Stemmen bij volmacht - Verkiezing van het Europees Parlement

 

De burgemeester van de gemeente Ede maakt het volgende bekend:

Indien u tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni 2024 niet zelf kunt stemmen, mag u bij volmacht stemmen.

 

U kunt op 2 manieren iemand vragen om voor u te stemmen:

1. Via uw stempas (onderhandse volmacht)

2. Via een machtigingsformulier (schriftelijke volmacht)

 

Hierbij gelden de volgende regels:

 

1. Onderhandse volmacht

Iemand machtigen via de stempas kunt u bijvoorbeeld doen als u ziek of op vakantie bent op de dag dat u wilt stemmen. U mag zelf kiezen wie u machtigt. De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet:

  • zelf ook een stempas hebben

  • in de gemeente Ede wonen

  • uw stem tegelijk met de eigen stem uitbrengen.

Iemand machtigen via uw stempas werkt zo:

  • U vult de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met de persoon die u wilt machtigen, dan weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt. Vergeet uw handtekening niet.

  • U vertelt aan de gemachtigde op waarop hij/zij namens u gaat stemmen.

  • Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn.

  • De gemachtigde laat (de kopie van) uw identiteitsbewijs zien op het stembureau. De gemachtigde moet ook het eigen identiteitsbewijs laten zien.

     

2. Schriftelijke volmacht

U kunt ook een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen via een machtigingsformulier. Dit heet een schriftelijke volmacht. Deze persoon hoeft, anders dan bij de onderhandse volmacht, niet in dezelfde gemeente te wonen als u. Een schriftelijke volmacht is ook een oplossing als u geen kopie van uw identiteitsbewijs mee kunt geven, bijvoorbeeld omdat uw identiteitsbewijs langer dan 5 jaar verlopen is en u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs kan aanvragen.

De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet:

  • zelf ook een stempas hebben

  • uw stem tegelijk met de eigen stem uitbrengen

Iemand machtigen met een machtigingsformulier werkt zo:

  • U en de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) vullen het machtigingsformulier in. Vergeet allebei niet te ondertekenen. U vertelt aan de gemachtigde op waarop hij/zij namens u gaat stemmen.

  • U kunt het online aan ons doorgeven met DigiD, het formulier downloaden op www.ede.nl of per email een formulier aanvragen via verkiezingen@ede.nl. Een formulier ophalen bij de balie van burgerzaken kan ook, maak hiervoor een afspraak.

  • Het ingevulde formulier kunt u mailen naar verkiezingen@ede.nl, persoonlijk afgeven aan de balie van burgerzaken of per post versturen aan Gemeente Ede, team Verkiezingen, Postbus 9022, 6710 HK Ede.

  • De gemachtigde ontvangt per post het volmachtbewijs waarmee deze persoon voor u kan stemmen. Als de gemeente het volmachtbewijs heeft goedgekeurd, kan het niet meer worden ingetrokken. U kunt dan niet meer stemmen met uw eigen stempas.

  • De gemachtigde neemt het schriftelijke volmachtsbewijs mee naar het stembureau. U hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te geven.

Schriftelijk of via email een volmacht aanvragen kan tot uiterlijk maandag 3 juni 2024. Het volmachtsbewijs wordt opgestuurd naar de gemachtigde.

Het formulier persoonlijk afgeven kan tot woensdag 5 juni 12:00 uur bij de balie van Burgerzaken in het gemeentehuis, maak hiervoor een afspraak. U krijgt het volmachtsbewijs dan direct mee.

 

Een kiezer mag niet meer dan 2 (twee) volmachten aannemen. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

 

Ede, 19 april 2024

 

Naar boven