Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda houdende regels over: Naamgeving openbare ruimten Burgemeester Broekenssingel en Jan Zasbrug in woonplaats Gouda

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda;

 

gelet op :

  • -

    art. 2.14, tweede lid van de Verordening fysieke leefomgeving Gouda;

  • -

    de Wet basisregistratie adressen en gebouwen;

  • -

    artikel 11, zesde lid van het Gouds mandatenbesluit;

gezien het :

  • -

    positieve advies van de commissie naamgeving openbare ruimte op 28 februari 2024.

besluit tot:

  • 1.

    Het vaststellen van de benaming van de openbare ruimte, zoals op tekening ‘nieuwe situatie’ is aangegeven: Burgemeester Broekenssingel (straatcode 6269) en Jan Zasbrug (straatcode 6270).

In overeenstemming met de bijbehorende situatietekening.

Aldus besloten 30 april 2024,

namens burgemeester en wethouders van Gouda,

de burgemeester,

mr. drs. P. Verhoeve

 

 

Toelichting  

Klaas Foeke Broekens was burgemeester van Gouda van 1981 tot en met 30 november 1989. Op 30 juli 1926 werd hij geboren en overleed op 24 november 2012.

 

Hij was opgeleid als planoloog.

 

In 1989 presenteerde de Goudse burgemeester Klaas Broekens en wethouder Herman Lenderink (Waddinxveen) in het Moordrechts gemeentehuis een rapport waarin Gouda rondom Moordrecht woningbouw met 4.800 woningen (Westergouwe) en een bedrijventerrein (Gouwepark) had ingetekend.

 

Het oordeel van de historici over zijn verdiensten voor de stad kan positief zijn. Broekens was geen man met overdreven profileringsdrang en evenmin iemand die de confrontatie zocht; eerder een man van het midden en de bemiddeling en daarmee uitstekend passend in de Goudse context. Dat hij ook daadwerkelijk van de stad is gaan houden, mag wel blijken uit het feit dat hij hier na zijn vervroegde pensionering in 1989 is blijven wonen en op tal van manieren maatschappelijk actief is gebleven, onder meer als voorzitter van de Coornhert Stichting.

 

Jan Zas Hoenz was een Boekdrukker uit de 16de eeuw

 

In 1586 trad Tourney in dienst van Jan Zas Hoen. “Een vermoedelijk kapitaalkrachtiger boekdrukker van goed komaf, die in hetzelfde jaar ook een drukkerij opende in Gouda, en zijn eersteling van de persen liet komen (…) Voor het drukwerk was het opnieuw Sas Hoenz die het stokje overnam nadat Tourney na het overlijden van Coornhert het niet meer kon rooien en in de jaren 1590-1597 onder meer nog zeven werken van Coornhert het licht liet zien (…) Terwijl Tourney in 1594 een huis kocht in Leiden (…) bleef Sas Hoenz met de uitgave van twee omvangrijke werken van Herman Herbers invulling geven aan de stedelijke behoefte aan een drukkersfaciliteit ten behoeve van de verdediging van de Goudse Vrijheid. In deze werken verdedigde de hoofdpredikant van de Sint-Janskerk zich met steun van het stadbestuur tegen de vele pogingen van gereformeerde synodes om hem van de kansel te verjagen

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

De aanwijzing van namen in de openbare ruimte is een besluit in de zin van art. 1:3 Algemene wet bestuursrecht, waartegen binnen 6 weken na deze bekendmaking een bezwaarschrift bij het college kan worden ingediend.

Naar boven