Subsidieregelingen Enkhuizen 2024

 

Algemene bepalingen subsidies

Subsidies zijn een instrument om beleidsdoelen te realiseren en hebben daarmee een sterke verbinding met wat er gebeurt in de samenleving. Het subsidiebeleid zou in deze snel veranderende maatschappij daarom een flexibel karakter moeten hebben, zodat rekening gehouden kan worden met trends en ontwikkelingen. Naast deze flexibiliteit is transparantie een belangrijk element, omdat uitlegbaar moet zijn wat de gemeente Enkhuizen met het subsidiebeleid beoogt en waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden. Transparantie betekent ook dat het subsidiebeleid en subsidieproces voor de gebruiker helder en begrijpelijk zijn.

 

Om een goede invulling te kunnen geven aan de flexibiliteit en transparantie, stelt het college op grond van de zowel de interne als externe ervaringen met het beleid en proces (jaarlijks) de volgende documenten vast: Subsidieregelingen (voorliggend document).

 

In het Subsidiebeleidskader zijn de doelstellingen, uitgangspunten en thema’s van het subsidiebeleid uiteengezet. In voorliggende subsidieregelingen is verder uitgewerkt wat voor activiteiten subsidiabel zijn, voor wie en met welke bedragen. Deze subsidieregelingen zijn onder vier thema’s geplaatst en worden allen ingeleid met een maatschappelijke doelstelling. De maatschappelijke doelstellingen per thema en per subsidieregeling maken expliciet waarvoor en waarom subsidie wordt verleend en welke doelen de gemeente met subsidieverlening wil bereiken. Naast de inhoudelijke subsidieregelingen is er een subsidieregeling, waarin de algemene regels voor subsidieverstrekking uiteengezet zijn.

 

Hieronder wordt kort uiteengezet welke uitgangspunten en randvoorwaarden de gemeente Enkhuizen hanteert bij het beoordelen van subsidieaanvragen. Deze worden per subsidieregeling geconcretiseerd, want van de professionele instellingen wordt meer verwacht dan van de vrijwilligersorganisaties. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de beschikbare subsidieregelingen per thema. Voor een uitgebreide toelichting op de uitgangspunten en randvoorwaarden wordt u verwezen naar het Subsidiebeleidskader.

Artikel 1 Algemeen

  • 1.

    Deze subsidieregeling is gebaseerd op de Algemene Subsidieverordening Enkhuizen 2016 en afdeling 4.2 Algemene wet bestuursrecht;

  • 2.

    In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

    • a.

      Subsidieverstrekking: het gehele proces van subsidiëring, of terwijl het verlenen, het vaststellen en het overgaan tot betaling van de subsidie;

    • b.

      Eenmalige subsidie: per organisatie kan per jaar maximaal één activiteit als eenmalige subsidie worden gesubsidieerd. Dit kan maximaal twee keer voor dezelfde activiteit.

Artikel 2 Aanvraag- en besluitvormingsprocedure

De kaders voor de aanvraag- en besluitvormingsprocedure zijn vastgesteld in de Algemene subsidieverordening 2016 (hierna: ASV). Conform de ASV wordt een subsidieaanvraag voor een periodieke subsidie voor 1 oktober van het jaar, voorafgaand aan het boekjaar of de boekjaren waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, ingediend bij burgemeester en wethouders, tenzij in een subsidieregeling anders is bepaald.

Artikel 3 Aanvraagformulier

Voor de aanvraag dient gebruikt te worden gemaakt van het (digitale) aanvraagformulier te vinden op www.enkhuizen.nl onder het kopje Subsidies en vervolgens: Subsidies voor activiteiten. In de aanvraag wordt weergegeven op welke wijze wordt voldaan aan de voorwaarden uit de betreffende subsidieregeling.

Artikel 4 Uitgangspunten en toetsingscriteria

  • I.

    Alleen activiteiten zijn (deels) subsidiabel;

  • II.

    We gaan uit van het principe van wederkerigheid;

  • III.

    Er wordt (waar mogelijk) samengewerkt;

  • IV.

    Innovatie;

  • V.

    Er worden keuzes gemaakt;

  • VI.

    We voeren inclusief beleid;

  • VII.

    Er is ruimte voor burgerinitiatieven;

  • VIII.

    Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

  • IX.

    Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

  • X.

    Verwacht wordt dat gewerkt met de Code Inclusie en Diversiteit en de Fair Practice Code.

Artikel 5 Randvoorwaarden

  • 1.

    Algemene toets: de aanvraag dient te voldoen aan de vereisten in de Awb (Algemene wet bestuursrecht) en de Algemene Subsidieverordening Enkhuizen 2016;

  • 2.

    Eerste toets: belang voor de lokale samenleving;

  • 3.

    Tweede toets: financiële afwegingen;

  • 4.

    Derde toets: overige meetpunten, specifiek per subsidieregeling.

Artikel 6 Gemeentebegroting

De subsidieverlening vindt plaats na vaststelling van de gemeentebegroting en daarmee de subsidieplafonds voor het betreffende subsidiejaar. De begroting wordt ieder jaar vastgesteld (in beginsel) uiterlijk in november.

Artikel 7 Beslistermijn op aanvraag

Het college van burgemeester en wethouders beslist op de aanvraag tot subsidieverlening voor 1 januari van het jaar waarin de activiteiten worden uitgevoerd. De beslissing wordt uiterlijk 31 december van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft bekend gemaakt door middel van een beschikking.

 

Een subsidieaanvraag voor een eenmalige subsidie wordt minimaal 8 weken voor aanvang van de activiteiten ingediend bij burgemeester en wethouders, tenzij in een subsidieregeling anders is bepaald. Burgemeester en wethouders besluiten binnen 6 weken op deze aanvraag, mits deze volledig is. Zie de ASV voor meer informatie rondom de subsidieverlening.

Artikel 8 Reikwijdte

  • 1.

    Conform artikel 3 ASV worden in dit document nadere regels opgesteld voor alle subsidies die bij de gemeente Enkhuizen aangevraagd kunnen worden;

  • 2.

    Subsidie wordt slechts verstrekt voor zover de raad de benodigde gelden beschikbaar stelt. Het begrotingstekort als genoemd in artikel 4:34 Awb is daarbij van toepassing.

Artikel 9 Van toepassing verklaring afdeling 4.2.8 Awb

  • 1.

    Afdeling 4.2.8 Awb is van toepassing op periodieke subsidies en op de verstrekking van subsidies die hoger zijn van € 100.000,-;

  • 2.

    Het college kan bepalen dat afdeling 4.2.8 ook op andere aanvragen van toepassing is.

Artikel 10 Aangevraagd subsidiebedrag

Het college verleent nooit meer subsidie dan is aangevraagd.

Artikel 11 Overvraagprocedure

Bij overvraging van het subsidieplafond door complete en tijdige aanvragen wordt de beschikbare subsidie conform de verdeelsleutel in de betreffende subsidieregeling verdeeld. Als er geen verdeelsleutel is of deze niet voorziet in het voorkomen van overschrijding van het plafond worden alle te verlenen subsidies onder het betreffende plafond met eenzelfde percentage naar beneden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt.

Artikel 12 Indexering

De bedragen van de subsidieplafonds voor periodieke subsidies worden jaarlijks geïndexeerd. Uitgangspunt voor het bepalen van het indexeringspercentage is de indexering van de algemene uitkering uit het gemeentefonds, die de gemeente in het subsidiejaar ontvangt van het rijk. Het toe te passen indexeringspercentage is onder voorbehoud van vaststelling van de jaarlijkse gemeentelijke begroting door de gemeenteraad, hierin kan van voorgenoemd uitgangspunt gemotiveerd worden afgeweken.

Artikel 13 Afschrijvingen

  • 1.

    Er wordt afgeschreven over de aanschafwaarde van goederen, verminderd met de nog te verwachten restwaarde.

  • 2.

    Voor onderstaande activagroepen gelden de volgende afschrijvingstermijnen:

    a. Gebouwen

    40 jaar;

    b. Technische installaties

    10 jaar;

    c. Kantoormeubilair

    10 jaar;

    d. Computers

    3 jaar;

    e. Bedrijfsauto’s

    8 jaar;

    f. Overige inventaris

    5 jaar.

Artikel 14 Buiten behandeling stellen van de subsidieaanvraag

  • 1.

    Indien een aanvraag tot subsidieverlening niet binnen de in artikel 7 en artikel 8 ASV gestelde termijn is ingediend besluit het college deze aanvraag buiten behandeling te laten;

  • 2.

    Het besluit als bedoeld in lid 1 wordt pas genomen nadat er 7 dagen coulance in acht zijn genomen als gevolg van bijvoorbeeld problematieken in de postbezorging;

  • 3.

    Indien een instelling niet alle voorgeschreven, dan wel door het college gevraagde informatie verstrekt die naar het oordeel van het college nodig is voor de beoordeling van de subsidieaanvraag, besluit het college deze aanvraag buiten behandeling te stellen;

  • 4.

    Alvorens over te gaan tot buiten behandeling stelling zoals bedoeld in lid 3, biedt het college de aanvrager een hersteltermijn waarbinnen men het verzuim kan herstellen. Indien daaraan binnen de gestelde hersteltermijn niet is voldaan, besluit het college de aanvraag buiten behandeling te stellen. De lengte van de hersteltermijn is zodanig dat de instelling in staat kan worden geacht alle gevraagde gegevens voor afloop van hersteltermijn aan het college aan te leveren.

Artikel 15 Gezamenlijk aanvragen

Indien instellingen gezamenlijk een activiteit ondernemen en hiervoor gezamenlijk subsidie aanvragen, dient één van deze instellingen formeel de subsidie aan te vragen namens alle instellingen. De aanvragende partij blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het nakomen van de voorwaarden, verbonden aan een toegekende subsidie.

Artikel 16 Rechtspersoonlijkheid

Subsidie kan slechts worden verstrekt aan rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid, die geen winst beogen met de activiteiten die zij uitvoeren, tenzij bij subsidieregeling anders is bepaald.

Artikel 17 Verzekeringen

Om de gevolgen van het verloren gaan van gemeenschapsgeld bij het optreden van (grote) risico’s tegen te gaan zijn instellingen, welke subsidie wensen te ontvangen, verplicht zich voldoende te verzekeren tegen mogelijke (grote) risico’s. Het gaat daarbij in ieder geval om de WA-verzekering en bij instellingen met eigen gebouwen een opstal- en inboedelverzekering.

Artikel 18 Bevoorschotting

Verleende subsidies worden in voorschotten uitbetaald, tenzij bij beschikking anders is bepaald;

  • a.

    Subsidies tot en met € 5.000,- worden in één keer uitbetaald in het eerste kwartaal van het betreffende subsidiejaar;

  • b.

    Subsidies hoger dan € 5.000,- worden in vier gelijke termijnen, in vier kwartalen, uitbetaald, tenzij bij beschikking anders is bepaald.

Artikel 19 Belang voor de lokale samenleving

  • 1.

    Om de gesubsidieerde activiteiten zoveel mogelijk ten goede te laten komen aan (inwoners van) Enkhuizen en laagdrempeligheid van activiteiten te bevorderen dienen gesubsidieerde instellingen daar waar mogelijk de activiteiten lokaal te laten plaatsvinden. Indien activiteiten niet lokaal plaatsvinden dient aangegeven te worden waarom dit niet mogelijk is;

  • 2.

    Er wordt geen subsidie verstrekt als de activiteit niet in overwegende mate gericht is op (inwoners van) Enkhuizen, tenzij een gegronde reden wordt aangedragen waarom de activiteit bovenlokaal uitgevoerd wordt.

Artikel 20 Evenementenvergunning

Het kan zijn dat een aanvrager voor de activiteit/evenementen een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Wij verwijzen u naar de website van gemeente Enkhuizen. De aanvrager van de subsidie dient zelf tijdig zorg te dragen voor de eventuele benodigde vergunning(en)/melding(en) voor de activiteiten/evenementen.

Artikel 21 Uitgangspunten Subsidiebeleidskader 2016-2019

De aanvrager dient bij zijn aanvraag duidelijk te maken hoe aan de uitgangspunten uit het Subsidiebeleidskader wordt voldaan. Per subsidieregeling wordt verduidelijkt welke uitgangspunten van toepassing zijn.

Artikel 22 Publicatie van verstrekte subsidies

Het college publiceert jaarlijks na vaststelling van de begroting en na het betreffende collegebesluit op www.enkhuizen.nl een lijst met te verstrekken subsidies per organisatie.

Subsidieregeling 1. Onderwijsbegeleiding

Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen

 

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talenten te ontdekken en ontwikkelen.

Leerlingen in het primair basisonderwijs kunnen zich in een veilige omgeving ontwikkelen. Ontwikkelingsachterstanden en zorgvraagstukken worden tijdig gesignaleerd en zodanig opgepakt dat leerlingen aansluiting vinden bij vervolgvoorzieningen, zoals het voortgezet onderwijs.

