Besluit gebiedsaanwijzing plicht tot afkoppelen in geval van bestaande bouw, gemeente Houten

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Houten besluit,

gelet op artikel 4 van de Verordening afvoer hemelwater en grondwater gemeente Houten,

vast te stellen het:

besluit gebiedsaanwijzing plicht tot afkoppelen in geval van bestaande bouw, gemeente Houten

 

De gebiedsaanwijzing voorkomt met name dat in het buitengebied met mechanische riolering hemelwater of grondwater wordt geloosd op een openbaar vuilwaterriool (dit is de mechanische riolering (zoals druk- en vacuümriolering of IBA’s (individuele rioolvoorzieningen) dat daarvoor niet de capaciteit heeft).

Ook is de gebiedsaanwijzing belangrijk om op te kunnen treden tegen het aansluiten van de hemelwaterafvoer op het vuilwaterriool daar waar de hemelwaterafvoer bij de aanleg juist is afgekoppeld van (niet is aangesloten op) de riolering zoals in veel straten in de Vinex.

Artikel 1 Begripsbepaling

  • -

    Onder vuilwaterriool wordt verstaan een voorziening voor de inzameling van stedelijk afvalwater waaronder ook wordt verstaan huishoudelijk of bedrijfsmatig afvalwater uit een niet stedelijke omgeving.

  • -

    Onder afvalwater wordt niet verstaan hemelwater of grondwater.

Artikel 2 Aanwijzing gebieden

Als gebieden als bedoeld in artikel 4, eerste lid, van de verordening, waarbinnen het verplicht is afvloeiend hemelwater afkomstig van de verharding van percelen en van dakvlakken van gebouwen, af te koppelen van het vuilwaterriool, worden aangewezen de hieronder genoemde gebieden ingedeeld naar type rioolstelsel (zie ook de kaarten in de bijlage bij dit besluit).

 

Naast het voorgenoemd verbod zijn aanvullend de hierna genoemde regels per aangewezen gebied van toepassing:

 

  • a.

    Gebied voorzien van een (verbeterd) gescheiden rioolstelsel. (zie kaart 001)

  • In deze gebieden is het verboden afvloeiend hemelwater afkomstig van verharding van percelen en van de dakvlakken van gebouwen, of grondwater te lozen op het openbaar vuilwaterriool.

  • Het hemelwater dient te worden geloosd en aangesloten te zijn op een openbare hemelwater voorziening. Tevens is het verboden vuilwater te lozen op de openbare hemelwatervoorziening.

  • b.

    Gebied met mechanische riolering (drukriolering, vacuümriolering of IBA’s). (zie kaart 002)

  • In deze gebieden is het verboden afvloeiend hemelwater afkomstig van verharding van percelen en van de dakvlakken van gebouwen, of grondwater te lozen op het openbaar vuilwaterriool.

  • c.

    Gebied waar verharding van percelen en dakvlakken van gebouwen bij de aanleg zijn afgekoppeld van (niet is aangesloten op) het openbare vuilwaterriool. (zie kaart 003)

  • In deze gebieden is het verboden afvloeiend hemelwater, afkomstig van de verharding van percelen en van dakvlakken van gebouwen die bij de aanleg zijn afgekoppeld van (niet zijn aangesloten op) de riolering te lozen op het openbare riool. Dit betreft met name Vinexwijken in Houten Zuid. Het afvloeiende hemelwater afkomstig van de genoemde verharding en dakvlakken dient af te vloeien naar de openbare weg waarvan hemelwater in de bodem infiltreert of afvloeit naar een wadi of oppervlaktewater.

  • Het hierboven gevraagde is in beginsel redelijk omdat bij de oorspronkelijke aanleg al een goed werkende afvoer naar de openbare weg aanwezig was. De financiële consequenties van het zo nodig opnieuw aanbrengen van een bovengrondse afvoergoot in de tuin zijn beperkt.

Artikel 3 Inwerkingtreding

De gebiedsaanwijzing, bedoeld in artikel 2, treedt in werking de dag na bekendmaking van het besluit.

De termijn waarbinnen de lozing moet zijn beëindigd is uiterlijk 12 maanden na eerste aanschrijving door de gemeente.

 

Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.

 

Gebiedsaanwijzing

 

behorend bij “besluit gebiedsaanwijzing plicht tot afkoppelen ingeval van bestaande bouw, gemeente Houten”

 

Gebiedskaarten

  • A,

    Gebied voorzien van een (verbeterd) gescheiden rioolstelsel kaart 001

  • B.

    Gebied met mechanische riolering, kaart 002

  • C.

    Gebied waar de verharding van percelen en de dakvlakken van gebouwen bij de aanleg zijn afgekoppeld van (niet is aangesloten op) het openbare riool, kaart 003

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten op 7-5-2024.

de secretaris,

A. Oortgiesen

de burgemeester,

G.P. Isabella

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de bekendmaking beroep instellen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

 

Wilt u deze stukken inzien, maak dan een afspraak via www.houten.nl/afspraak of bel met het telefonisch informatiecentrum (030) 6392 611.

 

 

 

 

 

Naar boven