Wijzigen artikel 4 Rechtspositie raads- en commissieleden 2019

De raad van de gemeente Goes;

 

Gelet op de artikelen 95, eerste en tweede lid, 96, eerste en tweede lid, en 97, 98, 99 van de Gemeentewet en de artikelen 3.1.3, eerste lid, 3.1.4, eerste lid, 3.3.2, 3.3.3, tweede lid, 3.4.1, eerste lid, en 3.4.2 en 3.3.8 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers;

 

Gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad van Goes;

 

Besluit artikel 4 en de toelichting hierop in de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Goes 2019 als volgt te wijzigen:

Artikel 4 Nadere regels niet-partijpolitiek georiënteerde scholing raads- en commissieleden

  • 1.

    Een raads- of commissielid dat wil deelnemen aan niet-partijpolitiek georiënteerde scholing in verband met de vervulling van zijn functie als bedoeld in artikel 3.3.3 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers, dient daartoe vooraf een gemotiveerde aanvraag in bij de fractievoorzitter.

  • 2.

    Deze aanvraag gaat vergezeld van stukken met inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie.

  • 3.

    De vergoeding van de scholing vindt plaats uit het scholingsbudget dat door de gemeenteraad is vastgesteld.

  • 4.

    De fractievoorzitter beslist op de aanvraag op basis van de overlegde stukken.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

 

Artikel 4. Nadere regels niet-partijpolitiek georiënteerde scholing raads- en commissieleden

De kosten voor niet-partijpolitiek georiënteerde functionele scholing, zoals deelname aan congressen en opleidingen, worden aan raads- en commissieleden vergoed. De vergoeding van de scholing vindt plaats uit het door de raad vastgestelde scholingsbudget.

Partijpolitieke scholing komt niet voor vergoeding door de gemeente in aanmerking. De inhoud van de scholing is bepalend of deze al dan niet partijpolitiek georiënteerd is. Wanneer scholing verzorgd wordt door een politieke partij betekent dat niet automatisch dat die scholing partijpolitiek georiënteerd is.

Scholing is partijpolitiek georiënteerd als zij geheel of gedeeltelijk tot doel heeft betrokkene op te leiden in het gedachtegoed van de desbetreffende partij.

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Goes in de openbare vergadering van 14 maart 2024

de griffier

drs. B.C. van Doornum

de voorzitter

C.H. van den Bos.

Naar boven