Bekendmaking
Burgemeester en wethouders van de gemeente Dijk en Waard maken bekend dat de gemeenteraad ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening op 23 april 2024 het Veegplan Langedijk 2023, gewijzigd heeft vastgesteld.
Doel bestemmingsplan
De Omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden en brengt veranderingen met zich mee. Een van de belangrijkste aspecten is de introductie van één Omgevingsplan voor het gehele grondgebied van Dijk en Waard. Het tijdelijke Omgevingsplan zal de geldende bestemmingsplannen omvatten, maar de omgevingsvergunningen verkregen via een uitgebreide of een reguliere procedure die afwijken van het bestemmingsplan vallen hier niet automatisch onder. Om de zichtbaarheid en transparantie van deze vergunningen te waarborgen, is gekozen om hiervoor vier veeg- en actualisatieplannen op te stellen voor de gehele grondgebied Dijk en Waard.
Het doel van de plannen is om de verleende omgevingsvergunningen op te nemen in het tijdelijke Omgevingsplan van Dijk en Waard en de harmonisatie van het grondgebied van Dijk en Waard te bevorderen. Dit wordt bereikt door de vergunningen om te zetten naar een regeling in het bestemmingsplannen. De veeg- en actualisatieplannen maken geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk, maar verwerkt vastgesteld beleid, onherroepelijke omgevingsvergunningen en repareert juridische onvolkomenheden van geringe omvang.
Het Veegplan Langedijk 2023 heeft vanaf 22 december 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er is geen zienswijze ontvangen. Voor het Veegplan Langedijk 2023 worden enkele wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het ontwerp. Deze wijzigingen omvatten het corrigeren van enkele omissies in bestaande bestemmingsplannen en de ontwerp bestemmingsplannen en het integreren van vergunningen die nog niet waren opgenomen tijdens de terinzagelegging.
Hierdoor worden eerdere besluiten aangepast.
Terinzagelegging
Het vastgestelde Veegplan Langedijk 2023 ligt vanaf 4 mei 2024 gedurende zes weken ter inzage bij de recepties van het gemeentehuis aan de Parelhof 1 in Heerhugowaard en De Binding aan de Bosgroet 2 in Zuid-Scharwoude. In deze periode kan beroep worden ingesteld (beroepstermijn).
Het vastgestelde Veegplan Langedijk 2023 is tevens digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Als u bij zoekterm de volgende namen of de codes invult, wordt u direct naar het betreffende plan geleid:
- -
“Veegplan Langedijk 2023” of “NL.IMRO.1980.VeegplanLGD2023-VA01”
De vastgestelde bestemmingsplannen zijn tevens direct digitaal te raadplegen via https://www.ruimtelijkeplannen.nl/view?planidn=NL.IMRO.1980.VeegplanLGD2023-VA01
Beroep instellen
Gedurende de termijn van zes weken kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State ten aanzien van het bestemmingsplan.
Een beroepschrift is gericht aan:
- -
De Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
In werking treden bestemmingsplan
De dag na afloop van de beroepstermijn treedt het vastgestelde bestemmingsplan in werking. Ook al is er in de beroepstermijn een beroep ingesteld.
Verzoek voorlopige voorziening
Wel is het gedurende de beroepstermijn mogelijk een verzoek tot voorlopige voorziening, naast het beroep, in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien een dergelijk verzoek is gedaan, wordt de inwerkingtreding van de besluiten opgeschort totdat op het verzoek is beslist.
Een verzoek om een voorlopige voorziening is gericht aan:
- -
De voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Griffierecht
Voor zowel het instellen van beroep als het doen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd, dat wordt bekostigd door degene die beroep instelt of verzoekt om voorlopige voorziening.
Heerhugowaard, 3 mei 2024
Burgemeester en wethouders van Dijk en Waard
Beroep
Als u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U stuurt dan binnen zes weken na verzenddatum van dit besluit een beroepschrift naar de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag.
In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:
- •
- •
Een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt
- •
De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing
- •
De datum waarop u het bezwaarschrift geschreven heeft
- •
Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Afdeling.
U kunt ook digitaal beroep instellen bij de Afdeling via https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.
Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u via https://www.raadvanstate.nl/overrvs/bestuursrechtspraak/griffierecht/ ” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.
Voorlopige voorziening
De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw beroepschrift is beslist.
Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de Afdeling. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie verwijzen we naar https://www.raadvanstate.nl/overrvs/bestuursrechtspraak/voorlopige/