Gemeentenieuws 8 mei 2024

14 mei 2024 Bezoek Koning en Koningin aan onze gemeente

Beste inwoner van Het Hogeland,

Op 14 mei hopen we onze Koning en Koningin een onvergetelijke dag te bezorgen in Het Hogeland. Na de officiële opening van de Tirrel gaan we namelijk een aantal dorpen bezoeken: Winsum, Zoutkamp, Noordpolderzijl en Bedum.

Wat zou het mooi zijn dat u de tijd kunt vinden om in een van de dorpen, of bij de Tirrel, aanwezig te zijn. En dat u zich dan kunt vinden in de tijdelijke beperkingen die er ook zullen zijn. Een koninklijk bezoek vraagt namelijk nogal wat aanpassingen in verkeersstromen en parkeerruimte. Het zal maar tijdelijk zijn. Hoe en waar, dat leest u in deze special.

Wij kijken uit naar een mooie zomerse dag op 14 mei. Hopelijk zien we u ook ergens onderweg.

Hartelijke groet, Henk Jan Bolding burgemeester

Programma Koninklijk bezoek 14 mei 2024

Tirrel 9.45 uur

Het Koningspaar komt om 10 uur aan bij de Tirrel. Ze worden verwelkomd door schoolkinderen. Het Koningspaar krijgt binnen een rondleiding door het gebouw. Ze bezoeken bewoners, schoolkinderen en sporters. Daarna volgt buiten de officiële opening van de Tirrel. Het Koningspaar zal dat doen samen met 2 kleuters en een bewoner van de Tirrel. Wilt u komen kijken? U bent van harte welkom. Komt u dan bij voorkeur wandelend of op de fiets. Op de Meeden is tussen 10 en 11 namelijk geen mogelijkheid om uw auto te parkeren. Bezoekers worden gewezen waar ze kunnen staan. De parkeerplaats bij het Gezondheidscentrum is alleen toegankelijk voor bezoekers van de huisarts, apotheek, fysiotherapeut en tandarts.

Winsum 10.45 uur

Natuurlijk laten we ons Koningspaar het mooiste dorp van Nederland zien. De Koning en Koningin komen aan op het Boogplein. Tussen circa 10.00 en 11.00 uur kan daar geen verkeer rijden en langs de route kan niet geparkeerd worden. Schoolkinderen verwelkomen het Koningspaar op het dorpsplein tegenover de Gouden Karper. Komt u op bezoek, dan wordt u ter plekke gewezen waar u kunt gaan staan. Het Koningspaar bezoekt de bloemist in de Hoofdstraat Obergum en deelcafé De Buurvrouw aan het eind van de straat. Tijdens het fotomoment op de Boog worden boten verzocht op enige afstand van de brug te blijven totdat het Koningspaar daar weer is vertrokken.

In Zoutkamp komt het Koningspaar aan op de hoek van de Havenstraat en de Reitdiepskade. De kade is op dat moment niet beschikbaar voor autoverkeer. De Garnalenkoningin, Miriam Horn, haar hofdames en bloemenmeisjes verwelkomen namens het dorp de Koning en Koningin. Op de kade ontmoet het Koningspaar een garnalenpeller en een nettenboeter. Daarna volgt een gesprek met garnalenvissers en inwoners van Zoutkamp in het visserijmuseum. Tijdens het bezoek is de kade niet toegankelijk voor autoverkeer. Ook tegenover ZK 86 kan tijdelijk niet geparkeerd worden.

Noordpolderzijl 12.35 uur

Bij mooi weer maken de Koning en Koningin een kwelderwandeling bij Noordpolderzijl. Boswachter Johan van der Wal zal ze vertellen over het unieke natuuren vogelgebied. De Koning en Koningin gaan ook nog in gesprek met de Vereniging van Oevereigenaren en Marco Glastra van het Groninger Landschap. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar ’t Zielhoes. Bezoekers zijn tijdens het bezoek aan Noordpolderzijl uiteraard van harte welkom. We vragen u wel gepaste afstand te houden.

