VESTIGING GEMEENTELIJKE VOORKEURSRECHT

De gemeenteraad van Wierden maakt ingevolge artikel 16.32b Omgevingswet bekend dat hij bij herstelbesluit van 16 april 2024 op grond van het bepaalde in artikel 9.1, eerste lid 1, aanhef en onder c van de Omgevingswet een voorkeursrecht heeft gevestigd op 7 percelen aan de Weusteweg in Wierden (“de voorkeursrechtbeschikking”).

 

Gebied

De percelen zijn gelegen aan de noordzijde van de Weusteweg in Wierden en worden weergegeven in de bij het besluit behorende perceellijst en op de bij het besluit behorende kaart.

 

Inwerkingtreding

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking op het tijdstip van inschrijving van het voorkeursrecht in de openbare registers en geldt voor een termijn van drie jaar.

 

Inzage

De voorkeursrechtbeschikking ligt, tezamen met de kaart en de perceellijst van de betreffende percelen met ingang van 23 april 2024 voor eenieder kosteloos op afspraak ter inzage bij het loket Bouwen en wonen in het gemeentehuis van Wierden (Pouliestraat 3, 7642 EB Wierden).

 

De stukken kunnen op verzoek ook digitaal worden verstrekt. Een verzoek hiertoe kan worden gericht aan bouwenenwonen@wierden.nl onder vermelding van voorkeursrechtbeschikking Weusteweg Wierden.

 

Ter voldoening aan het bepaalde in de artikelen 12 en 13 van de Bekendmakingswet zijn de voorkeursrechtbeschikking en de op de beschikking betrekking hebbende stukken gedurende 6 weken in te zien via de volgende link: https://open.wierden.nl/beschikkingen.

 

Huidig gebruik en toegedachte functie

De percelen hebben de functie “agrarisch”. De percelen komen op basis van het vastgestelde “Locatieonderzoek bedrijventerreinen Wierden & Enter” in aanmerking als voorkeurslocatie voor de uitbreiding van bedrijventerreinen in Wierden. Het bestaande, feitelijke gebruik wijkt af van de toegedachte, niet-agrarische functie.

 

Gevolgen

Het eerder door de gemeenteraad op 5 maart 2024 op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten genomen besluit inzake vestiging van een voorkeursrecht op de betrokken percelen wordt hierbij in getrokken.

 

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaar en/of beperkt gerechtigden indien zij voornemens zijn hun grond te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Wierden moeten aanbieden, als zij de grond willen vervreemden. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan. Het voorkeursrecht vervalt van rechtswege na drie (3) jaar, tenzij voor dat tijdstip de functie waarvoor het voorkeursrecht is gevestigd, is toegedacht in een omgevingsvisie of een programma of is toegedeeld in een omgevingsplan.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

Het raadsbesluit wordt aangemerkt als een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), zodat tegen deze voorkeursbeschikking, ingevolge de Awb bezwaar open staat. Belanghebbenden (lees: de eigenaren en beperkt gerechtigden) kunnen binnen zes (6) weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de gemeenteraad van Wierden, Postbus 43, 7640 AA Wierden.

 

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

• persoonlijke gegevens, zoals naam, adres en woonplaats van de indiener

• de datum waarop de brief is verstuurd (dagtekening)

• een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

• de gronden van het bezwaar (redenen waarom u het niet met het besluit eens bent)

 

De indiening van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

 

Voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen in het geval van dringende spoed de voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit is slechts mogelijk indien ook een bezwaarschrift is ingediend.

 

Verzoeken voor een voorlopige voorziening kunnen worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle of digitaal via de website http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Als u een voorlopige voorziening vraagt, moet u een kopie van uw bezwaarschrift meesturen.

 

Kosten

Het indienen van een voorlopige voorziening kost geld. Over de hoogte van deze kosten (ook wel griffierecht) kunt u contact opnemen met de rechtbank in Zwolle (tel. 088-3615555).

De gemeenteraad van Wierden

Naar boven