 

Doel

De aanwezigheid van een breed, toegankelijk aanbod aan onderwijsbegeleiding op iedere basisschool in de gemeente Enkhuizen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Kinderen krijgen op locatie passende hulp en ondersteuning;

  • Scholen bieden een ‘passend’ onderwijsaanbod aan leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte;

  • Scholen zetten extra middelen in voor advisering, informatieverstrekking, begeleidingsactiviteiten, en ontwikkelingsactiviteiten die bijdragen aan de verbetering van de professionaliteit van het onderwijspersoneel, onderwijsleersituaties, schoolorganisatie en de schoolloopbaan van kinderen.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Directe ondersteuning of hulpverlening aan leerlingen, die gericht is op het binnen het onderwijsproces houden van deze leerling, waarbij aantoonbaar is dat de leerling zonder deze aanvullende maatregelen niet langer in het regulier basisonderwijs kunnen blijven;

  • Werkzaamheden op het terrein van onderzoek (naar leerlingen) en advisering van leerkrachten en ouders/verzorgers;

  • Activiteiten gericht op de preventie van (taal)achterstanden;

  • Activiteiten gericht op anti-pest beleid, weerbaarheid en sociaal veiligheidsbeleid.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

De inzet van gemeentelijke middelen dient een bijdrage te leveren aan de goede samenhang en integrale aanpak tussen jeugdzorg en passend onderwijs (denk aan 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur);

  • Voor het inzetten van de benodigde onderzoekexpertise en capaciteit wordt zo mogelijk aangesloten bij de expertise die al aanwezig is in het stadsteam van de gemeente Enkhuizen;

  • Naast de inzet van gemeentelijke middelen zijn schoolbesturen verplicht om rijksmiddelen en professionaliseringsgelden (in voldoende mate) in te zetten voor het versterken van de extra ondersteuningstaak van de school;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen kunnen nadere afspraken worden gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond 1.1 (Onderwijsbegeleiding)

Het subsidieplafond is € 21.690,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Het bovenstaande subsidieplafond wordt gedeeld door het totaal aantal leerplichtige leerlingen dat op 1 februari ingeschreven staat bij de scholen in Enkhuizen (bron: DUO).

 

Organisaties die aanspraak maken op subsidie

  • Stichting SKO West-Friesland;

  • Stichting Kopwerk;

  • Stichting Openbaar Onderwijs Present.

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader 2016-2019

Subsidieregeling 2. Voorschoolse voorzieningen in Enkhuizen

Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a)

    Voorschoolse voorziening: een voorziening voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar van werkende en niet werkende ouders in de gemeente Enkhuizen waar opvang, ontwikkelingsstimulering en samen spelen centraal staan, waarbij kinderen die het nodig hebben, extra ondersteuning wordt geboden om achterstanden te voorkomen of in te lopen. De voorziening is gevestigd in of nabij een school voor basisonderwijs;

  • b)

    Consultatiebureau: het consultatiebureau verzorgt de medische basiszorg en preventieve gezondheidszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar;

  • c)

    Doelgroepkinderen: door het college gedefinieerde groep kinderen van 2 tot 4,5 jaar, die in aanmerking komen voor deelname aan een voorschools VVE programma, op indicatie van het consultatiebureau;

  • d)

    Houder: een houder van een voorschoolse voorziening, ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) en die voldoet aan de vereisten uit de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen en die hier uit voortvloeiende regelgeving;

  • e)

    LRKP: Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen;

  • f)

    Ouderbetrokkenheid: betrokkenheid van ouders bij de opvang en het onderwijs van hun eigen kind, thuis en op school;

  • g)

    Ouderbijdrage: een financiële vergoeding die ouder(s)/verzorger(s) moeten betalen voor de deelname van hun kind aan een peuter- of VVE plaats of een kinderopvangplaats;

  • h)

    Ouderbijdragetabel: ouders dienen een eigen bijdrage te betalen aan de aanbieder. De aanbieder kan aan ouders die niet in aanmerking komen voor een kinderopvangtoeslag een eigen bijdrage in rekening brengen waarbij wordt aangesloten bij de indeling/systematiek volgens de VNG Adviestabel ouderbijdrage peuterwerk. Deze eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op de subsidie van de kindplaatsen;

  • i)

    Peuterplaats: een reguliere peuterplaats in een voorschoolse voorziening voor peuters van 2 tot 4,5 jaar, waarvan ouders geen beroep kunnen doen op een bijdrage aan de bekostiging van de opvang van de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen;

  • j)

    Voorschoolse educatie: de door college gesubsidieerde educatieve activiteiten in een voorschoolse voorziening, waaronder in ieder geval VVE. De educatie richt zich op het verbeteren van de voorwaarden voor het met succes instromen in het basisonderwijs voor kinderen van 2 tot 4,5 jaar;

  • k)

    VVE: Voor- en vroegschoolse Educatie conform een VVE-programma voor peuters van 2 tot 4,5 jaar;

  • l)

    VVE werkgroep: overlegorgaan voor VVE-ontwikkeling met als deelnemers: de gemeente, de GGD, voorschoolse maatschappelijk werker, vertegenwoordigers vanuit het basisonderwijs en vertegenwoordigers van de voorschoolse voorzieningen;

  • m)

    VVE-plaats: een peuterplaats voor doelgroepkinderen. Deze peuters volgen een VVE-programma voor minimaal 10 uur per week;

  • n)

    VVE-programma: een programma voor voorschoolse educatie gericht op vier ontwikkelingsdomeinen, dat is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugd Instituut;

  • o)

    Wet OKE: Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie uit 2010. De wet heeft tot doel de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren, de kwaliteitseisen van de peuterspeelzalen te verbeteren en het aanbieden van een breder en beter aanbod van voorschoolse educatie (harmonisatie);

  • p)

    Wet: Wet Kinderopvang en Kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talenten te ontdekken en ontwikkelen. Leerlingen in het basisonderwijs worden ondersteund om hun talenten optimaal naar eigen kunnen te ontdekken en te ontwikkelen.

 

Doel

(Taal)achterstanden bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar worden vroegtijdig gesignaleerd, voorkomen en bestreden. Hierdoor wordt bereikt dat kinderen optimaal worden ondersteund tijdens hun schoolloopbaan, zodat zij zonder achterstanden hun eigen talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

 

Signaleren

  • 100% bereik van het aantal doelgroepkinderen, waarvan ten minste 90% wordt toegeleid naar een VVE voorziening;

  • Sneller inzetten van benodigde ondersteuning in samenwerking met het (eigen) netwerk, vrijwilligers of zorgprofessionals.

Ouderbetrokkenheid

  • Actieve betrokkenheid van ouders bij de opvang en onderwijs van hun eigen kind thuis (bijvoorbeeld voorlezen en samen spelen) en op school (bijvoorbeeld voortgangsgesprekken voeren met leerkrachten);

  • Meer informele ondersteuning van ouders door vrijwilligers (steunouders/ervaringsdeskundigen);

Samenwerking

  • Er is goed contact tussen de pedagogische medewerkers van de voorschoolse voorzieningen, leerkrachten van de basisscholen en de jeugdverpleegkundige ten behoeve van de doorgaande (leer)lijn;

  • Adequate scholing over VVE programma’s voor professionals in de voorschoolse voorziening en het basisonderwijs ten behoeve van de doorgaande (leer)lijn in de VVE educatie;

  • Er is een Voorschools Adviesteam (VAT) die advies geeft aan leerkrachten, interne begeleiders en pedagogische medewerkers over ontwikkeling van een peuter en het signaleren van opvallend gedrag.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Oplossingsgericht vermogen en opvoedingsvaardigheden van ouders nemen toe;

  • Leerkrachten en pedagogisch medewerkers zijn zich bewust van hun eigen rol, mogelijkheden en beperkingen bij het signaleren van sociaal psychologische problematiek in gezinnen;

  • Professionals weten elkaar sneller te vinden, ook buiten de muren van de werkplek.

Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

 

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

 

Signaleren

  • Ontwikkelen van een aanbod signalering voor de professionals;

  • De Gedragsdeskundige van Parlan ondersteunt de medewerkers van de Peuterplus voorziening en het voorschools advies team (VAT) bij het opstellen van de behandel- en/of ondersteuningsplannen.

Ouderbetrokkenheid

  • Het bieden van activiteiten gericht op de ouderbetrokkenheid bij de uitvoering van VVE programma’s en het bevorderen van voorleesrituelen in de thuissituatie van kinderen;

  • Training van steunouders en het begeleiden van vrijwilligers in en rondom het netwerk van het kwetsbare gezin.

Samenwerking

  • Gezamenlijke scholing van professionals van de voorschoolse voorzieningen, leerkrachten en interne begeleiders uit het basisonderwijs, de jeugdverpleegkundige en professionals uit het Welzijnswerk ten behoeve van de doorgaande (leer)lijn en talentontwikkeling van jonge kinderen;

  • Het VAT wordt door de Inzet van de Voorschoolse maatschappelijk werker/ coördinator pilot Klein beginnen vormgegeven.

Bijzondere voorwaarden

  • De Peuter Plus voorziening voldoet aan de kwaliteitseisen, zoals die in de Wet OKE zijn vastgelegd en door de gemeente Enkhuizen zijn uitgewerkt in de nota “Voor en Vroegschoolse Educatie”. Tevens voldoen zij aan de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen;

  • De Peuter Plus voorziening is ingeschreven in het LRKP en voldoet daarmee aan de landelijke en lokale regelgeving. Het niet voldoen aan de kwaliteitseisen kan een reden zijn voor beëindiging van de subsidie;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen kunnen nadere afspraken worden gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Bijzondere criteria voor het indienen van de aanvraag

Per kwartaal dient de voorschoolse voorziening een aanvraag voor subsidie, in die valt onder subsidieplafond 2, met een overzicht van de volgende gegevens:

  • BSN nummer, naam en adres peuter;

  • Naam ouder(s) / verzorger(s);

  • Locatie voorschoolse voorziening;

  • Onderbouwing waarom geen KOT kan worden aangevraagd;

  • Berekening bijdrage gemeente: totale kosten peuteropvang minus ouderbijdrage is gevraagde subsidie;

  • Opgave van eventuele indicatie (datum en door wie afgegeven).

Organisaties die aanspraak maken op subsidie

De infrastructuur van de VVE is geheel ingebed in de gemeente Enkhuizen. Dit betekent dat er resultaatafspraken zijn opgesteld tussen maatschappelijke partners, voorschoolse voorzieningen, schoolbesturen, Stichting Welzijnswerk Enkhuizen, GGD, Vrijwilligerspunt en MEE & de Wering. De kwaliteit van de VVE is door investeringen van uitvoerende organisaties en de gemeente zoveel mogelijk geborgd. Als eerste komen dan ook de al bestaande subsidierelaties in aanmerking voor subsidie, vervolgens kunnen andere organisaties in aanmerking komen.

 

Weigering van de subsidie

De subsidie kan aanvullend op de in de Algemene Subsidieverordening Enkhuizen 2016 genoemde weigeringsgronden om de volgende reden worden geweigerd:

  • Als de (VVE)locatie voor het peuterspeelzaalwerk (tussentijds) niet voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen en de voorziening niet (meer) in het LRKP en peuterspeelzaalwerk staat ingeschreven.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s): periodiek en eenmalig.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 24.074,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

2.1

€ 7.279,-

Signaleren

2.2

€ 16.795,-

Ouderbetrokkenheid

 

Verdeelsleutel per subsidieplafond

Subsidieplafond 2.1: Signaleren

Het bieden van inloopspreekuren op alle voorschoolse voorzieningen

Voor deze activiteit kan uitsluitend GGD Noord-Holland Noord een subsidie aanvragen van maximaal € 7.279,-. GGD Noord-Holland Noord voert in het kader van uniform- en maatwerkdeel sinds jaren de consultatiemomenten en de inloopspreekuren uit en kent ouder(s)/verzorger(s) vanuit deze functie. Ze kennen dus de doelgroep, de lokale problematiek en zijn bekend met de zorgfuncties binnen de Jeugdhulp. GGD Noord-Holland Noord vormt daarmee een kernvoorziening voor wat betreft de zorgondersteuning binnen de vindplaatsen voorschoolse voorzieningen.

