Bekendmaking voorkeursrechtbeschikking Gemeente Roerdalen

Artikel 9.1 lid 2 Omgevingswet

 

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Roerdalen maakt op grond van artikel 16.32b Omgevingswet bekend dat het op 23 april 2024 een voorkeursrechtbeschikking heeft genomen op grond van het bepaalde in artikel 9.1 lid 2 Omgevingswet, waardoor op diverse onroerende zaken een voorkeursrecht is gevestigd, en een voorstel voor het nemen van een opvolgende voorkeursrechtbeschikking door de raad.

Door middel van het vestigen van het voorkeursrecht verschaft de gemeente zich voorrang bij aankoop van onroerende zaken benodigd voor het realiseren van toekomstige planologische ontwikkelingen. Speculatie wordt daarmee voorkomen. De toegedachte functies van de onroerende zaken is de ontwikkeling van woningen met de daarbij behorende voorzieningen.

 

Ligging en toegedachte functie

 

De voorkeursrechtbeschikking heeft betrekking op op de onroerende zaken in diverse gebieden. Het gaat daarbij om de volgende gebieden:

 

Melick  

- Wienkeskoel (zuidzijde N293) 

- Groenstraat (nabij huisnummer 45)  

 

Herkenbosch  

- Binnengebied Muytertweg - Hammerstraat – Kruisweg

- Muytertweg 8  

- Schaapsweg (ten zuiden van sportvelden)  

- Hoofdstraat 34  

- Kerkplein 1  

 

Sint Odiliënberg  

- Linnerweg / Eikenboomweg  

- Gebied 't Sittert / Reutjesweg  

 

Posterholt  

- Gebied tussen kern / Voermanlaan / Höfkensweg / N293  

- Binnengebied Veldje / Winkelweg / Heinsbergerweg  

- Hoofdstraat 147

 

Vlodrop

- Holsterveld tussen De Overtweg en de Ambachtssingel

- Noordzijde Vlodrop aan de oost- en westzijde van de Bennebroekweg

- Perceel aan de Bennebroekweg

- Perceel aan de Walstraat

- Perceel aan de Wassemweg - Gebied Steinwinkelweg / Prinsenweg / Randweg

- Percelen aan de Schoolstraat / Schaapweg

 

Montfort

- Binnengebied Venweg  

- Percelen aan de Processieweg / het Mariaveld 

- Percelen aan de Stationsweg

 

't Reutje

- Percelen aan de Sint Josephstraat

 

De bij de beschikking betrokken onroerende zaken zullen in de toekomst getransformeerd worden naar een gebied waar een woonfunctie de overhand zal hebben met de daarbij behorende voorzieningen.

De voorkeursrechtbeschikking vervalt van rechtswege als niet binnen 3 maanden na het ingaan van de voorkeursrechtbeschikking van het college een opvolgende voorkeursrechtbeschikking is genomen door de gemeenteraad.

 

Gevolgen

De voorkeursrechtbeschikking houdt in dat eigenaren en beperkt gerechtigden van de aangewezen onroerende zaken, wanneer zij die wensen te verkopen respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de Gemeente Roerdalen moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten hebben bij aangetekende brief de voorkeursrechtbeschikking ontvangen.

 

Inwerkingtreding

De voorkeursrechtbeschikking treedt in werking op het tijdstip van inschrijving in de openbare registers van het Kadaster.

 

Terinzagelegging

De voorkeursrechtbeschikking van het college d.d. 23 april 2024 ligt samen met bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de voorkeursrechtbeschikking opgenomen onroerende zaken, de grootte, de namen van de eigenaren c.q. beperkt gerechtigden alsmede overige relevante gegevens en het raadsvoorstel met ingang van 26 april 2024 gedurende vier weken ter inzage op het gemeentehuis van Roerdalen, Schaapsweg 20, 6077 AG, Sint Odiliënberg.

 

Indienen zienswijze

Binnen 3 maanden na het ingaan van de voorkeursrechtbeschikking van het college dient de gemeenteraad van Roerdalen over een opvolgende voorkeursrechtbeschikking te beslissen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van de door de gemeenteraad te nemen voorkeursrechtbeschikking, kunnen belanghebbenden met ingang van 26 april 2024 gedurende vier weken hun zienswijze naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de Raad van de Gemeente Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH te Sint Odiliënberg. Een zienswijze kunt u tevens indienen via info@roerdalen.nl. Indien belanghebbenden hun zienswijze mondeling kenbaar wensen te maken, kunnen zij hiervoor contact opnemen met team Leefomgeving via 0475-538888.

 

Bezwaar en beroep

Tegen de voorkeursrechtbeschikking van het college kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht gedurende een termijn van zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH te Sint Odiliënberg. In uw bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met het besluit. U vermeldt uw naam, adresgegevens en uw telefoonnummer.

Nadat de gemeenteraad een besluit inzake het voorkeursrecht heeft genomen (de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad), kunt u ook bezwaar maken tegen dat raadsbesluit. Indien u ervoor kiest om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders (de voorkeursrechtbeschikking van het college), dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot vestiging bekend is gemaakt, op grond van artikel 16.32c van de Omgevingswet aangemerkt als te zijn gericht tegen de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad. Met deze regeling wordt voorkomen dat u tweemaal bezwaar dient te maken.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit (de voorkeursrechtbeschikking) niet op. Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het adres is: Rechtbank Limburg, Postbus 950, 6040 AZ, Roermond. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

 

 

 

Naar boven