Uitgifte bouwkavels voor de particuliere bouw

Inleiding

Binnen de gemeente Best wordt momenteel volop gebouwd om aan de bestaande vraag naar woningen te voldoen. Zo worden in de nieuwbouwwijk Aarlesche Erven circa 880 woningen gebouwd en is ook Steegsche Velden Noord in aanbouw genomen. Hier worden circa 120 woningen gebouwd. Daarnaast zijn er nog diverse andere woningbouwprojecten in Best.

 

Omdat er ook vraag is naar bouwkavels voor zelfbouw, heeft de gemeente een deel van de bouwgrond in Steegsche Velden Noord bestemd voor particuliere bouw. De gemeente wil in eerste instantie 10 kavels voor de bouw van vrijstaande woningen in Steegsche Velden Noord en een bouwkavel aan de Oirschotseweg uitgeven. Daarna worden de resterende bouwkavels in Steegsche Velden Noord voor de particuliere bouw (ongeveer 10 bouwkavels) in de verkoop gebracht.

De bouwkavels zijn inmiddels bouwrijp en kunnen op korte termijn geleverd en bebouwd worden. De bouwkavels worden verkocht volgens de daarvoor vastgestelde uitgifteprocedure. Voor de verkoop van de kavels is gekozen voor het systeem van inschrijving en loting. De bouwkavels worden op volgorde van loting toegewezen.

Indien blijkt dat er veel belangstelling is voor de eerste 11 kavels, kan besloten worden om alle bouwkavels voor de particuliere bouw in een keer aan te bieden.

 

Kennisgeving verkoop kavels

De uitgifte van de gemeentelijke bouwkavels start op 21 mei met een officiële publicatie van de verkoop van kavels in weekblad Groeiend Best en op de gemeentelijke website. Vanaf dat moment zijn de kavels en de daarbij behorende informatie, zoals koopprijs en bebouwingsmogelijkheden, te zien op de website van de gemeente www.gemeentebest.nl.

 

Inschrijftermijn en inschrijfgeld

In de periode van 21 mei tot en met 17 juni 2024 kunt u zich als belangstellende voor een bouwkavel melden door middel van een inschrijfformulier. Per huishouden mag slechts éénmaal worden ingeschreven. Het inschrijfformulier is te downloaden via de website van de gemeente www.gemeentebest.nl en kan volledig ingevuld en ondertekend met bijlagen digitaal worden verzonden aan bouwkavels@gembest.nl of persoonlijk worden afgegeven bij de receptie van het gemeentehuis, Raadhuisplein 2. Voor de inschrijving bent u een inschrijfgeld van 150 euro verschuldigd. U ontvangt hiervoor van ons een factuur. Het inschrijfgeld dient uiterlijk een week vóór de lotingsdatum te zijn voldaan. Indien het inschrijfgeld niet op tijd op onze rekening is bijgeschreven, is uw inschrijving ongeldig en wordt u uitgesloten van de loting.

 

Loting

Na de sluiting van de inschrijftermijn controleren wij of uw inschrijving aan de gestelde criteria voldoet. Op 26 juni 2024 verricht de notaris de loting, waarbij bepaald wordt in welke volgorde de bouwkavels aan de inschrijvers worden aangeboden. De toewijzing van de bouwkavels vindt plaats tijdens de loting. Indien u op dat moment geen keuze wenst te maken, omdat al uw voorkeurskavels zijn vergeven, kunt u zich op de reservelijst laten plaatsen en daarbij één voorkeurskavel aangeven.

 

Binnen 14 dagen na de loting wordt de toewijzing van de kavels omgezet in een eenmalige optie. De kavels die ná de loting niet zijn toegewezen, gaan vrij in de verkoop volgens het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

 

Optie (overeenkomst)

De optietermijn bedraagt 4 maanden met een mogelijkheid tot verlenging met 2 maanden. Een optie voor 4 maanden kost u 750 euro. Voor een verlenging van de termijn wordt 500 euro in rekening gebracht. Indien u besluit de bouwkavel af te nemen, wordt het bedrag van 750 euro weer verrekend met de koopprijs van de bouwkavel. Een optie op een bouwkavel is persoonlijk en niet overdraagbaar aan anderen. Tijdens de optieperiode kunt u alvast de financiering van uw bouwkavel regelen en een ontwerp voor de woning laten maken. Dit ontwerp moet voldoen aan de voorwaarden en eisen uit het Omgevingsplan en het daarbij behorende beeldkwaliteitplan. Aan het einde van de optieperiode besluit u of u de bouwkavel wilt aankopen. Houd er rekening mee dat de kavel niet mag worden doorverkocht. Ook geldt er een zelfbewoningsplicht van 2 jaar.

 

Koop(overeenkomst)

Indien u besluit de bouwkavel te kopen, krijgt u een koopovereenkomst aangeboden. De bouwkavel wordt op dat moment rentedragend. Binnen 6 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst moet u de kavel van de gemeente afnemen. Hiervoor is een notariële akte en een inschrijving van deze akte in het Kadaster noodzakelijk. De termijn van 6 maanden kan eenmaal met 3 maanden verlengd worden.

 

Planning

21 mei 2024: Publicatie start verkoop

21 april - 17 juni 2024: inschrijftermijn

26 juni 2024: Loting en toewijzing bouwkavels door notaris

Verdere informatie?

Voor verdere informatie verwijzen we naar de informatie op onze website. Ook kunt u uw vragen stellen aan Kyara Mauser, medewerker team Ruimtelijke ontwikkeling, via het mailadres bouwkavels@gembest.nl of telefonisch via 14 0499.

 

Naar boven