 

Subsidieplafond 2.2: Ouderbetrokkenheid

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

 

Gezamenlijke scholing

Ten behoeve van een eventuele prioritering bij de verdeling en toekenning van de subsidie (om een overschrijding van het subsidieplafond door de hoeveelheid tijdige en complete aanvragen te voorkomen) hanteert de gemeente indien nodig onderstaande verdelingsregels:

 

  • Inzet voorschoolse maatschappelijk werker (eerste prioriteit);

  • Uitvoering VVE programma op het peuterwerk (tweede prioriteit);

  • Gezamenlijke training van professionals van de voorschoolse voorzieningen, leerkrachten en interne begeleiders uit het basisonderwijs, de jeugdverpleegkundige en professionals uit het Welzijnswerk ten behoeve van de doorgaande (leer)lijn en talentontwikkeling van jonge kinderen.

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader 2016-2019

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang

VVE nota “Taal verbindt

Subsidieregeling 3. Jeugd in Enkhuizen

Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Kinderen: kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar;

  • b.

    Jeugd: kinderen/jeugd in de leeftijdscategorie 4 tot en met 23 jaar;

  • c.

    Jongeren: kinderen/jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar;

  • d.

    Jeugd- en jongerenwerk: groepsgerichte sociaal-culturele initiatieven (in vrijwilligersverband), gericht op alle jeugd en jongeren binnen de gemeente Enkhuizen. De activiteiten vinden plaats in de vrije tijd en streven de maatschappelijke participatie van de doelgroep na;

  • e.

    Jeugdlid: leden uit de gemeente Enkhuizen, die aangesloten zijn bij een vereniging in Enkhuizen, daar actief aan deelnemen en op 1 januari van het betreffende subsidiejaar de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talenten te ontdekken en ontwikkelen.

 

Doel

De eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van jeugd en gezinnen worden vergroot door op preventie gerichte activiteiten te organiseren. Zo leveren het sporten en buiten spelen een bijdrage aan een gezonde leefstijl en dragen recreatieve activiteiten onder andere bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van jeugd. Niet alleen activiteiten voor jeugd, maar ook eigen initiatieven van jeugd en jongeren worden ondersteund, om de betrokkenheid bij elkaar en de leefomgeving te vergroten.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • De jeugd in Enkhuizen is zich bewust van een gezonde leefstijl;

  • Voor verschillende leeftijdsgroepen is er voldoende aanbod (op preventie gerichte) activiteiten, zoals sport- en spel activiteiten, buiten spelen, recreatieve activiteiten en activiteiten gericht op ontmoeting, samenwerking, zelfstandigheid en respect voor elkaar;

  • Kinderen kunnen spelen in een veilige, bereikbare en herkenbare buitenruimte;

  • Risico’s en problemen bij de jeugd wordt vroegtijdig gesignaleerd en waar nodig wordt doorverwezen naar de juiste vorm van ondersteuning of zorg;

  • De maatschappelijke betrokkenheid van jeugd is vergroot, wat zich uit in een toename van het aantal actieve jonge vrijwilligers, dat zijn of haar steentje bijdraagt aan de lokale samenleving;

  • Jeugd en ouders/verzorgers weten waar zij terecht kunnen met hun vragen over vrijetijdsbesteding, onderwijs en (zorg)ondersteuning;

  • Overlast door (hang)groepen is verminderd (en bij voorkeur nihil).

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Bereik van het aantal deelnemers aan de georganiseerde activiteiten;

  • Het aantal meldingen van overlast door de jeugd uit Enkhuizen daalt of neemt in ieder geval niet toe.

Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

 

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

 

Professioneel jongerenwerk

  • Het organiseren van structurele (recreatieve) activiteiten voor jongeren, gericht op een gezonde leefstijl, sociaal (emotionele) ontwikkeling, maatschappelijk bewustzijn en activering;

  • Specifieke activiteiten gericht op de leeftijdsgroep 15 tot en met 23 jaar, welke gericht zijn op ontmoeting, voorlichting, preventie, (sociale) activering, signalering en begeleiding;

  • Activiteiten die gericht zijn op het bestrijden van overlast, bijvoorbeeld het verbeteren van de verstandhouding tussen jongeren en hun directe woonomgeving, maar ook de sturing en begeleiding naar het bestaande aanbod van activiteiten.

Professioneel tienerwerk

  • Het organiseren van structurele (recreatieve) activiteiten voor tieners, gericht op een gezonde leefstijl, sociaal (emotionele) ontwikkeling, maatschappelijk bewustzijn en activering;

  • Specifieke activiteiten gericht op de leeftijdsgroep 10 tot en met 16 jaar, welke gericht zijn op ontmoeting, voorlichting, preventie, (sociale) activering, signalering en begeleiding.

Professioneel sociaal cultureel werk

  • Het organiseren en ondersteunen van activiteiten voor kinderen, gericht op een gezonde leefstijl, sociale vaardigheden en (emotionele) ontwikkeling;

  • Specifieke activiteiten gericht op de leeftijdsgroep 5 t/m 16 jaar, in samenwerking met o.a. vereniging Jeugdbelangen en sportverenigingen/organisaties binnen Enkhuizen;

  • Activiteiten die gericht zijn op het verbinden van alle partijen, kinderen, ouders en professionals in het onderwijs, de opvang en de buurt.

Vrijwillig jeugd- en jongerenwerk

  • Het organiseren van structurele (recreatieve) activiteiten voor kinderen en jeugd, gericht op een gezonde leefstijl, sociaal (emotionele) ontwikkeling, maatschappelijk bewustzijn en activering.

Recreatieve activiteiten

  • Het organiseren van eenmalige activiteiten door lokale organisaties/verenigingen voor kinderen en jeugd, van sportief tot creatief van educatief tot recreatief.

Opvoed- en opgroeiondersteuning

  • Eenmalige activiteiten in en/of rondom het Primair en Voortgezet Onderwijs gericht op het bieden van ondersteuning aan ouders bij het opvoeden en opgroeien van jeugdigen. Voorbeelden hiervan zijn voorlichtingslessen en workshops gericht op de thema’s: omgaan met groepsdruk, weerbaarheid en online veiligheid.

Natuur- en milieueducatie

  • Het ontwikkelen, organiseren, faciliteren en uitvoeren van educatieve activiteiten op het gebied van duurzame ontwikkeling ten behoeve van het onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in Enkhuizen.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • -

    De activiteiten moeten toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking;

  • -

    De activiteiten hebben een open en toegankelijk karakter;

  • -

    Er is een contributieplicht voor gesubsidieerde jeugdleden;

  • -

    Voor het organiseren van recreatieve activiteiten in de wijk wordt samenwerking gezocht met lokale partners in het veld, zoals (sport)verenigingen, welzijnswerk en onderwijs;

  • -

    Kosten die niet voor subsidie in aanmerking komen zijn: aanschaf van materialen en goederen die later voor privédoeleinden worden gebruikt, kosten voor eten en drinken, fysieke maatregelen of aanpassingen in de openbare ruimte en onkostenvergoedingen voor allerhande diensten van vrijwilligers;

  • -

    De beschikbare capaciteit van het jongerenwerk van stichting Welzijnswerk Enkhuizen dient in ieder geval te worden ingezet voor deelname aan het groepsoverleg Jeugd & Veiligheid, netwerkbijeenkomsten zorg, onderwijs en welzijn die in samenwerking met de gemeente worden georganiseerd;

  • -

    Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening en de prestatieovereenkomst.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s): periodiek en eenmalig.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 561.688,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

3.1

€ 287.647,- voor het Professioneel jongerenwerk

3.2

€ 56.270,- voor het Professioneel tienerwerk

3.3

€ 84.379,- voor het Professioneel sociaal cultureel werk

3.4

€ 19.278,- voor het Vrijwillig jeugd- en jongerenwerk

3.5

€ 2.678,- voor eenmalige recreatieve activiteiten

3.5.1

€ 2.678,- voor de Gabberweek

3.6

€ 9.104,- voor activiteiten gericht op het toegankelijk en betaalbaar maken van activiteiten voor jeugd en jongeren (Stichting Leergeld)

3.7

€ 99.655,- voor Natuur- en milieueducatie (periodiek)

 

Verdeelsleutel

Subsidieplafond 3.1 t/m 3.3:

De subsidie onder subsidieplafond 1 t/m 3 kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting Welzijnswerk Enkhuizen. Deze stichting voert sinds jaren het jeugd- en jongerenwerk uit in Enkhuizen en heeft een stevig netwerk opgebouwd. Ze kennen de doelgroep en weten die te bereiken. Stichting Welzijnswerk vormt daarmee een kernvoorziening in Enkhuizen.

 

Subsidieplafond 3.4:

Onder dit plafond wordt een bedrag van € 19.278,- beschikbaar gesteld voor een maximumbedrag van € 20,- per jeugdlid of € 20,- per gezinsabonnement aan vrijwilligersorganisaties, die activiteiten uitvoeren in het kader van jeugd- en jongerenwerk.

Bij een overschrijding van het plafond wordt het bedrag per jeugdlid naar beneden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt.

 

Subsidieplafond 3.5:

Onder dit plafond wordt een bedrag van € 2.678,- beschikbaar gesteld aan lokale organisaties zonder winstoogmerk die eenmalig activiteiten uitvoeren in het kader van jeugd- en jongerenwerk. De subsidieaanvragen onder dit plafond worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

 

Subsidieplafond 3.5.1:

Onder dit plafond wordt een bedrag van maximaal € 2.678,- beschikbaar gesteld voor Stichting Gabberweek. Dit bedrag kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting Gabberweek. Deze Stichting organiseert allerlei activiteiten in de gemeenten Medemblik, Opmeer en in de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. De Stichting heeft hierbij als doel alle kinderen van de basisschool binnen Enkhuizen kennis te laten maken met leeftijdsgenootjes uit andere dorpen en uit verschillende lagen van de samenleving met extra aandacht voor de bijstandsgezinnen. Hierbij wordt samengewerkt met het jongerenwerk, verenigingen en organisaties binnen Enkhuizen.

 

Subsidieplafond 3.6:

Onder dit Plafond wordt een bedrag van maximaal € 9.104,- beschikbaar gesteld voor Stichting Leergeld. Dit bedrag kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting Leergeld. Stichting Leergeld ondersteunt kinderen in de schoolgaande leeftijd uit gezinnen waar het inkomen niet meer bedraagt dan 120% van het bestaansminimum, zodat zij leeftijdsadequaat kunnen deelnemen aan educatieve, sportieve en of culturele activiteiten. Hun ondersteuning bestaat uit het verstrekken van voorzieningen in natura zoals zwemles, sportkleding, schoolbenodigdheden, schoolreisjes, computers en fietsen. Stichting Leergeld voorziet in een behoefte aan gezinnen die niet via de gemeentelijke Sociaal Culturele Participatiefonds ondersteund kunnen worden. Zij bieden ondersteuning aan kinderen uit gezinnen waarvan het inkomen te hoog is voor een minimaregeling, maar waarvan de ouders geen beschikking hebben over hun inkomen doordat ze schulden hebben.

 

Subsidieplafond 3.7:

Subsidie onder dit plafond kan uitsluitend aangevraagd worden door Stichting NME De Witte Schuur. Deze stichting verzorgt al jaren taken op het gebied van natuur- en milieueducatie. De samenwerking met de scholen in Enkhuizen en de regio is daarbij goed. De organisatie is ingebed in de lokale samenleving van Enkhuizen en vormt daarom een kernvoorziening.

De subsidie voor de huisvestingslasten van NME De Witte Schuur kan aangevraagd worden onder subsidieregeling 10 ‘Beheer maatschappelijke accommodaties’.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader 2016-2019

Nota WMO-beleid 2013-2016

Subsidieregeling 4. Cultuureducatie en cultuurparticipatie onder jeugd

Thema 1: opgroeien in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Cofinanciering: letterlijk medefinanciering. De gemeente financiert nooit 100% van de te maken kosten voor het uitvoeren van een activiteit. Er dient cofinanciering gevonden te worden, bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring, andere subsidiënten, crowdfunding, kaartverkoop, eigen bijdrage, etc.;

  • b.

    Cultuureducatie: cultuureducatie wordt in de praktijk gehanteerd als verzamelbegrip voor kunsteducatie, erfgoededucatie en media-educatie, waarbij cultuur als doel en als middel wordt ingezet;

  • c.

    Actieve cultuureducatie: vorm van cultuureducatie, waarbij leerlingen zelf een kunstdiscipline beoefenen, zoals dans, drama, schilderen of zingen. Zij leren zich kunstzinnig uitdrukken, maar leren ook technieken en materialen kennen;

  • d.

    Receptieve cultuureducatie: vorm van cultuureducatie, waarbij leerlingen kijken of luisteren naar professionele kunstproducten zoals een theatervoorstelling, concert of tentoonstelling. Ze leren kenmerken, stijlen en stromingen herkennen;

  • e.

    Reflectieve cultuureducatie: leerlingen ‘beschouwen’ kunstproducten, zij denken, lezen, praten erover en wisselen van gedachten met elkaar. Bij zowel actieve als receptieve kunstbeoefening kan reflectie plaatsvinden. Reflectie op de kunstervaring, het eigen productieproces en de analyse hiervan vormen de essentie van kunsteducatie;

  • f.

