Vaststelling van het bestemmingsplan Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel en besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Maashorst maken bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel ongewijzigd heeft vastgesteld. Hieronder leest u waar het plan over gaat, waar en wanneer u het kunt bekijken en hoe u erop kunt reageren.

Bestemmingsplan

Luchtvaartterrein Volkel heeft sinds 1993 van rechtswege een geluidszone krachtens artikel 59 van de Wet geluidhinder. Deze geluidszone voor industriegeluid is een gevolg van het feit dat op het luchtvaartterrein inrichtingen, aangewezen in artikel 2.4 van het Inrichtingen- en vergunningenbesluit milieubeheer (Stb. 1997, 74) aanwezig zijn.

In 1997 is de geluidszone gesaneerd, waarna er geen woningen meer lagen binnen de saneringscontour van 55 dB(A). Na 1997 is er echter binnen de geluidszone in de gemeente Maashorst (toen nog gemeente Uden en gemeente Landerd) een aantal geluidgevoelige bestemmingen gerealiseerd. Deze woningen voldoen niet aan de op grond van de Wet geluidhinder geldende voorkeursgrenswaarde. Het college van B&W heeft geen hogere grenswaarden vastgesteld voor deze woningen (een juridische fout). Deze geluidgevoelige objecten zijn daarom in strijd met de geldende bestemmingsplannen en het geldende beleid van de gemeente Maashorst. De eigenaren/bewoners van de betrokken woningen zijn hierover eerder al apart per brief ingelicht.

Doel van het parapluplan is een partiële herziening van meerdere bestemmingsplannen in de gemeente Maashorst voor het aspect grondgebonden geluid. Het parapluplan is het planologische kader voor het besluit hogere grenswaarden van een aantal woningen. Het parapluplan herstelt de juridische fout en biedt de woningen in combinatie met het besluit hogere grenswaarden het juiste wettelijke beschermingsniveau conform de Wet geluidhinder. Het brengt de feitelijke situatie weer in overeenstemming met de planologische situatie. Daarnaast biedt het plan rechtsgelijkheid ten opzichte van geluidsgevoelige objecten waarvoor wel een hogere grenswaarde is vastgesteld.

Het karakter van een parapluherziening is dat het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken in stand blijft. Ten aanzien van ligging van de geluidszone, de regels en/of de verbeelding vinden geen wijzigingen plaats.

Overigens is dit bestemmingsplan in ontwerp ter inzage gelegd voor 1 januari 2024, zodat hierop niet de nieuwe Omgevingswet, maar nog de oude Wet ruimtelijke ordening van toepassing is.

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Sinds 1993 heeft vliegbasis Volkel van rechtswege een geluidzone vanwege de grondgebonden activiteiten op het terrein.

Binnen de geluidzone van vliegbasis Volkel zijn woningen toegelaten, mits een hogere waarde is verleend.

Na 1997 zijn voor 40 nieuwe geluidgevoelige gebouwen geen hogere waarden verleend.

Om ervoor te zorgen dat de planologische mogelijkheden van het bestemmingsplan intact blijven en vliegbasis Volkel niet wordt belemmerd in haar bedrijfsvoering is het nodig om alsnog hogere waarden voor de woningen vast te laten stellen.

Burgemeester en wethouders hebben hiertoe op 12 december 2023 een besluit hogere waarden Wet geluidhinder genomen.

Inzien

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden ligt, met alle bijbehorende stukken, vanaf 21 mei 2024 ter inzage tijdens de openingstijden bij de centrale balie van de afdeling Publiekszaken in het Gemeentehuis, Markt 145 te Uden. De documenten zijn ook digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl, NL.IMRO.1991.Parapluhwvolkel-VA01.

Indienen beroep

Vanaf 22 mei 2024 kan gedurende zes weken, dus tot en met 2 juli 2024, beroep worden ingesteld tegen de vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden.

Het beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van (het onderdeel van) het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Het instellen van beroep schorst de werking van het vastgestelde bestemmingsplan niet.

Inwerkingtreding

Het vastgestelde bestemmingsplan treedt in werking daags na het aflopen van de beroepstermijn.

Voorlopige voorziening

Om de werking van het bestemmingsplan c.q. het besluit hogere waarden te schorsen, kan een belanghebbende tijdens de inzagetermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Tevens moet het spoedeisende belang worden aangegeven. Ook aan een verzoek om een voorlopige voorziening zijn griffiekosten verbonden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de behandelende medewerker, bereikbaar op telefoonnummer 0413 281004.

Uden 17 mei 2024,

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst

de secretaris

J.A.G.M van Aaken

de burgemeester

drs. J.A. van der Pas

Naar boven