Verkoop/ruiling gemeentelijke grond

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen. In dit arrest is bepaald dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, aan (potentiële) gegadigden de gelegenheid moet bieden om mee te dingen naar deze onroerende zaak indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zijn.

Deze mededingingsruime hoeft niet te worden geboden als bij voorbaat al vaststaat of mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop.

De gemeente Land van Cuijk is eigenaar van de percelen kadastraal bekend, gemeente Boxmeer sectie Z nummers 4626, 4585, 3596, 4590 en 4591 deze percelen maken onderdeel uit van het plangebied “Brakels Eng” te Oeffelt. De gemeente is voornemens om in dit plangebied woningen te realiseren.

Om het gebied te kunnen ontwikkelen zijn er twee grondtransacties nodig. In eerste instantie ruilt de gemeente het perceel kadastraal bekend als gemeente Boxmeer sectie Z nummer 3604 ter grootte van 2,2230 ha tegen een perceel kadastraal bekend als gemeente Boxmeer sectie W nummer 876. Vervolgens ruilt de gemeente het perceel kadastraal bekend als gemeente Boxmeer sectie Z nummer 3603 met een perceel eigendom van de gemeente, kadastraal bekend als gemeente Boxmeer sectie Z nummer 4820 gedeeltelijk, ter grootte van 1,1700 ha.

Door de genoemde grondtransacties uit te voeren, is het voor de gemeente mogelijk om het bouwplan, waarvoor zowel het ontwerpbestemmingsplan als ontwerpbeeldkwaliteitsplan in procedure zijn, te kunnen realiseren. Daarnaast wordt de verkaveling van agrariërs verbeterd.

Vervaltermijn

Gelet op het Didam-arrest is publicatie van deze voorgenomen verkopen vereist.

Indien u zich niet met (één van) deze ruilingen kunt verenigen, omdat u meent daarvoor zelf als gegadigde in aanmerking te komen, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na de publicatiedatum van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Bij gebreke van het aanhangig maken van een kort geding binnen de hiervoor genoemde termijn, vervalt het recht om in rechte op te komen tegen de (voorgenomen) ruiling van de in deze publicatie vermelde gemeentegronden. De gemeente Land van Cuijk en de betrokken partijen zouden onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou (kunnen) worden opgekomen.

Wenst u enkel een nadere toelichting, dan kunt u een mail sturen naar gemeente@landvancuijk.nl onder vermelding van zaaknummer Z/23/119025.

de behandelend ambtenaar neemt in dat geval contact met u op.

Naar boven