    Cultuurparticipatie: het actief deelnemen aan het culturele leven in de vrije tijd;

  • g.

    Kinderen: kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar;

  • h.

    Jeugd: jongeren in leeftijd van 12 tot 21 jaar;

  • i.

    Jeugdlid of jeugddeelnemer: leden of deelnemers uit de gemeente Enkhuizen die langdurig (minimaal1 jaar) aangesloten zijn bij een culturele vereniging of stichting in Enkhuizen, daar actief aan deelnemen en op 1 januari van het betreffende subsidiejaar de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt;

  • j.

    Culturele stichting of vereniging: een stichting of vereniging die primair culturele vorming en ontwikkeling van jongeren en/of volwassenen als doel heeft en daarbij inzet op de kennismaking met en/of het zelf beoefenen van één of diverse kunstuitingen;

  • k.

    Kunstdisciplines: architectuur, beeldende kunst, dans, film & video, audiovisueel, fotografie, muziek, theater, toegepaste kunst en vormgeving, (wereld)literatuur, etc., welke vallen onder de verschillende culturele domeinen.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde en veilige manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talent te ontdekken en ontwikkelen. Cultuureducatie vormt een onmisbaar onderdeel in de ontwikkeling van een kind (en ook van volwassenen). Kinderen kennen elkaars cultuur en tradities en hebben daardoor wederzijds respect voor elkaar. Kinderen kennen ook de historie van een stad of plaats en zijn (mede) daardoor verbonden en betrokken bij de eigen woonplaats. Het belang van cultuureducatie is daarmee groot.

 

Doel

Cultuur in haar verschillende vormen zijn om van te genieten en om door geraakt te worden. Bovendien leveren deze fenomenen een bijdrage aan de algemene ontwikkeling van jongeren. Alle jeugd in Enkhuizen wordt daarom in aanraking gebracht met verschillende kunstdisciplines op een actieve, receptieve en reflectieve wijze. De subsidie draagt bij aan het prikkelen, enthousiasmeren en uitdagen van jeugd om talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Alle kinderen in Enkhuizen komen in aanraking met zoveel mogelijk vormen van cultuureducatie en kunstdisciplines, er is sprake van een gedifferentieerd aanbod cultuureducatie;

  • Een lokale en regionale infrastructuur waar het onderwijs en alle (lokale) cultuurinstellingen deel van uitmaken en waarin een goede coördinatie tussen de vraag vanuit het onderwijs en het aanbod vanuit de culturele instellingen aanwezig is;

  • Een samenhangend aanbod van cultuureducatie ten behoeve van de doorlopende leerlijn

  • cultuureducatie en de bijbehorende kerndoelen in het basisonderwijs;

  • De binnenschoolse activiteiten zijn vernieuwend, verrassend en verbindend, ofwel activiteiten die prikkelen, indruk maken en beklijven en passen binnen het curriculum van de school;

  • Zoveel mogelijk kinderen en jeugd ontwikkelen hun talent door (naschools) zelf aan actieve

  • kunstbeoefening te doen, dus de toeleiding naar de culturele organisaties is wat de gemeente ondersteunt;

  • Kinderen worden verrijkt door het culturele aanbod in Enkhuizen en het omgevingsbewustzijn (het kennen van de eigen, lokale historie) is op peil.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Hoeveelheid kinderen in het basisonderwijs die in aanraking komt met cultuureducatie;

  • Hoeveelheid kinderen in het voortgezet onderwijs die in aanraking komt met cultuureducatie;

  • De tevredenheid van scholen over het aanbod cultuureducatie vanuit deze regeling;

  • De doorstroom naar verenigingen en stichtingen, ofwel de toename van het aantal jeugdleden.

Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

 

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Het bieden van binnen- en buitenschoolse culturele activiteiten (waar aantoonbaar behoefte aan is) die bijdragen aan een samenhangend aanbod cultuureducatie voor het primair en voortgezet onderwijs, die waar mogelijk passen binnen de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit of het cultuurbeleidsplan van de school;

  • Bij deze activiteiten is aandacht voor en balans in de actieve, reflectieve en receptieve vorm van cultuureducatie;

  • Er is, waar mogelijk, in het aanbod sprake van diverse kunstdisciplines;

  • Het coördineren, wederzijds versterken en op elkaar aan laten sluiten van de vraag (vanuit het onderwijs) en het aanbod cultuureducatie (van de culturele instellingen);

  • Het stimuleren en vasthouden van zoveel mogelijk jeugdleden bij een culturele vereniging of stichting;

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • De aanvragende organisaties zijn aangesloten bij landelijke koepels, dit geldt niet voor zzp’ers;

  • De aanvragende organisaties hebben een duidelijke visie op cultuureducatie en talentontwikkeling;

  • De aanvragende organisaties zoeken samenwerking met andere instellingen en organisaties in of nabij Enkhuizen met hetzelfde of een vergelijkbaar doel, zodat er sprake is van krachtenbundeling en versterking;

  • Er is een contributieplicht voor gesubsidieerde jeugdleden of deelnemers;

  • De aanvragende organisaties hebben geen winstoogmerk, maar zijn wel een rechtspersoon;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke en eenmalige subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 170.933,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

4.1

€ 32.820,- voor het aanbieden van binnen- en buitenschoolse activiteiten cultuureducatie (waar aantoonbaar behoefte aan is) voor het primair onderwijs;

4.2

€ 48.895,-voor het coördineren, wederzijds versterken en op elkaar aan laten sluiten van de vraag (vanuit het onderwijs) en het aanbod cultuureducatie (van de culturele instellingen) mede in het kader van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit, door partijen als De Blauwe Schuit en MADhouse.

4.3

€ 20.000,- voor een waarderingsbijdrage in verband met jeugdleden bij een culturele stichting of vereniging voor een normbedrag van € 50,- per jeugdlid bij een culturele stichting of vereniging. Indien het plafond overschreden wordt door de hoeveelheid aanvragen wordt het normbedrag per jeugdlid naar beneden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt;

4.4

€ 61.350 voor het aanbieden van individueel muziekonderwijs buiten schooltijd via de muziekverenigingen en De Muziekunie met een deelplafond van € 31.350,-- en voor het aanbieden van muziekonderwijs op de basisschool via MADhouse met een deelplafond van € 30.000,-.

4.5

€ 7.928,- voor het aanbieden van Rondje Cultuur aan jeugd in het kader van jeugdeducatie op het voortgezet onderwijs (RSG Enkhuizen).

 

Verdeelsleutel

Per plafond wordt een verdeelsysteem gehanteerd.

 

Subsidieplafond 1:

Aanvraag wordt in 1 aanvraag gedaan door MADhouse i.s.m. de scholen:

  • a.

    Er is zichtbaar sprake van een eigen bijdrage van 30% per school.

  • b.

    Het plafond wordt niet overschreden.

Subsidieplafond 2:

In verband met regionale afspraken (€ 0,55 per inwoner) in het kader van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit is dit plafond bestemd voor de inzet van de Blauwe Schuit (€ 10.843,-) als projectleider CMK en voor de coördinatie van het cultuuronderwijs door Stichting MADhouse (€ 38.036,-). De subsidie van Madhouse voor de coördinatie is voor meerdere jaren verstrekt (periode 2022 tot en met 2025).

 

Subsidieplafond 3:

Er wordt een normbedrag van € 50,- per jeugdlid of deelnemer tot 21 jaar gehanteerd. Als door de hoeveelheid aanvragen het subsidieplafond wordt overschreden, zal het normbedrag naar beneden worden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt. Dit subsidieplafond is niet beschikbaar voor muziekscholen.

 

Subsidieplafond 4:

Onder dit plafond kunnen aanvragen gedaan worden door de Muziekunie West-Friesland, de muziekverenigingen van Enkhuizen en door Madhouse:

  • 1.

    Voor het geven van individueel muziekonderwijs wordt maximaal € 250,- per leerling gesubsidieerd. Dit geldt voor muziekverenigingen. Het subsidieplafond is € 5.450,-.

  • 2.

    Voor het geven van individueel muziekonderwijs wordt maximaal €350,- per leerling gesubsidieerd. Dit geldt voor de Muziekunie West-Friesland. Het subsidieplafond is € 15.400,-.

  • 3.

    De Muziekunie West-Friesland kan een vast bedrag ontvangen als bijdrage in de overhead van maximaal € 10.500,-.

  • 4.

    Voor het geven van klassikaal muziekonderwijs wordt maximaal € 20,- per leerling gesubsidieerd (peildatum 1 februari 2023). Dit geldt voor de basisscholen en kan worden aangevraagd door Madhouse. Hierbij geldt de voorwaarde dat zichtbaar sprake is van een eigen bijdrage van 50% per school en dat totale subsidie van € 30.000,- niet wordt overschreden.

Subsidieplafond 5:

Dit budget van maximaal € 7.928,- kan alleen aangevraagd worden door MADhouse en is bestemd voor Rondje Cultuur van het RSG Enkhuizen.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Cultuurnota 2021-2024

Subsidieregeling 5. Vrijwilligersondersteuning (inclusief maatschappelijke stage)

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Vrijwilligerswerk: werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving;

  • b.

    Maatschappelijke stage: houdt in dat leerlingen in het voortgezet onderwijs minimaal 30 uur vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun schoolcarrière. Op deze manier leren ze hun (directe) omgeving op een andere manier kennen en leveren ze een actieve bijdrage aan de samenleving;

  • c.

    Jongeren: kinderen/jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar;

  • d.

    MBO: Maatschappelijk Betrokken Ondernemers;

  • e.

    Betrokken scholen: namen van de begunstigde scholen; Regionale scholengemeenschap (RSG) Enkhuizen te Enkhuizen, Martinus College te Grootebroek, Clusius College te Grootebroek en Praktijkschool Westfriesland locatie Stede Broec te Grootebroek.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.

 

Doel

Vrijwilligersondersteuning

Zonder de inzet van vrijwilligers is het voor zorginstellingen, sportverenigingen, buurthuizen en vele andere organisaties onmogelijk om hun belangrijke maatschappelijke functie goed te kunnen uitoefenen. Soms zichtbaar, maar vaker nog als stille kracht op de achtergrond, dragen vrijwilligers bij aan een sociale, betrokken en levendige samenleving. De functie en waarde van vrijwilligerswerk blijft behouden en wordt verder ontwikkeld en verbreed.

 

Maatschappelijke stage

De maatschappelijke stage heeft als doel om de betrokken scholen kennis te laten maken met de samenleving en daar een vrijwillige bijdrage aan te leveren.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

Vrijwilligersondersteuning

  • Het op elkaar aansluiten van de vraag naar en het aanbod van vrijwilligerswerk (inclusief MBO);

  • Bewoners die actief zijn in vrijwilligerswerk;

  • Organisaties en verenigingen functioneren dankzij de inzet van goed gemotiveerde vrijwilligers;

  • Er zijn vrijwilligers actief uit verschillende doelgroepen.

Maatschappelijke stage

  • Jongeren zijn gemotiveerd om vrijwilligerswerk te doen dankzij de maatschappelijke stage;

  • De leerling verricht minimaal 30 uur vrijwilligerswerk;

  • De begeleiding van leerlingen vindt plaats in samenwerking met het Vrijwilligerspunt en de betrokken scholen;

  • Leerlingen maken alleen gebruik van de stageplaatsen die in de vacaturebank worden aangeboden tenzij ze deelnemen aan NL Doet

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

 

Vrijwilligersondersteuning

  • Het aantal geslaagde bemiddelingen tussen de vraag naar en het aanbod van vrijwilligerswerk;

  • De doorlooptijd tussen de aanvraag en de uiteindelijke inzet van de vrijwilliger, minimaal 90% van de vraag naar vrijwilligerswerk wordt binnen drie maanden voldaan;

  • Het aantal vrijwilligers dat zich inzet.

Maatschappelijke stage

  • De hoeveelheid leerlingen die een maatschappelijke stage ondernemen.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

 

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

 

Vrijwilligersondersteuning:

  • Het bieden van informatie over vrijwilligerswerk;

  • Het bieden van ondersteuning aan vrijwilligers en/of organisaties die met vrijwilligers werken;

  • Het werven van vrijwilligers en stimuleren van het doen van vrijwilligerswerk;

  • Activiteiten gericht op de waardering voor het doen van vrijwilligerswerk;

  • Het bevorderen van de deskundigheid van vrijwilligers;

  • Het matchen van vrijwilligers aan organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers.

