Gemeenteblad van Moerdijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2024, 20971 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2024, 20971 | beleidsregel |
Treasurystatuut gemeente Moerdijk
Op grond van artikel 212 van de Gemeentewet stelt de raad bij verordening de uitgangspunten voor het financiële beleid en beheer vast. Dit heeft gestalte gekregen in de ‘’Financiële verordening gemeente Moerdijk’’. De verordening is door de raad op 3 februari 2022 vastgesteld. In artikel 13 lid 5 van deze verordening is bepaald dat het college een treasurystatuut opstelt en deze voor kennisgeving aan de raad wordt aangeboden.
Het treasurystatuut is het kader voor het sturen en beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële geldstromen, de financiële posities en de hieraan verbonden risico’s. De regels over de financiering zijn vastgelegd in de Wet financiering decentrale overheden (Wet fido).
Het in dit treasurystatuut uitgewerkte treasurybeleid dient, als onderdeel van het financieel beleid, de uitvoering van de publieke taken te ondersteunen en waarborgen te bieden voor de financiële continuïteit van de gemeente Moerdijk op korte en lange termijn.
Het treasurystatuut ondersteunt onderstaande doelstellingen.
Operationele en tactische doestellingen
Deze nota is een uitwerking van de kaders die door de raad zijn gesteld in de financiële verordening gemeente Moerdijk op grond van artikel 212 van de Gemeentewet en voldoet aan de bepalingen uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de Wet Financiering decentrale overheden (Wet fido). Onderstaand de van toepassing zijnde wet- en regelgeving:
Veel regels omtrent het treasury zijn wettelijk vastgelegd. Dit betekent dat wettelijke bepalingen in deze nota alleen opgenomen zijn indien dit vereist is voor de begrijpelijkheid en leesbaarheid van dit document.
In hoofdstuk 2 wordt ingegaan op het risicobeheer, de uitgangspunten de verschillende risico’s en hoe deze worden beheerd.
In hoofdstuk 3 wordt vervolgens ingegaan duiding gegeven aan het begrip “publieke taak” en wat er wordt verstaan onder financiering.
Hoofdstuk 4 staat centraal voor de administratieve organisatie, interne controle en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de diverse functies.
Tot slot wordt in hoofdstuk 5 de inwerkingtreding beschreven.
In de bijlage de begrippenlijst en een overzicht van de ratings.
2.1 Uitgangspunten risicobeheer
Met betrekking tot de treasuryfunctie en het risicobeheer gelden de volgende algemene uitgangspunten:
De gemeente Moerdijk verstrekt geen leningen of garanties als sprake is van staatssteun. Slechts in het geval van bijzondere omstandigheden kan hiervan worden afgeweken, echter binnen de toegestane mogelijkheden en met inachtneming van de voorwaarden die daar door de Europese Commissie aan worden gesteld. Indien nodig kan het college in dat geval aanvullende voorwaarden stellen.
De gemeente beperkt de koersrisico’s op uitzettingen uit hoofde van treasury, door daarbij uitsluitend de volgende producten te hanteren, rekening courant, daggeld, spaarrekeningen, deposito’s, obligaties en garantieproducten. Bij deze producten is/moet de hoofdsom aan het einde van de looptijd gegarandeerd zijn.
Hoofdstuk 3 Gemeentefinanciering
Openbare lichamen kunnen uitsluitend ten behoeve van de uitoefening van de publieke taak leningen aangaan, middelen uitzetten of garanties verlenen. De publieke taak zelf wordt in de Wet fido niet nader omschreven. De afbakening daarvan is een eigen verantwoordelijkheid van het openbaar lichaam. In de memorie van toelichting van de Wet fido staat vermeld dat de wetgever het aantrekken en uitzetten van middelen met uitsluitend als doel inkomsten te genereren (het zogeheten bankieren of ‘near banking’) in ieder geval niet tot de publieke taak van een openbaar lichaam rekent.
In uitzonderingsgevallen, waarin het statuut niet voorziet, kan een gemotiveerd voorstel aan de gemeenteraad worden voorgelegd, waarin wordt onderbouwd waarom de betreffende activiteit tot de publieke taak behoort en zodoende gemeentegarantie of een lening verstrekt kan worden.
Indien een instantie of vereniging een financiering kan krijgen bij een bank of andere financiële instelling wordt geen gemeentegarantie of gemeentelijke lening verstrekt.
De gemeente beoogt het realiseren van gunstige c.q. marktconforme condities voor af te nemen financiële diensten. Hiervoor gelden de volgende uitgangspunten:
3.5 Verstrekken van geldleningen, borgstellingen en garanties
De gemeente Moerdijk verleent geen borgstellingen aan organisaties die daarvoor een beroep kunnen doen op een waarborgfonds. Indien het waarborgfonds voor een borgstelling de voorwaarde heeft dat de gemeente eveneens borg staat voor (een deel van) een lening, dan zal de gemeente het verzoek in overweging nemen. Hierbij gelden de algemene uitgangspunten en voorwaarden die in dit statuut worden genoemd. Bij de beoordeling van het verzoek zal de gemeente Moerdijk gebruik maken van de expertise van het betreffende waarborgfonds. Alleen indien dit noodzakelijk wordt geacht, zal aanvullend onderzoek door de gemeente plaatsvinden.
Hoofdstuk 4 Administratieve organisatie en interne controle
De verantwoordelijkheden met betrekking tot de treasuryfunctie van de gemeente staan in onderstaande tabel gedefinieerd.
De bevoegdheden met betrekking tot de treasuryfunctie zijn opgenomen in de volgende tabel.
(*) Voordat tot het daadwerkelijk aantrekken van een langlopende geldlening wordt overgegaan vindt afstemming met de Wethouder Financiën plaats.
Vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Moerdijk van 18 juli 2023
De gemeentesecretaris
J.C. Slagboom
De burgemeester
A.J. Moerkerke
Een overzicht van de beoordelingsrapporten over waarderingen wordt periodiek geactualiseerd op de website van de BNG Bank NV https://www.bngbank.com/Ratings/Rating-Reports.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-20971.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.