Wijziging van de Subsidieregeling Rijnmonds arbeidsmarkt perspectieffonds 2023-2026

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Werk, Inkomen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid en EU-arbeidsmigranten van 14 mei 2024;

 

 

gelet op artikel 3, derde lid, van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;

 

overwegende, dat het wenselijk is bepaalde aanscherpingen en aanpassingen te doen in de subsidieregeling ten aanzien van de doelgroep, over te leggen gegevens en aanvraagtijdvakken;

 

besluit:

Artikel I  

De Subsidieregeling Rijnmonds arbeidsmarkt perspectieffonds 2023-2026 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan een rechtspersoon, die volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel zijn hoofdvestiging in Nederland heeft, niet zijnde een gemeente, openbaar lichaam of bedrijfsvoeringsorganisatie die wettelijke taken uitvoert in het kader van de Participatiewet of de Wet SUWI en aan deze wetten gerelateerde wettelijke regelingen.

B

Aan artikel 9, eerste lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b, door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

 

  • c.

    indien van toepassing, een ingevulde en ondertekende de-minimisverklaring.

C

In artikel 10, tweede lid, vervalt onderdeel c, onder verlettering van onderdeel d tot onderdeel c.

 

D

In artikel 16 wordt ‘Regionaal’ vervangen door ‘Rijnmonds’.

Artikel II  

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juni 2024.

  • 2.

    De subsidieregeling zoals deze luidde op de dag voorafgaande aan de inwerkingtreding van dit besluit blijft van toepassing op aanvragen die voor de inwerkingtreding van dit besluit zijn ingediend en op subsidies die reeds zijn verleend of vastgesteld met inbegrip van eventuele bezwaar- en beroepsprocedures ten aanzien van die subsidies.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 14 mei 2024.

De secretaris,

J.H. Meijer, L.s.

De burgemeester,

R.A.C.J. Simons, L.b.

Toelichting

Algemeen

In de uitvoering van de Subsidieregeling Rijnmonds arbeidsmarkt perspectieffonds 2023-2026 is gebleken dat er nog wat aanvullingen en aanpassingen nodig zijn.

 

Artikelsgewijs

 

Artikel I

 

Onderdeel A

Naast een gemeente is ook een aanvraag door een openbaar lichaam dan wel bedrijfsvoeringsorganisatie die zelf ook uitvoerder is van de Participatiewet en/of Wet SUWI en daarop gebaseerde regelgeving niet wenselijk. Daarom wordt de bepaling nu aangepast. Daarnaast is een aanvraag door een openbaar lichaam dan wel bedrijfsvoeringsorganisatie die andere bevoegdheden heeft dan het uitvoeren van de hiervoor genoemde regelgeving wel mogelijk. Dit kan gecheckt worden door middel van het betreffende instellingsbesluit.

Een openbaar lichaam dan wel bedrijfsvoeringsorganisatie op gebied van Participatiewet en/of Wet SUWI kan in ieder geval wel deelnemen aan een samenwerking, maar niet de aanvrager zijn.

 

Onderdeel B

De aanvraag zal getoetst worden op het voldoen aan de staatssteunregels.

Er kan aanvullend een ingevulde en ondertekende de-minimisverklaring worden gevraagd.

Niet in alle gevallen zal dit nodig zijn. Als de aanvraag bijvoorbeeld in het verlengde ligt van bekostigd onderwijs voor jongeren dan zal er geen sprake zijn staatssteun.

De de-minimisverklaring kan gevraagd worden op basis van de Verordening (EU) 2023/2831 betreffende de toepassing van artikelen 107 en 108 VWEU van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun dan wel de Verordening 2023/2832 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun verleend aan diensten van algemeen economisch belang verrichtende ondernemingen.

 

Onderdeel C

Besloten is de aanvraagperiode van 1 augustus 2024 tot en met 31 augustus 2024 te laten vervallen. Deze is hier nu verwijderd.

De reden is dat het subsidieplafond voor 2024 zeer waarschijnlijk al in drie aanvraagperiodes zal worden bereikt, waardoor een vierde aanvraagperiode in 2024 overbodig wordt. Er is gekozen om de aanvraagperiode in augustus te laten vervallen, omdat deze in de zomervakantieperiode valt.

 

Onderdeel D

Hier is een fout in de tekst hersteld: ‘Regionaal’ moet ‘Rijnmonds’ zijn.

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Naar boven