Maatschappelijke stage

  • Het bieden van informatie over maatschappelijke stages;

  • Het bieden van ondersteuning aan maatschappelijke stagiaires en/of organisaties die met stagiaires (willen) werken;

  • Het stimuleren van het doen van een maatschappelijke stage;

  • Het matchen van maatschappelijke stagiaires aan organisaties die op zoek zijn naar maatschappelijke stagiaires.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • -

    Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidies: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 42.639,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

5.1

€ 39.747,- voor alle activiteiten (inclusief maatschappelijke stage) met betrekking tot het vrijwilligerswerk;

5.2

€ 2.892,- voor de Westfriese Uitdaging

 

Verdeelsleutel

Subsidieplafond 5.1:

Subsidie onder dit plafond kan uitsluitend aangevraagd worden door het Vrijwilligerspunt. Deze stichting verzorgt al jaren de taken op het gebied van vrijwilligersondersteuning. De samenwerking met de vrijwilligersorganisaties is daarbij goed. De organisatie is ingebed in het verenigingsleven van Enkhuizen en vormt daarom een kernvoorziening.

 

Subsidieplafond 5.2:

De Westfriese Uitdaging zorgt voor samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. Zij bemiddelen in vraag en aanbod van Materialen (meubels, spullen), Menskracht (kennis, extra handen, creativiteit) en Middelen (media). Ze zijn een ondernemersnetwerk dat dóet en stimuleren bedrijven om maatschappelijk betrokken ondernemerschap te tonen in concrete acties en daarmee de leefbaarheid in de lokale samenleving te ondersteunen. De afgelopen jaren worden op factuurbasis de activiteiten van de Uitdaging ondersteunt, vanaf 2020 zijn deze activiteiten opgenomen in de subsidieplafonds.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Nota Wmo-beleid

Subsidieregeling 6. Enkhuizers voor Elkaar

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

Inwonerinitiatieven: activiteiten of projecten van, voor en door inwoners uit Enkhuizen. Deze activiteiten of projecten vormen een meerwaarde voor de medemens in de samenleving en/of de leefbaarheid van de eigen buurt.

 

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving en dus ook voor elkaar. Er is sprake van vrijheid en verdraagzaamheid. Men kan zichzelf zijn en dit wordt door de omgeving erkend en gerespecteerd. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.

 

Doel

Het stimuleren en ondersteunen van inwonerinitiatieven om samen in actie te komen, bijvoorbeeld rondom een maatschappelijk thema. Ook kunnen het projecten zijn om de leefbaarheid te vergroten of om de medemens te helpen. Hier vallen ook antidiscriminatie of LHBTIQ+ activiteiten onder. Het doel is om de sociale samenhang, de leefbaarheid en het gevoel van vrijheid en respect te bevorderen door goede ideeën van inwoners, jong en oud, te omarmen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Een sterke sociale cohesie en verbondenheid van inwoners van Enkhuizen (jong en oud);

  • De aanwezigheid van ontmoetingsaangelegenheden waar burgers ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar kunnen ondersteunen, een luisterend oor wordt geboden en zo nodig kan worden doorverwezen naar de juiste (zorg)ondersteuning;

  • Actieve deelname van inwoners aan de samenleving vanuit het oogpunt van volksgezondheid en sociaal perspectief (voorkomen maatschappelijk isolement, bevorderen integratie, buurtpreventieprojecten, tegengaan overlast);

  • Een samenleving waarin men respect heeft voor elkaars zijn en voor elkaars keuzes.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het aantal inwonerinitiatieven;

  • Het aantal bereikte inwoners door deze initiatieven;

  • De bereikte inwoners geven aan dat hun deelname aan de maatschappij door het betreffende initiatief is bevorderd;

  • Afname van het aantal inwoners dat in maatschappelijk isolement leeft.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Initiatieven van inwoners om elkaar beter te leren kennen, om samen in actie te komen voor de buurt of een project, om elkaar als bewoners te helpen (voorbeelden van activiteiten kunnen zijn een schoonmaakactie in de buurt, een burenhulp project, een (klein) sociaal project om bewoners met verschillende culturen bij elkaar te brengen);

  • Initiatieven die een bijdrage leveren aan het doel en de omschreven resultaten in deze regeling.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • -

    Het initiatief wordt door de betrokkenen samen bedacht, georganiseerd en uitgevoerd;

  • -

    Het initiatief vindt plaats in de buurt en heeft een open karakter;

  • -

    Het initiatief is kleinschalig en nieuw (heeft niet eerder plaatsgevonden en wordt ook niet structureel);

  • -

    Kosten die niet voor subsidie in aanmerking komen zijn: aanschaf van materialen en goederen die later voor privédoeleinden worden gebruikt, kosten voor eten en drinken, fysieke maatregelen, aanpassingen in de openbare ruimte en onkostenvergoedingen voor vrijwilligers;

  • -

    Subsidie kan worden aangevraagd door natuurlijke personen of door een rechtspersoon;

  • -

    Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidies: eenmalige subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 10.678,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

6.1

€ 2.678,- voor alle activiteiten met betrekking tot ‘Enkhuizers voor elkaar’.

6.2

€ 8.000,- voor activiteiten of initiatieven op het gebied van antidiscriminatie.

 

Verdeelsleutel

Subsidieplafond 6.1:

De subsidieaanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Per aanvraag wordt maximaal 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 500,- per aanvraag.

 

Subsidieplafond 6.2:

Conform plafond 1, alleen kan er maximaal een bedrag van € 3.000,- per aanvraag worden verleend.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Nota Wmo-beleid

Subsidieregeling 7. Media en bibliotheek

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving.

Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.

 

Doel

Het doel van deze subsidieregeling is om alle inwoners gelijke kansen te geven om te leren en zich te ontplooien. Leesachterstanden worden bestreden en er wordt geparticipeerd. Betrouwbare kennis en informatie zijn laagdrempelig beschikbaar en worden gevonden. Er wordt zowel recreatief als educatief gelezen door de doelgroep tot en met 18 jaar. Laaggeletterdheid wordt bestreden bij alle inwoners van Enkhuizen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Het bevorderen van de (cognitieve) ontwikkeling van de inwoners tot en met 18 jaar van Enkhuizen;

  • Het bestrijden van laaggeletterdheid en het bevorderen van lezen onder alle doelgroepen;

  • Het ondersteunen van scholen, kindercentra en peuterspeelzalen bij het voorkomen van leer- en taalachterstanden;

  • Het bevorderen van (toegang tot) digitale communicatie;

  • Het bevorderen van het (laten) kennis maken met kunst en cultuur;

  • Het bevorderen van toegang tot nieuws;

  • Het bevorderen van de gemeenschapszin;

  • Het 24/7 beschikbaar zijn van betrouwbare en toegankelijke kennis, literatuur en informatie voor een breed publiek;

  • Het bevorderen van samenwerking en verbindingen tussen cultuur, onderwijs en welzijn.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het aantal bezoekers en aantal leden van de bibliotheek;

  • Het aantal activiteiten of projecten in samenwerking met het onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en culturele partners;

  • Het aantal bezoeken (individueel of per school) aan de leesbevorderingsprojecten;

  • Het aantal producten dat wordt uitgeleend;

  • Het aantal activiteiten dat wordt uitgevoerd op het gebied van digitale communicatie;

  • De diversiteit aan activiteiten in Enkhuizen op informatief, sociaal, educatief en cultureel vlak;

  • De mate van tevredenheid onder gebruikers van de bibliotheek.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

Beheer en exploitatie van de bibliotheekvoorziening(en) in Enkhuizen met de volgende functies:

  • Ter beschikking stellen van kennis en informatie;

  • Mogelijkheden bieden voor ontwikkeling van educatie;

  • Het bevorderen van lezen en kennis maken met literatuur;

  • Het organiseren van ontmoeting en debat;

  • Het laten kennis maken met kunst en cultuur.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • De bibliotheek dient gecertificeerd te zijn volgens de certificeringsnorm openbare bibliotheken;

  • De uitgangspunten van het convenant Stichting Westfriese bibliotheken 2022-2025 zijn van toepassing;

  • De aangewezen lokale omroep dient de Mediawet 2008, artikel 2.70 uit te voeren:

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening;

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 327.580,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Verdeelsleutel

Per plafond wordt een verdeelsysteem gehanteerd.

 

Subsidieplafond 7.1:

De Westfriese Bibliotheken kunnen subsidie aanvragen op basis van de afspraken uit het convenant Stichting Westfriese bibliotheken 2022-2025. In het convenant staat beschreven hoe de indexering moet worden berekend. Voor 2024 wordt gerekend met een indexering percentage van 3,5% waardoor het bedrag € 13,29 per inwoner wordt. Het inwoneraantal wordt gebaseerd op de peildatum 1-1-2023. Het plafond voor de maatschappelijke bibliotheek is maximaal € 250.915,20.

In aanvulling op het maatschappelijk pakket wordt gedurende de looptijd van het convenant een maatwerkpakket afgenomen. Het plafond voor het maatwerkpakket is maximaal € 45.346,65.

 

Subsidieplafond 7.2.:

De lokale omroep die de zendtijd toegewezen heeft gekregen door het Commissariaat van de Media heeft recht op subsidie. Het bedrag is gebaseerd op het aantal inwoners keer het richtsnoerbedrag.

Het plafond is € 12.630,- Dit bedrag staat opgenomen in de begroting en telt niet mee voor het totale subsidieplafond.

 

Binnen het totale plafond is budget beschikbaar voor overige huisvestingskosten van de Westfriese bibliotheek. De subsidie voor de huisvestinglasten van de bibliotheekvoorziening in Enkhuizen vallen onder subsidieregeling 10 ‘Exploitatie maatschappelijke accommodaties’.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Convenant bibliotheekwerk 2018-2019

Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen

Subsidieregeling 8. Amateuristische kunst- en vrijetijdsbeoefening

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    (Amateuristische) kunstbeoefening: het beoefenen van kunst uit passie, liefhebberij of engagement, waarmee mogelijk in het levensonderhoud te willen voorzien;

  • b.

    Vrijetijdsbeoefening: activiteiten van verenigingen – voor alleen volwassen leden – die breder zijn dan alleen op kunst en cultuur gericht, maar wel bijdragen aan het doel van deze regeling;

  • c.

    Kunstdisciplines: architectuur, beeldende kunst, dans, film & video, audiovisueel, fotografie, muziek, theater, toegepaste kunst en vormgeving, (wereld)literatuur, etc. welke vallen onder de verschillende culturele domeinen;

  • d.

    Cofinanciering: letterlijk medefinanciering. De gemeente financiert nooit 100% van de te maken kosten voor het uitvoeren van een activiteit. Er dient cofinanciering gevonden te worden, bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring, andere subsidiënten, crowdfunding, een eigen bijdrage, kaartverkoop, etc.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. De aanwezigheid van kunst en cultuur en daarmee het verenigingsleven, versterken de sociale infrastructuur van de stad.

 

Doel

Kunst en cultuur zijn om van te genieten en bij te ontspannen. Ook is het leerzaam en dragen deze fenomenen bij aan ontmoeting en debat. Kunst en cultuur bevorderen daarmee de sociale infrastructuur en de levendigheid van een stad. Het doel van deze regeling is dat (amateur)kunstenaars (in georganiseerd verband) zich op bijzondere wijze presenteren aan het publiek, anders dan tijdens de reguliere jaarlijkse uitvoeringen en activiteiten van verenigingen en stichtingen voor amateurkunst. Originaliteit en innovatie zijn dus van belang, zonder de aansluiting met het publiek te verliezen. Daarnaast is er een normbedrag beschikbaar voor koren en aanverwante verenigingen met enkel volwassenen leden, vanwege de maatschappelijke functie (sociale interactie en eenzaamheidsbestrijding) van deze partijen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Er worden gedurende het hele jaar vernieuwende projecten georganiseerd op stads- of wijkniveau;

  • Er is een gevarieerd aanbod aan projecten, waarbij sprake is van een grote diversiteit aan kunstdisciplines en bij voorkeur binnen verschillende domeinen;

  • Er wordt samengewerkt tussen partners in de (amateuristische) kunstbeoefening;

  • Er is sprake van een groot publieksbereik; dit kan zowel fysiek als digitaal zijn;

  • Koren en aanverwante verenigingen met enkel volwassenen leden hebben een maatschappelijke functie in sociale interactie en eenzaamheidsbestrijding.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Eenmalige projecten, die bijdragen aan het doel van deze regeling;

  • Voor een normbedrag worden de jaarlijks terugkerende activiteiten van koren en aanverwante verenigingen met enkel volwassen leden ondersteund.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • Bij de projecten wordt er tussen minimaal twee partners in de (amateur)kunst samengewerkt;

  • Bij de projecten die worden aangevraagd door kunstenaars is sprake van een lokaal belang en publieksparticipatie;

  • Er is sprake van cofinanciering of inkomsten, bijvoorbeeld door middel van kaartverkoop, sponsoring, fondsenwerving of crowdfunding;

  • Bij projecten vormt de gesubsidieerde activiteit een aanvulling op de reguliere activiteiten van organisaties voor de (amateur)kunst;

  • Koren en aanverwante verenigingen, die jeugdleden hebben (en dus onder regeling 4 vallen) en/of onder een andere subsidieregeling vallen, komen niet in aanmerking voor het normbedrag;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: eenmalige en periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 15.500,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

8.1

€ 10.000,- voor eenmalige projecten (amateuristische) kunstbeoefening;

8.2

€ 5.500,- voor een normbedrag van €1.000,- voor koren en aanverwante verenigingen met enkel volwassen leden.

