Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Stationsgebied, Hoorn

 

Burgemeester en wethouders van Hoorn maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

 

• De gemeenteraad heeft bij besluit van 12 december 2023 het bestemmingsplan ‘Stationsgebied’ ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld.

• Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen ten behoeve van het bestemmingsplan ‘Stationsgebied’ en dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Begrenzing van het gebied

Het plangebied wordt in het noorden begrensd door de Van Dedemstraat, in het oosten door het water dat achter de Koepoortsweg loopt, in het zuiden door de Stationsweg en de Noorderveemarkt en in het westen door het Keern.

 

Doel van het nieuwe bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Stationsgebied biedt ruimte voor de realisering van woningen, verplaatsing van het busstation, een nieuwe traverse over het spoor, fietsenstallingen aan de noord- en zuidzijde van het station en diverse stedelijke voorzieningen. In het stationsgebied-noord is een parkeergarage opgenomen. In dit gebied is ook ondergronds parkeren mogelijk.

 

Geen exploitatieplan

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad tevens besloten geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

 

Wijzigingen

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan voor diverse ondergeschikte onderdelen naar aanleiding van zienswijzen en ambtshalve. De wijzigingen hebben betrekking op de verbeelding en de planregels en een actualisatie van de toelichting. Het gaat onder andere over aanpassingen aan het zuidgebouw, regels over geluid, correcties in bouwhoogte en vereenvoudiging van de plansystematiek en andere wijzigingen. Voor een volledig overzicht en de exacte inhoud van de wijzigingen, verwijzen wij u naar de locaties waar u de stukken kunt inzien.

 

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen vanaf 12 januari 2024 tot het einde van de beroepstermijn ter inzage op de volgende locaties:

- de tijdelijke locatie van de publieksbalie van het stadhuis in het pand van de Rabobank: Nieuwe Steen 29 te Hoorn;

- op www.ruimtelijkeplannen.nl onder planid: NL.IMRO.0405.BPStationsgebied-va01;

- op https://omgevingswet.overheid.nl/ (onder regels op de kaart) onder planid: NL.IMRO.0405.BPStationsgebied-va01.

 

Beroep

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunnen de volgende personen beroep instellen:

• Belanghebbenden;

• Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend;

• Niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.

 

Tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen kan uitsluitend door belanghebbenden beroep worden ingediend.

 

Binnen zes weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd kan een beroepschrift worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl).

 

Voorlopige voorziening

De werking van een besluit wordt door indiening van een beroepschrift niet opgeschort. Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit waarvoor de voorlopige voorziening is gevraagd niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

 

Voor het indienen van een beroepschrift en/of verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

 

Crisis- en herstelwet

Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat heeft onder meer een versnelling van de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tot gevolg. In het beroepschrift moeten de beroepsgronden worden opgenomen. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

 

Naar boven