Kennisgeving voornemen alternatief 5 als Voorkeursalternatief Westelijk ontsluiting Tiel te benoemen

Burgemeester en wethouders van Tiel hebben het voornemen om alternatief 5 in het plan-MER als voorkeursalternatief te benoemen. Met deze kennisgeving willen wij u op de hoogte brengen van dit voornemen en de mogelijkheid bieden om actief deel te nemen aan het proces. Deze kennisgeving schetst de wijze waarop we inwoners en andere belanghebbenden willen betrekken en hoe u, als u dat wilt, uw stem kunt laten horen.

Achtergrond

In de gemeente Tiel zien we de laatste jaren steeds meer verkeer en bijkomende problemen ontstaan. Zowel op de N834 en Schaarsdijkweg, als op de A15, staan inwoners vaak in de file. We zien dit probleem in de toekomst toenemen door verkeersgroei. Daarnaast zijn er ook diverse nieuwe (woningbouw)ontwikkelingen in de gemeente, die de toename van mobiliteit gaan versterken. Een westelijke ontsluiting naar de A15 kan hier de oplossing voor bieden. Dit betekent dat we een onderzoek hebben gedaan naar de haalbaarheid van een nieuwe weg aan de westkant van Tiel, die de wijk Passewaaij met de A15 kan gaan verbinden. Het onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuwe weg en de mogelijke opties is vormgegeven in een milieueffectrapportage: Plan-MER.

Haalbaarheidsonderzoek/Plan-MER

In het haalbaarheidsonderzoek / plan-MER Westelijke Ontsluiting van Tiel is onderzocht welke infrastructurele maatregelen noodzakelijk zijn om het verkeer in de gemeente Tiel adequaat te kunnen afwikkelen. De gemeente Tiel heeft, naar aanleiding van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD, 2021) en de inspraakreacties daarop, besloten om vijf alternatieven hiervoor te onderzoeken:

 

  • 1.

    Alternatief 1. Opwaardering kruisingen N834;

  • 2.

    Alternatief 2. Westelijke ontsluiting – tracé noord;

  • 3.

    Alternatief 3. Westelijke ontsluiting – tracé gebundeld;

  • 4.

    Alternatief 4. Westelijke ontsluiting – tracé zuid;

  • 5.

    Alternatief 5. Westelijke ontsluiting – tracé Ophemertsestraat.

 

Voor de alternatieven 3 t/m 5 is tevens onderzoek gedaan naar het effect van een weefvak op de A15. Dit is een uitvoegstrook op de A15 die een verlengde is van de huidige oprit 30 Geldermalsen en met één rijstrook direct aansluit op de genoemde alternatieven.

Gedurende het ruim twee jaar lopende onderzoek is, op verzoek van de gemeenteraad, ook een variant op alternatief 1 (1b) toegevoegd aan het onderzoek. In variant 1b worden ook de wegvakken tussen de kruispunten van de bestaande N834 aangepast, van 2x1 naar 2x2 rijbanen.

Het plan-MER resulteert in het aantoonbaar maken van zowel de haalbaarheid van de alternatieven en het weefvak, het doelbereik alsmede de (milieu)effecten ervan met als doel uiteindelijk te kunnen besluiten tot een voorkeursalternatief.

Inzage en informatie

U kunt het voorgenomen besluit van het college van 22 mei 2024 tot 17 juli 2024 inzien. Dit kan digitaal via deze link. Ook kunt u de documenten inzien bij de balie van het gemeentehuis, Achterweg 2 Tiel. De openingstijden zijn op werkdagen, maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Zienswijze

Iedereen heeft tot 17 juli 2024 kans om op het voorgenomen besluit te reageren. Dit kan door digitaal of schriftelijk een zienswijze in te dienen. Dit kan door uw zienswijze te mailen naar westontsluiting@tiel.nl

Een schriftelijke zienswijze kunt u richten aan burgermeester en wethouders, Postbus 6325, 4000 HH Tiel, met vermelding van ‘zienswijze voorkeursalternatief Westelijke ontsluiting’. Een schriftelijke reactie moet binnen de termijn aan de gemeente verzonden zijn. Voor het indienen van een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken via het telefoonnummer 0344 637 111

Vervolg

Na afloop van de periode van acht weken wordt een zienswijzenota opgesteld, waarin wordt aangegeven of, en zo ja op welke manier, het definitieve Voorkeursalternatief is aangepast naar aanleiding van de verschillende zienswijzen. Het definitieve Voorkeursalternatief wordt in 4e kwartaal 2024 vastgesteld door de raad. Hierna zal het gekozen voorkeursalternatief verder worden uitgewerkt en ingepast in de omgeving.

 

Wilt u reageren op het voorgenomen besluit van het college, maar heeft u nog vragen? Dan kunt u uw vragen stellen per email via westontsluiting@tiel.nl 

Tiel, 22 mei 2024

Naar boven