 

Organisaties die aanspraak maken op subsidie

Subsidies onder plafond 1 kunnen aangevraagd worden door stichtingen en verenigingen op het gebied van amateuristische kunstbeoefening en door professionele kunstbeoefenaars die een projectvoorstel doen met een lokaal belang en waarbij sprake is van participatie.

Subsidies onder plafond 2 kunnen aangevraagd worden door koren en aanverwante verenigingen met enkel volwassen leden.

 

Verdeelsleutel

Per plafond wordt een verdeelsysteem gehanteerd.

 

Subsidieplafond 1:

Er wordt ten hoogste 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 2.500,- per project.

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

 

Subsidieplafond 2:

Er wordt een normbedrag van € 1.000,- per koor of aanverwante vereniging met enkel volwassen leden gehanteerd. Als door de hoeveelheid aanvragen het subsidieplafond overschreden wordt zal het normbedrag naar beneden worden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Beleidsnota cultuur 2021-2024

Subsidieregeling 9. Podiumfunctie en programmering

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Programmering: het geheel aan voorstellingen en activiteiten door een culturele instelling gepland en gefaciliteerd;

  • b.

    Kunstdisciplines: vormen van kunst en cultuur, zoals architectuur, beeldende kunst, dans, film & video, audiovisueel, fotografie, muziek, theater, toegepaste kunst en vormgeving, (wereld)literatuur, etc.;

  • c.

    Jongeren: kinderen/jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. Een aantrekkelijke stad wordt onder andere gevormd door het (culturele) voorzieningenniveau.

 

Doel

De aanwezigheid van culturele organisaties, zoals een theater of een podium, versterkt de aantrekkingskracht van een stad. Grotendeels kunnen podia zichzelf bedruipen door commercieel te programmeren of ondersteunende horeca aan te bieden, maar voor specifieke doelgroepen of in het kader van bepaalde thema’s is er sprake van een algemeen maatschappelijk nut. Het doel van deze regeling is om de programmering van podia en/of culturele organisaties te ondersteunen op de terreinen/thema’s waar een maatschappelijk vraagstuk ligt. Ook vallen minder commerciële culturele activiteiten hieronder, om te voorkomen dat er alleen een podium wordt geboden aan laagdrempelige en toegankelijke artiesten en/of gezelschappen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • De programmering is deels afgestemd op specifieke doelgroepen naar aanleiding van een bepaald (jaarlijks wisselend) actueel thema;

  • Dit thema vindt aansluiting bij de programmering of activiteiten van andere culturele en maatschappelijke instellingen, stichtingen en verenigingen;

  • Er wordt samengewerkt om de doelgroep te bereiken;

  • Er is specifieke aandacht voor jongeren, zodat deze doelgroep bereikt wordt.

  • Er is aantoonbaar een gezonde balans tussen commerciële en gesubsidieerde activiteiten.

Activiteiten

De programmering van voorstellingen vanuit verschillende kunstdisciplines komen voor subsidie in aanmerking.

 

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • Uitsluitend de uitgaven die betrekking hebben op de programmering of op nieuwe vormen van public relations en marketing voor zover zij gericht zijn op het bereiken van een nieuw, meer divers publiek, komen voor subsidie in aanmerking;

  • De programmering heeft een goede (artistieke) kwaliteit, waarbij gedacht moet worden aan kernbegrippen als professionaliteit en vakmanschap, innovatie, zeggingskracht, oorspronkelijkheid of uniciteit;

  • De programmering vindt plaats in Enkhuizen;

  • Het is aannemelijk dat zonder de subsidie de betreffende programmering niet gerealiseerd kan worden;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van programmering (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van een periodieke subsidie voor de duur van max. 4 jaar. De periode is vastgesteld van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 62.653,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds op jaarbasis:

9.1

€ 30.943,- voor de programmering van Stichting Cultureel Centrum de Drommedaris;

9.2

€ 21.140,- voor programmering van activiteiten door Cinema Enkhuizen;

9.3

€ 10.570,- voor programmering van activiteiten door Cultureel Centrum de Westerkerk;

 

Verdeelsleutel

Subsidieplafond 1:

Het bedrag onder dit subsidieplafond kan alleen worden aangevraagd door stichting Cultureel Centrum de Drommedaris in Enkhuizen als belangrijke culturele kernvoorziening van de stad Enkhuizen.

 

Subsidieplafond 2:

Het bedrag onder dit subsidieplafond kan alleen worden aangevraagd door stichting Cinema Enkhuizen als belangrijke culturele kernvoorziening van de stad Enkhuizen.

 

Subsidieplafond 3:

Het bedrag onder dit subsidieplafond kan alleen worden aangevraagd door Cultureel Centrum de Westerkerk voor het organiseren van verschillende culturele activiteiten.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Cultuurnota 2021-2024

Subsidieregeling 10. Beheer maatschappelijke accommodaties

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. Een aantrekkelijke stad wordt onder andere gevormd door het voorzieningenniveau en de aanwezigheid van maatschappelijke accommodaties.

 

Doel

Maatschappelijke accommodaties maken het mogelijk om maatschappelijke effecten en het gemeentelijk welzijnsbeleid te verwezenlijken. Accommodaties die openbaar toegankelijk zijn en actief gebruikt worden, verbinden mensen en versterken de sociale cohesie van Enkhuizen. Mensen krijgen de mogelijkheid om het eigen netwerk te versterken en actief mee te doen aan de samenleving.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Het bevorderen van de sociale cohesie in Enkhuizen;

  • Actief gebruikte maatschappelijke accommodatie die bijdragen aan de mobilisatie van inwoners.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Bezetting van de maatschappelijke accommodaties.

Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

 

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Het geheel of gedeeltelijke beheer, de in stand houding en het onderhouden van aangewezen welzijns- en sportaccommodaties ten behoeve van relevante activiteiten op het gebied van sport, cultuur, zorg, welzijn en jeugd;

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • De aangewezen maatschappelijke accommodaties zijn openbaar toegankelijk voor alle inwoners van Enkhuizen;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 950.626,- en onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Organisaties die aanspraak maken op subsidie

Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend aangevraagd worden door:

10.1

Bonte Veer (stichting Welzijnswerk) voor een bedrag van € 171.663,-

10.2

IJsselzand (stichting Welzijnswerk, inclusief huur vereniging jeugdbelangen) voor een bedrag van € 33.255,-

10.3

Erfpacht/havengelden scouting € 9.462,-

10.4

Stichting Recreatievoorzieningen Enkhuizen voor een bedrag van € 582.257,-

10.5

St. Recr. Voorz. i.v.m. vaststellen vaste bijdrage per 2023 € 53.550,-

10.6

Stichting West-Friese Bibliotheken voor een maximaal bedrag van € 48.161,-

10.7

NME centrum De Witte Schuur voor een bedrag van € 16.141,-

10.8

Jongerencentrum Cayen (st. Welzijnswerk Enkhuizen) voor een bedrag van € 22.768,-

10.8

Huur Cayen ivm aflopen om-niet huurcontract per 2022 € 9.000,-

10.9

Waaggebouw (ver. Oud Enkhuizen) voor een maximaal bedrag van € 4.370,-

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Subsidieregeling 11. Geestelijke gezondheid in Enkhuizen

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Preventie: Het geheel van doelbewuste initiatieven die anticiperen op risicofactoren (= handelen voordat het probleem ontstaat) en ageren wanneer eerste signalen zich ontwikkelen en de problematiek aan het ontstaan is;

  • b.

    Activiteiten: de inzet van (online) preventie-interventies bij verslaving, zoals oudersupportavonden, deskundigheidsbevordering aan professionals, aansluiten bij casuïstiek overleggen. Alleen activiteiten aanvullend op het regionaal project alcohol & drugs West Friesland worden gesubsidieerd.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. Inwoners van Enkhuizen streven naar een goede eigen geestelijke gezondheid.

 

Doel

Inwoners van Enkhuizen zijn zich bewust van hun geestelijke gezondheid en de wijze waarop dit op peil gehouden kan worden.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Inwoners van Enkhuizen weten hoe zij de eigen geestelijke gezondheid kunnen bevorderen;

  • Inwoners van Enkhuizen weten hoe zij milde klachten over de geestelijke gezondheid kunnen beperken/tegengaan;

  • Inwoners van Enkhuizen weten wat de effecten zijn van het gebruik van (verslavende) middelen, zoals alcohol en drugs;

  • Inwoners van Enkhuizen weten hoe zij het gebruik van (verslavende) middelen kunnen matigen;

  • Inwoners van Enkhuizen ontvangen informatie, advies en begeleiding in het voorkomen van verslavingsproblemen.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het aantal unieke deelnemers aan de preventie activiteiten op jaarbasis;

  • De tevredenheid van de deelnemers over de activiteiten.

Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

 

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Kortdurende (1 tot maximaal 3 gesprekken) individuele ondersteuning;

  • Preventieve informatiebijeenkomsten in Enkhuizen voor inwoners over bijvoorbeeld ziektebeelden, middelen gebruik, milde klachten (bijvoorbeeld stress of somberheid);

  • Preventieve informatiebijeenkomsten in Enkhuizen voor professionals over bijvoorbeeld ziektebeelden, middelen gebruik, milde klachten (bijvoorbeeld stress of somberheid).

  • Preventieve-interventies om verslavingsproblematiek te voorkomen

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • Er zijn minstens 8 deelnemers per informatiebijeenkomst;

  • De subsidieontvanger dient zelf in te zetten op het bereiken van de doelgroep en deze doelgroep tijdig te informeren over en overreden om deel te nemen aan de bijeenkomsten;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidie: periodieke en eenmalige subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 29.084,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar. Dit plafond wordt o.a. aangewend voor activiteiten van Parnassia en het KOPP-project van de GGZ.

 

11.1

Parnassia € 15.770,-

11.2

GGZ € 13.314,-

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Gezondheidsbeleid 2013-2016

Subsidieregeling 12. Ontmoeten, verbinden, eigen kracht/Enkhuizen Sociaal

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.

 

Doel

Alle inwoners uit Enkhuizen kunnen op een voor hun prettige manier deelnemen aan de maatschappij. De eigen kracht van inwoners wordt bevorderd, omdat men terug kan vallen op een (sterker) sociaal netwerk. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor zichzelf en voor elkaar.

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Inloop: Een voorziening die mensen hulp biedt bij verbinding met lotgenoten en een zinvol en divers activiteitenprogramma biedt. De cliënten worden begeleid naar activiteiten en/of vrijwilligerswerk buiten de inloopvoorziening, maar in de eigen woonomgeving. De inloopvoorziening is een ontmoetingsplaats voor lotgenotencontacten;

  • b.

    Lotgenoten of lotgenotencontactgroep: (al dan niet georganiseerd) onderling contact tussen mensen (en hun familieleden of partners) met een vergelijkbare ziekte, aandoening en/of ervaring. Hoofdoelen van lotgenotencontact zijn onderlinge uitwisseling van ervaring, kennis en het elkaar bieden van emotionele steun.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Alle inwoners hebben een sterk sociaal netwerk;

  • Enkhuizen kent een sterke sociale cohesie;

  • Inwoners houden rekening met elkaar en zetten zich voor anderen in, waar dit nodig is;

  • Er zijn voldoende ontmoetingsplekken waar inwoners ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar kunnen ondersteunen en waar zo nodig mensen kunnen worden doorverwezen naar de juiste (zorg)ondersteuning;

  • Een prettige woon- en leefomgeving.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Tevredenheid van inwoners/deelnemers ten aanzien van dagbesteding en sociale contacten;

  • Tevredenheid van inwoners ten aanzien van de eigen woon- en leefomgeving.

Subsidiabele Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • 1.

    Het organiseren en de coördinatie van ontmoeting en verbinding tussen inwoners;

  • 2.

    Het versterken van het sociale netwerk van inwoners waar dit nodig is;

  • 3.

    Het signaleren van kwetsbare inwoners en deze geleiden naar de juiste zorg of ondersteuning;

  • 4.

    Het stimuleren van inwoners om zich in te zetten voor anderen waar dit nodig is;

  • 5.

    Het stimuleren van inwoners om zich in te zetten voor de eigen woon- en leefomgeving;

  • 6.

    Het actief tegengaan van eenzaamheid;

  • 7.