Bedum 14.35 uur

Het Koningspaar sluit het bezoek aan het Hogeland af in Bedum. Ze komen aan via de Grotestraat en brengen daarna een bezoek aan de Koffieleut. Binnen zullen ze praten met vertegenwoordigers van Algemeen Plaatselijk Belang en de Bedrijvenvereniging Bedum en inwoners. Onderwerpen van gesprek: de toekomstplannen van Bedum en de ervaringen rond de herindeling. Tijdens het bezoek is de Grotestraat afgesloten voor autoverkeer. U kunt natuurlijk langskomen als u dat leuk vindt. Komt u naar Bedum, dan wordt u ter plekke gewezen waar u kunt gaan staan.

Als u dat wilt, mag u op 14 mei de vlag ophangen. Op bijzondere dagen als deze mag dat, maar zonder de wimpel.

Herdenken | Zorg voor gedenkplekken

Elk jaar staan we op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Dat doen we bijvoorbeeld bij een oorlogsmonument of oorlogsgraven bij ons in de buurt. Dit zijn gedenkplekken, die voor veel mensen een bijzondere betekenis hebben. Onze collega’s van de buitendienst onderhouden deze locaties het hele jaar door. Rond 4 mei besteden ze extra aandacht en zorg aan de gedenkplekken en planten ze nieuwe plantjes. De gedenkplekken in onze gemeente zagen er weer keurig verzorgd uit, tijdens de herdenking afgelopen zaterdag.

Ontbijtsessie | Toekomstige bedrijvigheid in Het Hogeland

Op donderdag 16 mei (van 07.00 uur tot 10.00 uur) in het Spijslokaal in Warffum organiseert de gemeente een ontbijtsessie over de ontwikkeling van duurzaam ondernemen in Het Hogeland. Tijdens het ontbijt bespreken we verschillende onderwerpen en thema’s rondom duurzaam ondernemen. Naar aanleiding van deze eerste sessie zijn er juni en juli sessies met een inspirerend programma bij innovatieve ondernemers in Het Hogeland. We bespreken dan de thema’s en we gaan met ondernemers in gesprek over hun wensen en ideeën. Hierover volgt later meer informatie. Wilt u op 16 mei meedenken? Stuur dan een mail naar c.heeren@hethogeland.nl.

Uitnodiging | Praat mee over Het Oude Diepgebied

Praat u mee over Het Oude Diepgebied? De gemeente nodigt u graag uit op maandag 13 mei van 20.00 uur tot 21.30 uur in het dorpshuis van Sauwerd (Burchtweg 4). De inloop is vanaf 19.30 uur. Samen bespreken we hoe we dit gebied nog mooier kunnen maken. U kunt meedenken over kernkwaliteiten, promotie, lokale ondernemingen en voorzieningen. Uw ideeën zijn belangrijk. Zien we u daar?

Wehe-den Hoorn | Nieuwe urnenmuur begraafplaats

Een groep gemotiveerde vrijwilligers heeft afgelopen jaar hard gewerkt. Ze bouwden een nieuwe urnenmuur op de begraafplaats van Wehe-den Hoorn. De vrijwilligers hebben zo voor een enorme meerwaarde op de begraafplaats gezorgd. Wethouder Stefan van Keijzerswaard ging langs om de urnenmuur zelf te bekijken en de vrijwilligers persoonlijk te bedanken. “Hier is een mooie groep vrijwilligers die de begraafplaats mede onderhouden en nu in samenwerking met de gemeente een fantastisch mooi project hebben gerealiseerd. Niks dan waardering vanuit ons als gemeente voor deze mensen die daar hun schouders onder willen steken”, vertelt de wethouder. Ook de vrijwilligers zelf zijn enthousiast over hun werk: “We zijn supertrots op het project. We hebben het als heel positief ervaren”. Wilt u meer zien? Ga naar ons YouTube kanaal om de video te bekijken.

Deelnemers gezocht | Open Monumentendag in Het Hogeland

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentendag. Net als in de afgelopen jaren doet ook Het Hogeland mee aan de Open Monumentendag. De gemeente hoopt dat weer veel eigenaren van monumenten hun deuren openen voor publiek. Hebt u een monument en wilt u dit op de Open Monumentendag openstellen? Dan kunt u zich aanmelden via de website van de gemeente hethogeland.nl/openmonumentendag. Aanmelden kan tot en met 31 mei 2024. De gemeente verzamelt alle locaties en maakt daar een mooie folder van. Wilt u eerst meer weten? Mail dan naar gemeente@hethogeland.nl.

