Gemeente Rhenen - Wijzigingsbesluit Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Rhenen 2023 (inwoneragendering)

De raad van de gemeente Rhenen

gelezen de motie vreemd aan de orde van de dag van D66 van 19 december 2023

gezien de reactie van het college van burgemeester en wethouders;

gelet op artikel 16 van de Gemeentewet;

besluit:

 

 

 

Artikel I

Het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Rhenen 2023 wordt als volgt gewijzigd:

 

Er wordt een nieuw artikel 31 ingevoegd, onder vernummering van de bestaande artikelen 31 tot en met 39 naar 32 tot en met 40, luidende:

 

Artikel 31 Inwoneragendering

1. In deze verordening wordt verstaan onder:

a. inwoneragendering: een schriftelijk en gemotiveerd verzoek van een ingezetene om een onderwerp voor bespreking op de agenda van de raad (in de vorm van een behandeling in een commissievergadering) te plaatsen;

b. ingezetene: personen ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Rhenen.

2. Een ingezetene van de gemeente Rhenen kan een voorstel tot inwoneragendering indienen over een aangelegenheid die onder de bevoegdheid van de raad valt.

3. Er kan geen voorstel tot inwoneragendering worden ingediend:

a. waarvan de uitvoering naar het oordeel van de raad zou leiden tot een aanzienlijke aantasting van een korter dan één jaar voor indiening van de inwoneragendering genomen raadsbeslissing;

b. over een geagendeerde beslissing van de raad;

c. over beslissingen van de raad op bezwaar dan wel inzake het voeren van rechtsgedingen;

d. over gedragingen waarover een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend;

e. over beslissingen met betrekking tot individuele kwesties, zoals benoemingen, ontslagen, schorsingen en geldelijke voorzieningen voor ambtsdragers en hun nabestaanden;

f. over beslissingen ter uitvoering van een besluit van een hoger bestuursorgaan of de wetgever waaromtrent de raad geen beleidsvrijheid heeft;

g. over (het vaststellen van) bestemmingsplannen.

h. over hetzelfde onderwerp, met vergelijkbare standpunten en motivatie, waarover al eerder een voorstel tot inwonersagendering is ingediend.

4. Een voorstel tot inwoneragendering bevat ten minste:

a. een omschrijving en toelichting van het in de inwoneragendering vervatte voorstel;

b. de voor- en achternaam, het adres, de geboortedatum en de handtekening van de initiatiefnemer.

5. Een voorstel tot inwoneragendering wordt ondersteund door ten minste 250 ingezetenen van de gemeente Rhenen van minimaal 16 jaar of ouder.

6. Indien het voorstel tot inwoneragendering niet voldoet aan de vereisten, bedoeld in lid 3 of 4 is de agendacommissie bevoegd te besluiten het inwonersvoorstel buiten behandeling te laten, mits agenderingsgerechtigde in de gelegenheid is gesteld het verzoek aan te vullen.

7. De agendacommissie is bevoegd te besluiten tot weigering van een inwonersvoorstel in de gevallen, bedoeld in lid 2.

8. De indiener wordt zo snel mogelijk geïnformeerd over de beslissing van de agendacommissie.

9. Een ingezetene kan het voorstel tot inwoneragendering ondersteunen door het plaatsen van voor- en achternaam, adres, geboortedatum en handtekening op een lijst waarop de omschrijving en toelichting van het in de inwoneragendering vervatte voorstel duidelijk zijn aangegeven;

10. De inwoneragendering wordt via de griffie ingediend bij de agendacommissie.

11. De agendacommissie beslist in de eerstvolgende vergadering na de datum van indiening van het verzoek of de inwoneragendering op de agenda van de vergadering van de raadscommissie wordt geplaatst, met dien verstande dat ten minste drie weken is gelegen tussen de dag van indiening van het verzoek en de dag van de vergadering waarin op het verzoek wordt beslist;

12. Indien de agendacommissie het verzoek afwijst wegens strijd met lid 2, stuurt de agendacommissie het voorstel voor inwoneragendering ter kennisgeving door aan de gemeenteraad en burgemeester en wethouders.

13. Indien de agendacommissie het verzoek toewijst, dan agendeert deze het zo spoedig mogelijk op de vergadering van een raadscommissie. Vervolgens wordt het geagendeerd voor de daaropvolgende raadsvergadering. Wanneer er geen moties worden ingediend, wordt het onderwerp niet behandeld en van de agenda afgevoerd.

14. De griffie nodigt namens de agendacommissie van de raad de initiatiefnemer uit voor de vergadering van de raadscommissie waar de inwoneragendering is geagendeerd. De initiatiefnemer of diens plaatsvervanger, die medeondertekenaar is, heeft tijdens deze vergadering de gelegenheid om het voorstel mondeling toe te lichten en deel te nemen aan de discussie over het onderwerp.

15. De griffie stuurt, namens de agendacommissie, de ingekomen inwonersagendering zo spoedig mogelijk door aan het college. Het college heeft drie weken om een reactie te geven die de agendacommissie mee kan nemen in haar overwegingen ten aanzien van agendering.

 

Artikel II.

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking na publicatie.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van

de griffier, de voorzitter.

K. Koopman C.A.A. Van Rhee - Oud Ammerveld

Naar boven