    Recreatieve activiteiten ter bevordering van bovenstaande activiteiten;

  • 8.

    Het aanbieden van activiteiten en informatie over gezonde voeding en bewegen;

  • 9.

    Het organiseren en onderhouden van een lotgenotencontactgroep;

  • 10.

    Het bieden van voorzieningen op het gebied van inloop, waar inwoners ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar kunnen ondersteunen en waar zo nodig kunnen worden door verwezen naar de juiste (zorg)ondersteuning.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • Er kan geen subsidie aangevraagd worden voor de reguliere (wekelijkse) sport- en beweegactiviteiten van stichtingen of verenigingen;

  • De activiteiten zijn uitsluitend gericht op inwoners uit Enkhuizen van 23 jaar en ouder;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening;

  • De activiteiten hebben een open en toegankelijk karakter.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 166.166,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

12.1

€ 91.821,- voor de uitvoering van minimaal 8 omschreven activiteiten, waarbij in de uitvoering een verbinding wordt gelegd tussen de verschillende activiteiten ;

12.1a

€ 57.647,- voor het Enigmahuis (voorziening voor mantelzorgers en omgeving) uitgevoerd door Stichting Welwonen;

12.2

Voor verbindende activiteiten binnen deze regeling is € 16.698,- beschikbaar.

 

Verdeelsleutel

Bij het overschrijden van het subsidieplafond door de hoeveelheid aanvragen wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.

 

Subsidieplafond 12.1 en 12.1a:

Subsidie onder subsidieplafond 1 kan uitsluitend worden aangevraagd door stichting Welzijnswerk Enkhuizen. Deze stichting zet zich momenteel in voor alle inwoners van Enkhuizen en heeft een sterk netwerk opgebouwd over het opbouw- en ouderenwerk. In buurten en wijken werkt de stichting samen met bewoners aan de leefbaarheid. Stichting Welzijnswerk vormt daarmee een kernvoorziening voor Enkhuizen.

 

Subsidieplafond 2:

Er kan binnen dit plafond gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke en eenmalige subsidie.

 

Periodieke subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend aangevraagd worden door, voor een maximaal bedrag van:

  • o

    Inloophuis Pisa € 4.000,-

  • o

    Alzheimer Westfriesland € 3.250,-

  • o

    Unie van Vrijwilligers € 1.750,-

  • o

    Senioren van nu € 1.250,-

  • o

    Vrouwengilde € 1.250,-

Onder dit plafond wordt het (restant) bedrag van € 5.198,- beschikbaar gesteld aan lokale organisaties zonder winstoogmerk die activiteiten uitvoeren in het kader van ontmoeten, verbinden, eigen kracht. Dit kunnen ook eenmalige activiteiten zijn. De subsidieaanvragen onder dit plafond worden op volgorde van binnenkomst behandelde op basis van bovenstaande criteria. Er wordt ten hoogste 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 1.250,- per aanvraag.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Nota WMO-beleid 2013-2016

Gezondheidsbeleid 2013-2016

Visiedocument Thuis in Enkhuizen 2020 - 2024

Subsidieregeling 13. Sport en bewegen

Thema 2: Thuis in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Jeugdlid: Leden uit de gemeente Enkhuizen, die aangesloten zijn bij een vereniging in Enkhuizen, daar actief aan deelnemen en op 1 januari van het betreffende subsidiejaar de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt;

  • b.

    Inwoners met een beperking: Er bestaat geen vastgestelde lijst van groepen die als inwoners met een beperking kunnen worden aangemerkt. Bij inwoners met een beperking kan worden gedacht aan inwoners met een:

    • -

      Lichamelijke beperking;

    • -

      Verstandelijke beperking;

    • -

      Auditieve beperking;

    • -

      Visuele beperking;

    • -

      Chronische aandoening;

    • -

      Autisme.

  • c.

    Kwetsbare/risicogroepen: Er bestaat geen vastgestelde lijst van groepen die als kwetsbaar/risicovol kunnen worden aangemerkt. Groepen die vaak als kwetsbaar worden beschouwd, zijn mensen:

    • -

      Met chronisch psychische problemen;

    • -

      Met psychosociale (inclusief materiële) problemen;

    • -

      Met opvoed- en opgroeiproblemen;

    • -

      Met meervoudige problematiek (waaronder verslaafden);

    • -

      Kwetsbare ouderen (in de zin van eenzaam, dementeerde of immobiel).

  • d.

    NNGB: Dagelijks één uur tenminste matig intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie). Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit zijn aerobics of skateboarden.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen zijn alle inwoners verantwoordelijk voor haar eigen welbevinden en het welbevinden van anderen. Inwoners houden rekening met elkaar en leveren een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. De aanwezigheid van sport en bewegen en daarmee het verenigingsleven, versterken de sociale samenhang van de stad. De eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht worden vergroot door op preventie gerichte activiteiten te organiseren. Zo leveren het sporten en bewegen een bijdrage aan een gezonde leefstijl, persoonlijke ontwikkeling (sociaal, cognitieve en motorische) en participatie in de samenleving.

 

Doel

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende doelstellingen:

  • Sportverenigingen zijn vitaal;

  • Sportverenigingen/-organisaties organiseren activiteiten om inwoners te laten participeren in de samenleving;

  • Sportverenigingen/-organisaties hebben het sociaal domein onderdeel gemaakt van hun netwerk;

  • Sportaccommodaties worden multifunctioneel ingezet;

  • Jongeren (0-19 jaar) participeren in de samenleving middels een sportvereniging/-organisatie;

  • Jongeren (0-19 jaar) ontwikkelen en bezitten de beweegvaardigheden en fitheid om deel te nemen aan lichamelijke activiteiten;

  • Binnen het onderwijs heerst een beweegvriendelijke omgeving die jongeren (0-19 jaar) stimuleert te participeren aan beweegactiviteiten of deelname aan een sportvereniging/-organisatie;

  • Inwoners met een beperking participeren in de samenleving middels sport en bewegen;

  • Kwetsbare/risicogroepen participeren in de samenleving middels sport en bewegen.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Meer dan 50% van de verenigingen scoort voldoende of goed op de verenigingsmonitor voor haar vitaliteit;

  • Elke sportvereniging/-organisatie organiseert 2 initiatieven per jaar;

  • Meer dan 20% van de verenigingen heeft één of meer samenwerkingspartners in het sociaal domein;

  • Meer dan 20% van de sportverenigingen/-organisaties bieden één of meer faciliteiten of voorzieningen aan die niet horen tot haar eigen sportaanbod;

  • Meer dan 70% van de kinderen (6-12 jaar) is lid van een sportvereniging/-organisatie;

  • Meer dan 68% van de jongeren (12-19 jaar) is lid van een sportverenging/-organisatie;

  • Meer dan 80% van de kinderen (4-12 jaar) voldoet aan de NNGB;

  • Meer dan 54% van de jongeren (12-19 jaar) voldoet aan de NNGB;

  • Er zijn structureel minimaal 10 activiteiten waaraan inwoners met een beperking kunnen deelnemen;

  • Er zijn structureel minimaal 5 activiteiten waaraan kwetsbare/risicogroepen kunnen deelnemen.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

 

Sport- en beweegactiviteiten

Het organiseren van activiteiten voor jeugd, inwoners met een beperking en kwetsbare/risico groepen. Deze activiteiten zijn gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl, persoonlijke ontwikkeling (sociaal, cognitief en motorisch) en participatie in de samenleving.

 

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • De activiteiten moeten toegankelijk zijn voor inwoners met een beperking;

  • De activiteiten hebben een open en toegankelijk karakter;

  • Er is een contributieplicht voor gesubsidieerde leden;

  • Materiaalkosten worden niet vergoed vanuit deze regeling.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 89.448,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

13.1

€ 11.132,- voor sport en bewegen voor de jeugd;

13.2

€ 5.566,- voor sport en bewegen voor kwetsbare/risicogroepen;

13.3

€ 5.566,- voor sport en bewegen voor inwoners met een beperking;

13.4

€ 67.184,- voor schoolzwemmen;

 

Verdeelsleutel

Bij het overschrijden van het subsidieplafond door de hoeveelheid aanvragen wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.

 

Toelichting Subsidieplafond 13.1:

Onder dit plafond wordt een bedrag van € 11.132,- beschikbaar gesteld voor een maximum bedrag van € 15,- per jeugdlid aan vrijwilligersorganisaties die activiteiten uitvoeren in het kader van sport en bewegen voor jeugd. Bij een overschrijding van het plafond wordt het bedrag per jeugdlid naar beneden bijgesteld tot het plafond niet meer wordt overschreden.

 

Toelichting Subsidieplafond 13.2 en 13.3:

Bij complete en tijdige aanvragen wordt 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 4.000,-. Bij een overschrijding van het subsidieplafond door de hoeveelheid aanvragen wordt het percentage naar beneden bijgesteld tot er geen overschrijding meer is van het plafond.

 

Toelichting Subsidieplafond 13.4:

Het bedrag van € 67.184,- voor het schoolzwemmen onder subsidieplafond 4 kan uitsluitend worden aangevraagd door St. Recreatievoorzieningen Enkhuizen (zwembad Enkhuizen).

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader 2016-2019

Kadernota Sport & Bewegen 2030

Uitvoeringsnota Sport & Bewegen 2016-2018

Subsidieregeling 14. Overstijgende coördinatie mantelzorgondersteuning

Thema 3: Drempels weg in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Mantelzorg: Het bieden van langdurige en onbetaalde zorg aan iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is en met wie een persoonlijke band bestaat. Er is sprake van mantelzorg als de zorg meer dan 8 uur per week beslaat en langer dan 3 maanden duurt;

  • b.

    Respijtzorg: Mantelzorgers de mogelijkheid bieden om hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te laten, zodat de mantelzorger even vrijaf heeft;

  • c.

    Mantelzorgondersteuning: Een activiteit van een (professionele) organisatie waar de zorgvrager contact mee heeft en waar de mantelzorger ondersteuning van ontvangt. Dit zijn bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, geestelijke gezondheidszorg, dementiezorg, etc.;

  • d.

    Draagkracht: De capaciteit van een persoon om bijvoorbeeld een bepaalde druk, of lasten o.i.d. te dragen. Deze belastbaarheid is per persoon verschillend;

  • e.

    Draaglast: De eisen die de omgeving aan je stelt. Dit kan zijn (een combinatie van) psychosociale belasting, financiële belasting, belasting met betrekking tot het takenpakket, belasting in omgang met professionele hulpverlening, belasting ten gevolge van informatieverwerving, belasting ten gevolge van de combinatie arbeid en zorg.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen in staat om op eigen kracht of met (tijdelijke) zorg en ondersteuning deel te nemen aan de samenleving.

 

Doel

Het doel is om de draagkracht van mantelzorgers te vergroten en daarnaast de draaglast te verminderen. Er dient een goede balans te zijn in de draagkracht en draaglast van mantelzorgers. Dit wordt bereikt door een samenhangend, adequaat en laagdrempelig ondersteuningsaanbod en vroegtijdige signalering.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Een overstijgend, samenhangend en sluitend laagdrempelig ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers dat door verschillende organisaties onder herkenbare regie wordt geleverd. De mantelzorger en zijn/haar behoefte staan hierin centraal;

  • Verschillende organisaties hebben vroegtijdig mantelzorgers in beeld;

  • Adequate ondersteuning van mantelzorgers door verschillende organisaties.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • De overstijgende coördinatie van diverse aanbieders van mantelzorgondersteuning;

  • Het onderhouden en verstevigen van een netwerk van organisaties die mantelzorgondersteuning bieden;

  • Het faciliteren van de scholing van mantelzorgondersteuners;

  • Het onderhouden en aangaan van contacten met mantelzorgondersteuners;

  • Het bereiken van verschillende doelgroepen, zoals jonge mantelzorgers, werkende mantelzorgers en mantelzorgers die te maken hebben met mensen met GGZ problematiek.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • De subsidieaanvrager adviseert waar nodig over andere vormen van zorg, waaronder respijtzorg;

  • De subsidieaanvrager houdt rekening met verschillende typen mantelzorgers om beter aan te sluiten bij de vraag of behoefte van mantelzorgers;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

Weigeringsgrond

Ondersteuning aan mantelzorgers vormt een onderdeel van de reguliere werkzaamheden van de verschillende uitvoerende organisaties. De activiteiten hiervoor komen niet in aanmerking voor deze subsidieregeling.

 

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 11.197,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar. Deze activiteit wordt uitgevoerd door Stichting MEE & de Wering.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Nota WMO-beleid 2013-2016

Subsidieregeling 15. Kwetsbare inwoners met licht verstandelijke beperking, sociale en/of psychische problematiek

Thema 3: Drempels weg in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Kwetsbare inwoners: Inwoners van Enkhuizen die niet op eigen kracht mee kunnen doen aan de samenleving en het maatschappelijk verkeer, denk hierbij aan grote psychische problematiek en/of grote sociale problematiek en of een lichte verstandelijke beperking;

  • b.