Gemeenteraad | Raadsvergadering

Op woensdag 15 mei a.s. om 16.30 uur vergadert de gemeenteraad van Het Hogeland.

Op de agenda o.a.:

• Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Publiek Vervoer

• Reglementen van Orde voor de raadsvergaderingen en andere werkzaamheden en raadsoverleggen

• Raad zet stap voorwaarts naar strategische griffie

• Dorpshuizenbeleid 2024 - 2028 “Ruimte voor ontmoeting!”

Zien we u in de raadszaal?

De raadsvergadering is openbaar. Daarom bent u van harte welkom in de raadszaal van Uithuizen. Uiteraard kunt u ook live meekijken via raadhethogeland.nl. Hier vindt u ook de agenda en de vergaderstukken.

Inspreken op een agendapunt

Het is mogelijk om (maximaal) 5 minuten in te spreken over een raadsvoorstel dat op de agenda van de raadsvergadering staat. Hiervoor is het belangrijk dat u zich aanmeldt. Dit kan tot uiterlijk dinsdag 14 mei 12.00 uur, via griffie@hethogeland.nl. Vermeld hierbij uw naam en telefoonnummer. De griffie neemt vervolgens contact met u op.

Eventuele wijzigingen in de agenda vindt u altijd op raadhethogeland.nl.

Duurzaamheid | Delen = duurzaam

Deelt u weleens spullen met mensen uit het dorp? Een partytent, een ladder, een hogedrukspuit of een auto? Delen van spullen is goed voor onze wereld. Én voor uw portemonnee! Delen zorgt ervoor dat we minder hoeven te produceren. We gebruiken spullen iets vaker en we gooien minder weg. Alleen maar voordelen dus. Kijk eens op online platforms voor delen en vindt mensen om mee te delen, te lenen, te ruilen of te huren. Bijvoorbeeld op peerby.com/nl. Zo gebruikt u op een makkelijke manier samen uw spullen.

Werk aan de weg

Kijk voor wegwerkzaamheden in onze gemeente op: hethogeland.nl/werkaandeweg.

Vacatures

• Salarisadministrateur

• Bode (facilitair medewerker)

• Werkbegeleider (groen)

Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/vacatures.

Verkiezingen | Europees Parlement

Op 6 juni 2024 kiest u samen met alle andere kiezers welke Nederlandse leden in het Europees Parlement komen. Deze leden nemen beslissingen die invloed hebben op uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld over werkgelegenheid, gezondheidszorg, veiligheid en klimaat. Om de 5 jaar kiezen we een nieuw Europees Parlement.

In onderstaand overzicht ziet u waar u in Het Hogeland kunt stemmen. Kijk voor meer informatie over de verkiezingen op hethogeland.nl/verkiezingen.

Adorp • Dorpshuis Artharpe, Torenweg 9

Baflo • Dorpshuis Agricola, Heerestraat 21 • Zorgcentrum Viskenij*, Gebr. Gootjesstraat 2

Bedum • Activiteitencentrum De Meenschaar, Kapelstraat 9 • Gymzaal Schoolstraat, Schoolstraat 17 • Zorgcentrum Alegunda Ilberi*, Prof. Boermastraat 2 • Sporthal De Beemden*, Sportlaan 16 • Sporthal De Vlijt, De Vlijt 12 • Woonzorgpark 's Heeren Loo, Fazant 15 • Gebouw Thedema, Thedemastraat 18

Den Andel • Dorpshuis Op Streek, De Streekweg 35

Eenrum • Dorpshuis, Oudeschoolgang 3

Kantens • 't Schienvat, Kerkstraat 7

Kloosterburen • Cultureel Centrum Kronkelhoes, Hoofdstraat 53A • Dorpshuis Open Haard (Kruisweg), Lewestraat 13

