Ontwerp verkeersbesluit 2024VB18 afsluiting Heiberg voor doorgaand gemotoriseerd verkeer

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veldhoven,

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van een besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Gelet op

de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door op de in de artikelen 5 onderscheidenlijk 6 van de Bekendmakingswet bepaalde wijze;

het vigerende besluit interne mandaten, volmachten en machtigingen.

 

Uit oogpunt van

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het beschermen van de weggebruikers;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

 

Is het gewenst om

de Heiberg ter hoogte van huisnummer 31 af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd (brom)fietsers en een keerlus aan te leggen ter hoogte van de Heiberg huisnummer 29F-29H.

 

Motivering

De Heiberg tussen De Run 6800 en De Run 7100 kent al jaren een beperkte breedte (circa 4 meter of smaller). Door de uitbreiding van de economische activiteiten op bedrijventerrein De Run, waaronder op De Run 7000 en richting De Run 8000/Heerseweg, wordt deze smalle weg steeds intensiever gebruikt door verkeer. De bermen langs de Heiberg worden steeds vaker kapot gereden vanwege de smalle rijbaan. Ook levert de verkeersdrukte in combinatie met de smalle rijbaan regelmatig gevaarlijke situaties op. Verder is een plan in voorbereiding voor een andere wegenstructuur in de omgeving van de Heiberg en De Run 7000. De weg Heiberg verdwijnt in die plannen naar alle waarschijnlijkheid.

Om het keren van verkeer vanuit westelijke richting, dat zich mogelijk vastrijdt op de afgesloten Heiberg, de mogelijkheid te bieden om te keren, wordt een keerlus aangelegd aan de zuidzijde van de Heiberg ter hoogte van huisnummer 31. Vanuit de oostelijke richting wordt geen keerlus aangelegd. De afsluiting ligt niet ver van het kruispunt De Run 7100/7200-Heiberg af,

De bestaande percelen aan de Heiberg blijven bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer, maar wel via één rijrichting (dus hetzij via De Run 6800/7100, hetzij via de Heerseweg).

Hulpdiensten kunnen door de afsluiting rijden door een of twee paaltjes omlaag te brengen of te verwijderen.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de operationeel expert wijkzorg, namens de politiechef Eenheid Oost Brabant van de Nationale Politie.

De verkeerskundig adviseur van de gemeente Veldhoven heeft de aanvraag beoordeeld en heeft positief geadviseerd.

 

Voornemens

Op grond van vorenstaande overwegingen zijn burgemeester en wethouders voornemens om:

De Heiberg ter hoogte van huisnummer 31 af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd (brom)fietsers, door middel van een fysieke afsluiting met bebording G12a, G12b, L08 en OB54 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en bijbehorende markering.

Een en ander zoals op de bij dit ontwerp besluit behorende tekening is aangegeven.

 

Veldhoven 15 mei 2024

College van burgemeester en wethouders

Mededelingen

Dit ontwerp verkeersbesluit ligt met bijbehorende tekening van donderdag 16 mei 2024 tot en met woensdag 26 juni 2024 ter inzage in de informatieruimte van het gemeentehuis en is te raadplegen via www.officielebekendmakingen.nl.

 

Zienswijze

Tegen dit ontwerp verkeersbesluit kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de datum van publicatie hun zienswijze bij voorkeur schriftelijk indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Veldhoven, Postbus 10101, 5500 GA te Veldhoven.

De schriftelijke zienswijze dient te zijn ondertekend en bevat ten minste het volgende:

naam en adres van de indiener;

datum en handtekening;

vermelding van het nummer en de datum van het ontwerp verkeersbesluit;

een motivering waarom men zich niet kan verenigen met het voornemen.

Alleen de belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend, kan in de verdere procedure beroep instellen en dan nog uitsluitend voor zover het de onderdelen van het besluit betreft waartegen de zienswijze zich richtte. Deze beperking geldt uiteraard niet voor zover in het definitieve verkeersbesluit wijzigingen worden aangebracht ten opzichte van het ter inzage gelegen ontwerp verkeersbesluit.

 

Naar boven