    Netwerk: Iedereen die op de één of andere manier verbonden is met de kwetsbare inwoner. Dit zijn bijvoorbeeld familie, vrienden, kennissen, buren of collega’s.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen in staat om op eigen kracht of met (tijdelijke) zorg en ondersteuning deel te nemen aan de samenleving.

 

Doel

Kwetsbare inwoners worden in staat gesteld en gemotiveerd om deel te nemen aan de samenleving en het maatschappelijk verkeer. De eigen kracht van inwoners wordt hierdoor versterkt.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • De doelgroep (kwetsbare inwoners) wordt bereikt;

  • De zorg- en/of ondersteuningsvraag is duidelijk voor zowel de inwoner zelf als de ondersteunende organisatie;

  • De inwoner is na een half jaar waar mogelijk toe geleid (of ondersteund bij het gaan) naar bestaande lokale activiteiten, waaronder individuele of arbeidsmatige dagbesteding;

  • Het netwerk van de inwoner is versterkt.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het aantal cliënten dat na een half jaar is toe geleid (of ondersteund bij het gaan) naar bestaande lokale activiteiten, waaronder (individuele/arbeidsmatige) dagbesteding;

  • Het aantal inwoners dat participeert in een (gezamenlijk) traject ten behoeve van het versterken van de eigen kracht, het eigen netwerk, de inzet en deelname aan de samenleving van Enkhuizen.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Het bieden van individuele ondersteuning, voornamelijk in de vorm van huisbezoeken;

  • Activiteiten die leiden tot versterking van het eigen netwerk.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening. Algemeen gestelde voorwaarde:

  • -

    De uitvoering van de activiteiten wordt alleen gedaan door vrijwilligers.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond (totaal € 33.263,-)

15.1. 

Het subsidieplafond is € 27.908,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar en kan alleen aangevraagd worden door MEE & de Wering.

15.2

Een bedrag van € 5.355,- voor RCO De Hoofdzaak voor die de belangen vertegenwoordigt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in de regio's Noord-Kennemerland, Zaanstreek Waterland, De Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Nota Wmo-beleid 2013-2016

Subsidieregeling 16. Maatschappelijk werk

Thema 3: Drempels weg in Enkhuizen

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Doelgroep: inwoners (jeugd en volwassenen) uit Enkhuizen die niet zelfstandig (op eigen kracht) of met behulp van hun omgeving (eigen sociale netwerk) actief kunnen meedoen in de samenleving en die voorzieningen nodig hebben om de deelname aan het maatschappelijke verkeer mogelijk te kunnen maken;

  • b.

    Netwerk: Iedereen die op de één of andere manier verbonden is met de kwetsbare inwoner. Dit zijn bijvoorbeeld familie, vrienden, kennissen, buren of collega’s.

Maatschappelijk effect

In Enkhuizen is iedereen in staat om op eigen kracht of met (tijdelijke) zorg en ondersteuning deel te nemen aan de samenleving.

 

Doel

Mensen worden ondersteund bij het oplossen van en omgaan met problemen en verstoringen in hun functioneren in de sociale omgeving. De maatschappelijk werker verbetert met zijn/haar hulpverlening het sociaal functioneren van personen of de wisselwerking tussen personen en hun sociale omgeving. De maatschappelijk werker en de betrokkene werken hierin nauw samen.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

 

Algemeen maatschappelijk- en sociaal raadsliedenwerk:

  • Met als uitgangspunten ‘eigen kracht’ en het eigen netwerk neemt de doelgroep deel aan de maatschappij;

  • De zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de doelgroep is vergroot, onder andere door het instellen, behouden en versterken van het eigen netwerk;

  • De doelgroep kan (weer) het eigen leven organiseren;

  • Het beroep op de duurdere voorzieningen wordt door het maatschappelijk werk voorkomen en/of verminderd.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

 

Algemeen maatschappelijk- en sociaal raadsliedenwerk:

  • Individuele korte (maximaal drie) contacten;

  • Individuele en groepsgerichte procesmatige hulpverlening;

  • Crisisdiensten tijdens kantooruren;

  • Deelname aan de door de gemeente aangewezen netwerken op cliëntniveau;

  • Sociaal juridische hulpverlening;

  • Doorverwijzing als de problematiek van de hulpvrager niet past binnen maatschappelijke zorg;

  • Voorlichting aan cliënten over wetten en regels.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening;

 

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 191.407,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

16.1

€ 154.360,- voor het maatschappelijk werk;

16.2

€ 37.047,- voor het sociaal raadsliedenwerk.

 

Toelichting subsidieplafonds 16.1 en 16.2

Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend aangevraagd worden door stichting MEE & de Wering. MEE& de Wering is de stichting die algemeen maatschappelijk werk in Hoorn/Enkhuizen/Koggenland uitvoert. Zij biedt naast het algemeen maatschappelijk werk ook de producten schoolmaatschappelijk werk en sociaal juridische hulpverlening aan. Mee De Wering is sinds 2010 een belangrijke samenwerkingspartner van de gemeente Enkhuizen op het gebied van maatschappelijk werk en functioneert goed in haar netwerk, heeft goede contacten met samenwerkende organisaties en heeft de hulpvragers goed in beeld. Daarom vormt Mee De Wering voor de gemeente Enkhuizen een kernvoorziening.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019

Nota Wmo-beleid 2013-2016

Subsidieregeling 17. Stadspromotie

Thema 4: Enkhuizen op de kaart

 

Maatschappelijk effect

Enkhuizen is een aantrekkelijke historische stad waar het goed ondernemen, werken, wonen en recreëren is.

 

Doel

Het doel van deze regeling is om de bekendheid en aantrekkelijkheid van Enkhuizen te behouden voor bewoners, bezoekers en bedrijven.

 

Deze subdoelen dienen hier aan bij te dragen:

  • Stad sterk positioneren als merk

  • Bekendheid van evenementen vergroten.

  • Samenhang in de stadsprogrammering stimuleren bij evenementen.

  • Samen het stadsmerk ‘Enkhuizen’ uitdragen als samenhangend geheel.

  • Enkhuizen en Westfriesland als bestemming nog zichtbaarder maken.

  • Bezoekintentie/ overweging vergroten.

  • De samenwerking tussen lokale ondernemers stimuleren.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Activiteiten ten behoeve van stadspromotie en/of bevordering van het toeristisch product.

  • Gastheerschap van de stad, waaronder het fysiek en digitaal informeren van bezoekers.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

  • Bij het uitwerken en maken van de afspraken zal ook afstemming plaatsvinden met de Stichting Ondernemersfonds Enkhuizen.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 117.810,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het subsidieplafond kan jaarlijks worden aangepast op basis van de inkomsten uit toeristenbelasting en vermakelijkhedenretributie. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Subsidies in het kader van deze subsidieregeling kunnen uitsluitend worden aangevraagd door Stichting Marketing Enkhuizen.

Subsidieregeling 18. Evenementen

Thema 4: Enkhuizen op de kaart

 

Begripsomschrijvingen

  • a.

    Evenement: een belangwekkend(e), openbaar toegankelijk(e) feest, vertoning of herdenking, doelbewust georganiseerd, geprogrammeerd en gericht op een groot publiek en/of van aanwijsbaar belang voor de sociale samenhang en/of economische ontwikkeling in de gemeente Enkhuizen en/of de toeristische bekendheid van Enkhuizen vergroot;

  • b.

    Economische spin-off: een bezoeker van een evenement geeft ook een bepaald budget uit aan bijvoorbeeld de lokale horeca. Een evenement heeft op die manier een positief effect (spin-off) op de lokale economie;

  • c.

    Sociale cohesie: de mate waarin mensen in hun gedrag en beleving uitdrukking geven aan hun betrokkenheid bij maatschappelijke verbanden in hun persoonlijk leven, als lid van de maatschappij en als burger in de samenleving;

  • d.

    Leefbaarheid: hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied of gemeenschap is om er te wonen, of te werken. Het is een typisch containerbegrip en dus diffuus en multidimensionaal. Iedereen heeft een idee van de betekenis, maar de exacte omschrijving is sterk afhankelijk van tijd en plaats;

  • e.

    Cofinanciering: letterlijk medefinanciering. De gemeente financiert nooit 100% van de te maken kosten voor het uitvoeren van een activiteit. Er dient cofinanciering gevonden te worden, bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring, andere subsidiënten, crowdfunding, een eigen bijdrage, kaartverkoop, etc.

Maatschappelijk effect

Enkhuizen is een aantrekkelijke historische stad waar het goed ondernemen, werken, wonen en recreëren is. Feesten, evenementen en herdenkingen versterken de sociale samenhang, de levendigheid en de aantrekkingskracht van Enkhuizen.

 

Doel

Het vieren van jaarlijkse terugkerende landelijke en lokale feesten en herdenkingen, waardoor de sociale cohesie en leefbaarheid van Enkhuizen op stads- en wijkniveau worden bevorderd. Daarnaast is het van belang dat Enkhuizen door verrassende en innovatieve evenementen nog sterker op de kaart wordt gezet en er sprake is van een economische spin-off. De promotie van Enkhuizen wordt daarmee versterkt. Bij de eenmalige evenementen wordt uitgegaan van de kernkwaliteiten van Enkhuizen: de unieke ligging aan het water en het cultuurhistorisch erfgoed.

 

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Er worden gedurende het hele jaar originele en laagdrempelige evenementen georganiseerd op stads- en/of wijkniveau; welke fysiek en digitaal te bezoeken/beleven zijn;

  • De sociale cohesie en leefbaarheid worden bevorderd;

  • Er is een gevarieerd aanbod aan evenementen, vanuit verschillende sectoren en gericht op verschillende doelgroepen;

  • Promotie van Enkhuizen en haar kernkwaliteiten in de ruimste zin van het woord;

  • Het versterken van de toeristische functie voor de regio;

  • Het bevorderen van samenwerking en verbindingen tussen het bedrijfsleven, cultuur, toerisme, sport en welzijn;

  • Versterking van de lokale economie.

Activiteiten

Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • Viering van jaarlijkse nationale evenementen;

  • Viering van jaarlijkse lokale evenementen inclusief programmering op projectbasis van culturele partijen

  • Eenmalige evenementen die Enkhuizen fysiek en/of digitaal op de kaart zetten.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden

  • Het evenement moet qua aard, tijdstip en kwaliteitsniveau passen in de evenementenkalender van Enkhuizen;

  • Het evenement heeft een evenementenvergunning gekregen (indien van toepassing) op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening van de gemeente Enkhuizen;

  • Er is aantoonbaar sprake van cofinanciering: minimaal 30% van de kosten voor het evenement wordt gedekt uit andere bronnen dan de gemeentelijke subsidie;

  • Bij de eenmalige activiteiten is ook daadwerkelijk sprake van een activiteit die niet eerder heeft plaatsgevonden en waarvoor na de eerste keer niet opnieuw subsidie wordt verleend;

  • Voor de eenmalige activiteiten die uit deze subsidieregeling gesubsidieerd worden is het niet mogelijk om ook aanspraak te maken op subsidie uit een andere subsidieregeling;

  • Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening.

  • Per organisatie kan per jaar maximaal één activiteit worden gesubsidieerd.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidie: eenmalige en periodieke subsidie.

 

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 76.474,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

 

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

18.1

€ 60.652,- voor de viering van jaarlijkse nationale en lokale evenementen (periodiek)

18.2

€ 15.822,- voor de viering van eenmalige evenementen die Enkhuizen op de kaart zetten

 

Verdeelsleutel

Subsidieplafond 18.1:

Bij complete en tijdige aanvragen wordt 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 5.000,- per evenement. Bij een overschrijding van het plafond door de hoeveelheid aanvragen wordt het percentage naar beneden bijgesteld tot er geen overschrijding meer is. Bij onderschrijding valt het budget vrij voor subsidieplafond 18.2. en kan ingezet worden voor eenmalige evenementen.

 

Subsidieplafond 18.2:

Er wordt ten hoogste 100% van het begrotingstekort gesubsidieerd met een maximum van € 2.500,- per project tot het plafond bereikt is.

 

Organisaties die aanspraak maken op subsidie

Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend worden aangevraagd door (ondernemers)verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk.

 

Referentiedocumenten

ASV Enkhuizen 2016

Kadernota Subsidies gemeente Enkhuizen 2016-2019

Routekaart naar de toekomst

Hert visie (Havens Economie Recreatie Toerisme); Evenementenbeleid 2014-2018: Enkhuizen, feest op maat; Cultuurnota 2021-2025; Regionaal Economische agenda West-Friesland

Naar boven