Verordening voorbehoud auteursrechtelijk beeldmerk en huisstijl gemeente Meppel
De raad van de gemeente Meppel,
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 november 2023 met nummer 1827473;
gelet op artikel 15b van de Auteurswet 1912;
b e s l u i t :
vast te stellen de:
Verordening van de raad van de gemeente Meppel houdende het voorbehouden van het auteursrecht op het beeldmerk en de huisstijl als bedoeld in artikel 15b Auteurswet (Verordening voorbehoud auteursrechtelijk beeldmerk en huisstijl gemeente Meppel)
Artikel1 – Auteursrechtelijk voorbehoud
De raad van de gemeente Meppel maakt een voorbehoud als bedoeld in artikel 15b van de Auteurswet met betrekking tot het ontwerp van het van nu af aan algemeen geldend logo van de gemeente Meppel en huisstijl, als opgenomen in de bijlage bij deze verordening.
Artikel2 - Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking daarvan.
Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 21 december 2023,
de griffier,
de voorzitter,
Bijlage1 Verordening voorbehoud auteursrechtelijke beeldmerk en huisstijl gemeente Meppel
Het logo
Het gemeente Meppel logo is een samenstelling van een beeld- en woordmerk.
Het beeldmerk
De veenblokken uit het gemeentewapen en/of de gemeentevlag zijn de inspiratiebron voor het beeldmerk de letter M. Deze drie veenblokken staan symbool voor handel. Gemeente Meppel werkt samen met belanghebbenden naar iets toe. Daarom is het beeldmerk aan de rechterkant gedeeltelijk open. Want mét de mensen ‘buiten’ de organisatie gemeente Meppel maken we Meppel compleet. De schuine lijnen uit het beeldmerk zijn vertaald in de typografie van het woordmerk. Zo vormen het beeldmerk en het woordmerk een echte eenheid.
Logo in label
Elk middel van de gemeente Meppel wordt voorzien van het logo in een label. De plaatsing is in dit geval altijd rechtsonder en aflopend. Er zijn uitzonderingen, zoals het briefpapier, waarbij het logo zonder label linksboven staat. Dit heeft te maken met afzendergegevens die onderin de brief in een grijs kader zijn opgenomen. Op onder andere formulieren en overeenkomsten werken we met het losse beeldmerk ‘M’ op volgpagina’s. Het beeldmerk staat dan altijd linksboven.
Het woordmerk
Onder het beeldmerk staat de naam van de gemeente vanuit wie gesproken wordt, zodat de afzender duidelijk is. Dat past bij een herkenbare en toegankelijke gemeente. De naam van de gemeente Meppel wordt geschreven met het lettertype Arboria bold waarbij de schuine lijnen uit het beeldmerk zijn vertaald in de typografie van het woordmerk. Het volledige logo is (digitaal) toegankelijk. Het lettertype Arboria bold gebruikt de gemeente alleen in het logo.
Afzenderstructuur
Naast het basislogo zijn er twee varianten gemaakt. Deze varianten worden ingezet om een samenwerking met een andere partij aan te geven of om door een andere partij te tonen dat zij in opdracht van gemeente Meppel werken. Ook is er een variant voor de gemeenteraad.
Samen met
Is de gemeente Meppel opdrachtgever. Dan gebruiken we het ‘Samen met’ logo.
Gemeenteraad
De gemeenteraad communiceert met het ‘Gemeenteraad’ logo.
Logotoepassing
Op de voorkant van elk middel plaatsen we het logo in het label rechtsonder. Op de achterzijde herhalen we het logo ook rechtsonder.
Op het briefpapier gebruiken we het logo zonder label linksboven.
Kleuren
De hoofdkleur van de huisstijl is donkeroranje. Een unieke steunkleur hierbij is blauwgroen. Deze tint legt de link naar water en groen, dat volop vertegenwoordigd is in de gemeente. Daarnaast legt het ook de link naar het knooppunt dat de gemeente Meppel is. Blauw staat voor: water, spoor en weg. Groen voor: bomen, parken en buitengebied. Samen ‘Blauwgroen’. Deze kleuren kunnen in meerdere gradaties worden gebruikt waarbij goed gekeken wordt naar het contrast.
Typografie
Binnen de stijl van Gemeente Meppel wordt er gewerkt met één font-familie: het lettertype ‘Avenir’. Het lettertype is duurzaam op drukwerk en sluit aan bij het lettertype van het logo. Dit lettertype wordt gebruikt in de uitingen. De gewichten Heavy en Book worden als basis gebruikt. De minimale puntgrootte in middelen van Avenir Heavy is 9 punten en van Avenir Book 8 punten. De regelafstand ligt altijd minimaal 4 punten boven de puntgrootte van de tekst.
Alternatief lettertype
Voor sommige systemen hebben we een alternatief lettertype nodig. Denk aan onze website of Outlook. We gebruiken dan het font Arial. De gewichten Bold en Regular gebruiken we als basis. De minimale puntgrootte in middelen van Arial Bold is 9 punten en van Arial Regular 8 punten. De regelafstand ligt altijd minimaal 4 punten boven de puntgrootte van de tekst. Het lettertype Arial sluit aan bij Avenir, is duurzaam en is goed voor handen op PC’s en Macs (in bijvoorbeeld tekstverwerkingsprogramma’s en e-mailprogramma’s).
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.