Leens • Kantine FC Leo, Meester J.S. van Weerdenstraat 18b

Onderdendam • Dorpshuis Zijlvesterhoek, Achterweg 1

Oudeschip • Dorpshuis Diggelschip, Molenweg 18

Pieterburen • Dorpshuis, Hoofdstraat 105

Roodeschool • Dorpshuis Nieuw Calvaria, Hooilandseweg 18

Sauwerd • Dorpshuis Ubbegaheem, Burchtweg 4

Uithuizen • Sportcentrum De Menke, Sportlaan 4 (2 stembureaus) • Ontwikkelplein Het Hogeland, Nijverheidsweg 12 • St. Vincentiusgebouw, St. Vincentiusstraat 6 • Woonzorgcentrum Hunsingoheerd*, Borgweg 100

Uithuizermeeden • Rehoboth, Burchtstraat 4 • Sporthal Scherphorn, Tjarietweg 2 • Het Anker, Oudedijksterweg 21

Usquert • Dorpshuis, Schoolstraat 3

Warffum • Op Roakeldaishal, Oostervalge 52A • 't Wieshoes, Westervalge 5A

Warfhuizen • Dorpshuis De Warf, Vaart WZ 12

Wehe-den Hoorn • Café-restaurant De Hoornstertil, Mernaweg 60

Winsum • De Poort, Borgweg 36 • De Tirrel*, Meeden 1 (2 stembureaus) • Floraborg, Binnensingel 15 • Terra Winsum, Onderdendamsterweg 43A • Zorgcentrum Winkheem*, Borgweg 48

Ulrum • Ontmoetingscentrum, Schapenweg 4

Vierhuizen • Dorpshuis, Dijksweg 1A Zandeweer • Dorpscentrum 't Klokhoes, Veilingweg 1A

Zoutkamp • Gebouw 't Anker, Verbindingsweg 1 Zuidwolde • Dorpshuis De Kern, Noordwolderweg 8

* Deze stembureaus zijn volledig toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Oostpolder | Geluidsarme en aardgasvrije woningen bij de Oostpolder

Dankzij het isolatieprogramma worden straks ruim 110 woningen geïsoleerd in het gebied rond de Oostpolder, bij de Eemshaven. Woningen worden zowel geluidsarm als aardgasvrij (all electric) gemaakt. Dit vermindert de geluidsbelasting in huis en alle woningen worden aardgasvrij. Elk huis krijgt een plan op maat, want elke woning en situatie is anders.

Om welke woningen gaat dit?

Het isolatieprogramma geldt voor woningen die met veel geluid te maken hebben of krijgen. Dat zijn woningen waarvoor het Hogere Waarden Besluit gaat gelden omdat de Oostpolder wordt ontwikkeld. Ook woningen die relatief veel geluid van de windturbines ontvangen en de huizen die in de buurt liggen van de N33 en N46 krijgen het isolatieprogramma aangeboden.

Planning

Vanaf deze week kunnen bewoners zich aanmelden voor het isolatieprogramma bij gemeente Het Hogeland. Zij hebben hierover een brief ontvangen. Deelname is vrijwillig, niet verplicht. Wie zich aanmeldt voor het isolatieprogramma krijgt meerdere keren bezoek van specialisten. Nadat bewoners hebben ingestemd met de maatregelen voor hun huis, wordt er een aannemer gezocht voor de uitvoering van het isolatieproject. Dit gaat waarschijnlijk eind 2025 van start. De bedoeling is dat al het werk voor het einde van 2028 klaar is.

Van het gas af

Wethouder Eltjo Dijkhuis is enorm blij met het isolatieprogramma. “Eindelijk kunnen we nu aan omwonenden laten zien dat de ontwikkeling van de Oostpolder hen ook iets oplevert. Dat hebben we vanaf de start van de Oostpolder ook steeds gezegd, maar het moment om dat ook daadwerkelijk te doen duurde langer dan we allemaal wilden. Ik hoop dan ook op veel aanmeldingen, zodat we in deze omgeving als eerste van het gas af gaan.” Meer informatie Alle actuele informatie rondom dit project, het Programma Eemshaven+ en Oostpolder vindt u op hethogeland.nl/ eemshavenplus.

Naar boven