieverordening. Daarom wordt de concept Participatieverordening Den Haag 2024 vrijgegeven voor inspraak.

 

De inspraakperiode omvat een formele inspraaktermijn van 6 weken, die start op 23 mei 2024 en eindigt op 3 juli 2024.

 

De concept participatieverordening is gedurende deze periode zowel op papier als digitaal raadpleegbaar.

 

Belanghebbenden kunnen het ontwerp inzien:

  • -

    In het gemeenteblad;

  • -

    Via www.denhaag.nl onder bestuurlijke stukken via het RIS;

  • -

    In het Haags Informatiecentrum (in het atrium van het stadhuis).

 

Zienswijze

Belanghebbenden kunnen hun reactie (zienswijze) tijdens de inspraakprocedure kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders:

  • -

    door een e-mail te sturen naar haagssamenspel@denhaag.nl onder vermelding van ‘zienswijze participatieverordening Den Haag 2024’.

  • -

    per post via postbus 12600, 2500 DJ Den Haag, onder vermelding van ‘zienswijze participatieverordening Den Haag 2024’.

  • -

    door contact op te nemen met de gemeente via telefoonnummer 14070 en te vragen naar Team Haags Samenspel voor het onderwerp: inspraak participatieverordening.

 

Na de inspraakperiode zullen de inspraakreacties worden gebundeld en voorzien van een reactie. Dit zal worden samengebracht in een afzonderlijke Nota van Beantwoording en als bijlage aan het

raadsvoorstel worden toegevoegd. Indien daar aanleiding toe is, kan de concept participatieverordening worden aangepast naar aanleiding van de inspraakreacties.

 

Ook gedurende het vervolgproces wordt nauw contact onderhouden met alle belanghebbenden en worden zij geïnformeerd over de ontwikkelingen.

 

Naar boven