Europees Parlementsverkiezingen: alles wat u moet weten

Op donderdag 6 juni kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement.

Stemmen in Moerdijk

Binnen de gemeente Moerdijk mag u bij elk willekeurig stembureau uw stem uitbrengen. Daarom staat op uw stempas geen adres meer van een stembureau bij u in de buurt. De stembureaus zijn geopend op 6 juni van 07:30 tot 21:00 uur en zijn makkelijk bereikbaar en toegankelijk. Elk stembureau heeft een gehandicaptenparkeerplaats en er ligt een leesloep.

Kijk op www.moerdijk.nl/verkiezingen waar u uw stem in de gemeente kunt uitbrengen.

Als u gaat stemmen dan dient u naast uw stempas ook een geldig legitimatiebewijs te overleggen. Voor deze verkiezingen geldt dat het identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of ID-kaart) maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. Als u zich niet kunt identificeren, mag u niet stemmen.

Mijn paspoort, ID-kaart of rijbewijs is kwijt of gestolen. Hoe kan ik toch stemmen?

U mag stemmen als u een Verklaring van Vermissing laat zien in het stembureau. Samen met een document waar uw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-chipkaart. Een verklaring van Vermissing vraagt u aan bij de gemeente.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

De stempassen worden uiterlijk 10 mei 2024 bij u bezorgd.

Is uw stempas kwijt of beschadigd?

Zonder uw stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is mogelijk om een nieuwe stempas aan te vragen. U kunt op 2 manieren een nieuwe stempas aanvragen. Dit kan tot uiterlijk maandag 3 juni via onze website www.moerdijk.nl/verkiezingen. U logt dan in met uw DigiD.

Wilt u liever persoonlijk langskomen, dan kan dat tot woensdag 5 juni 12:00 uur. Neem naar deze afspraak een geldig identiteitsbewijs mee.

Mocht u alsnog uw ‘oude’ stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen.

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Dit kan met een kiezerspas. Vraag deze tijdig aan. Een kiezerspas aanvragen kan digitaal of mondeling. Met een kiezerspas voor deze verkiezing kan in heel Nederland worden gestemd.

De kiezerspas wordt slechts eenmaal verstrekt, u kunt een verloren kiezerspas niet laten vervangen. Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u een kiezerspas.

Schriftelijk of digitaal aanvragen

Op www.moerdijk.nl/verkiezingen kunt u een kiezerspas aanvragen. U logt dan in met uw DigiD. Uw aanvraag moet uiterlijk op maandag 3 juni 2024 in ons bezit zijn.

Mondeling aanvragen

Vraag uiterlijk op woensdag 5 juni tot 12:00 uur een kiezerspas aan bij Team Verkiezingen in het gemeentehuis van Moerdijk. 

Bent u niet in de gelegenheid om te stemmen?

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te gaan stemmen, bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie, kunt u een andere kiezer machtigen dit voor u te doen. Dit heet stemmen bij volmacht.

Machtigen kan op 2 manieren:

Onderhandse volmacht:

Dit kunt u doen door de achterzijde van de kiezerspas volledig in te vullen en te ondertekenen. Overdracht van de stempas aan een andere Moerdijkse kiezer kan tot en met de verkiezingsdag. Hiervoor moet u samen met de gemachtigde het volmachtsbewijs op de achterkant van uw stempas invullen en ondertekenen. De stempas verandert daarmee in een volmachtsbewijs.

Aan degene die voor u gaat stemmen moet u (een kopie van) een identiteitsbewijs meegeven, die de gemachtigde aan de voorzitter van het stembureau laat zien. Dit mag ook een foto op bijvoorbeeld een telefoon zijn. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Als u uw stempas via onderhandse volmacht heeft omgezet en uiteindelijk toch zelf wilt gaan stemmen, kunt u de onderhandse volmacht intrekken. In dat geval moet u uw omgezette stempas terugvragen bij de gemachtigde. Met deze stempas kunt u stemmen.

Schriftelijke volmacht:

Bent u in het buitenland of niet in de gelegenheid om de achterzijde van uw stempas in te vullen? Dan kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen. Dit doet u digitaal met DigiD.

Bent u niet in de gelegenheid om digitaal een schriftelijke volmacht aan te vragen? Dan kunt u dit schriftelijk doen met het formulier wat u kunt vinden op www.moerdijk.nl/verkiezingen. Na toekenning wordt de volmacht naar de volmachtgever verstuurd. U kunt dan niet meer stemmen met uw stempas. Ook kunt u geen vervangende stempas meer aanvragen.

Een gemachtigde mag tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem maximaal 2 volmacht stemmen uitbrengen. Een kopie van uw identiteitsbewijs meegeven is niet nodig.

Uw aanvraag moet uiterlijk op maandag 3 juni 2024 in ons bezit zijn.

Hoe worden de stemmen geteld?

Op donderdag 6 juni na 21:00 uur tellen de stembureauleden alle stemmen. Dit gebeurt in het stembureau.

Op vrijdag 7 juni controleert het gemeentelijk stembureau (GSB) de uitslag van de stembureaus. Dit gebeurt in Theaterzaal de Borgh in Zevenbergen (IJshof 1, 4761 BE). De aanvang van de zitting van het GSB is om 9:00 uur. Indien nodig kan er dan een hertelling van een stembureau plaatsvinden. De zitting is openbaar en u mag daarbij komen kijken. Op maandag 10 juni om 9:00 uur is er een openbare zitting van het GSB waarin de uitslag vastgesteld wordt.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Kijk op www.moerdijk.nl/verkiezingen. Daar leest u alles over de verkiezingen.

Ook kunt u bellen naar 14 0168 of een e-mail sturen naar verkiezingen@moerdijk.nl.

Naar boven