Wijziging Tijdelijke Beleidsregel omzetting en woningvorming Leiden 2021

Besluiten:

  • 1.

    De Tijdelijke beleidsregel woningomzetting en woningvorming Leiden 2021 te wijzigen in de zin dat:

    • a.

      Artikel 2 dat luidt:

      Deze beleidsregel is van toepassing op aanvragen om een omzettingsvergunning als bedoeld in artikel 2, eerste lid onder c. en een woningvormingsvergunning als bedoeld in artikel 2, eerste lid onder d. van de verordening,

      komt te luiden:

      Deze beleidsregel is van toepassing op aanvragen om een omzettingsvergunning als bedoeld in artikel 2, eerste lid onder c. van de verordening.

    • b.

      Artikel 3 dat luidt:

      Aanvragen om een omzettingsvergunning of woningvormingsvergunning worden geweigerd,

      komt te luiden:

      Aanvragen voor een vergunning voor het omzetten van woonruimten gelegen in de volgende wijken en buurten worden geweigerd:

      • -

        Binnenstad Noord (De Camp, Marewijk, Pancras-West, Pancras-Oost, d'Oude Morsch, Noordvest, Havenwijk-Noord, Havenwijk-Zuid, Molenbuurt en De Waard)

      • -

        Pieterswijk

      • -

        Noorderkwartier, De Kooi, Transvaal.

    • c.

      Artikel 8 dat luidt:

      Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking en vervalt met ingang van 1 mei 2024 of zoveel eerder als een nieuwe beleidsregel is vastgesteld en in werking is getreden,

      komt te luiden:

      Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking en vervalt met ingang van 1 juli 2024.

  • 2.

    Het besluit sub 1 treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Perssamenvatting:

In Leiden is nu nog de Tijdelijke beleidsregel omzetting en woningvorming 2021 van kracht. Dit houdt in dat er een zogenaamde 'Standstill' is ingesteld voor alle wijken en buurten. Concreet betekent dit dat alle aanvragen voor omzettings- en woningvormingsvergunningen stelselmatig worden afgewezen.

Doordat de raad een set woningmarktregulerende maatregelen eind vorig jaar heeft vastgesteld, is er vanaf 1 januari 2024 nieuw beleid voor omzetting en woningvorming. Dit nieuwe beleid zorgt ervoor dat de Tijdelijke beleidsregel omzetting en woningvorming deels overbodig is. De Standstill regelt namelijk dat alle vergunningsaanvragen stelselmatig geweigerd worden voor de gehele stad terwijl het nieuwe beleid voor omzetting en woningvorming enkel van toepassing is in de aangewezen wijken en buurten voor de vergunningplicht. De tijdelijke beleidsregel wordt daarom aangepast. De Standstill wordt verlengd tot 1 juli 2024 en komt daarna te vervallen. Deze verlenging van de Standstill geldt enkel voor de wijken en buurten die specifiek zijn aangewezen in de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2024. Deze verlenging is benodigd voor het uitvoeren van de overgangsregeling voor de omzettingsvergunning. Voor de wijken en buurten die niet zijn aangewezen, komt de 'Standstill' te vervallen met terugwerkende kracht per 1 januari 2024.

Naar boven