Besluit tot wijziging van de Beleidsregels jeugdhulp Rijswijk 2023

Het college van de gemeente Rijswijk;

 

gelet op de artikelen in de Jeugdwet, de Verordening Jeugdhulp Rijswijk 2022 en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

 

overwegende dat:

  • ▪︎

    het college jaarlijks nieuwe tarieven voor alle jeugdhulpvoorzieningen vaststelt.

 

BESLUIT

 

De beleidsregels jeugdhulp Rijswijk 2023 als volgt te wijzigen:

 

I.

 

A.

 

Aan paragraaf 3.1 aanvraag, wordt onderaan de navolgende alinea toegevoegd:

 

Onderzoek door regiogemeente

vanwege een mogelijk gevoelige situatie, belangenverstrengeling en/ of privacy zijn er voor kinderen waarvan ouders als ambtenaar bij de gemeente Rijswijk werken, of als politieke ambtsdrager aan de gemeente Rijswijk zijn verbonden, afspraken gemaakt met regiogemeenten in het kader van het uitvoeren van het jeugdonderzoek. In afstemming met voornoemde ouders en het uitvoerende Jeugdteam bestaat de mogelijkheid om gelet op bovengenoemde redenen het inhoudelijk onderzoek uit te laten voeren door een regiogemeente. De gemeente Rijswijk blijft echter verantwoordelijk voor het besluit op de aanvraag en geeft een besluit af op basis van de geldende regelgeving binnen de gemeente Rijswijk.

 

B.

 

Paragraaf 4.7 tarieven Pgb 2024 komt als volgt te luiden:

Deze tarieven zijn gebaseerd op 80% (voor ZZP-ers) en 90% (voor organisaties) van de tarieven zorg in natura (zin) die door het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden met zin-jeugdhulpaanbieders zijn overeengekomen voor het jaar 2024. De pgb tarieven worden jaarlijks op basis van de nieuwe zin- tarieven afgeleid en door het college vastgesteld.

 

In de onderstaande tabel maken wij inzichtelijk welke maximale tarieven er kunnen worden vergoed. Ook geven wij een omschrijving van de voorzieningen en in sommige gevallen de criteria waarmee ze zich van elkaar onderscheiden.

 

Voorziening

Tarief PGB (organisatie)

Tarief PGB (ZZP)

Omschrijving 1

40A04 Persoonlijke verzorging

€ 49,90 per uur

€ 44,36 per uur

Hulp bij algemeen dagelijkse levensverrichtingen en hulp bij beperkingen zelfverzorging. Ook vergoeding op basis van beschikbaarheid door oproepbaar te zijn.

41A03 Dagbehandeling

€ 110,28 per dagdeel

€ 98,02 per dagdeel

Persoon functioneert sociaal redelijk zelfstandig. Persoon is zich bewust van verstandelijk handicap en gevolgen daarvan voor sociaal functioneren. Beperkte begeleiding voor sociale redzaamheid. Toezicht en stimulatie bij aangaan sociale relaties, contacten en deelname maatschappelijk leven.

Dagbesteding

 

Dagbesteding is groepsbegeleiding voor kinderen en jongeren met een beperking. Vaak worden activiteiten gedaan, deze activiteiten worden aangepast op wat de deelnemers kunnen.

41A22 Dagbesteding licht

€ 62,32 per dagdeel

€ 55,39 per dagdeel

Wordt uitgevoerd door MBO-er onder toezicht van HBO-er.

1 begeleider op 5 cliënten.

41A23 Dagbesteding middel

€ 73,89 per dagdeel

€ 65,69 per dagdeel

Wordt uitgevoerd door HBO-er onder toezicht van WO-er en ondersteuning van MBO medewerker.

1 begeleider op 4 cliënten.

41A24 Dagbesteding zwaar

€ 110,28 per dagdeel

€ 98,02 per dagdeel

Wordt uitgevoerd door HBO-er onder toezicht van WO-er en ondersteuning van MBO medewerker.

1 begeleider op 3 cliënten.

Begeleiding groep

 

Het bevorderen, behouden of compenseren van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie.

41C01 Begeleiding groep licht

€ 129,15 per dagdeel

€ 114,81 per dagdeel

Wordt uitgevoerd door MBO-er onder toezicht van HBO-er.

1 begeleider op 5 cliënten.

41C02 Begeleiding groep zwaar

€ 222,43 per dagdeel

€ 197,69 per dagdeel

HBO-er met ondersteuning van MBO medewerkers.

1 begeleider op 3 cliënten.

45A65 Behandeling individueel

€ 124,14 euro per uur

€ 110,34 per uur

Het ontwikkelen en aanleren van praktische, cognitieve en emotionele vaardigheden, waarbij de mogelijkheden van het kind optimaal worden benut, zodat een zo zelfstandig mogelijk niveau van functioneren bereikt kan worden.

Individuele begeleiding

 

Het bevorderen, behouden of compenseren van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie.

45C02 Individuele begeleiding licht

€ 70,49 per uur

€ 62,66 per uur

Wordt uitgevoerd door MBO niveau 4 functie.

45C05 Individuele begeleiding middel

€ 78,59 per uur

€ 69,87 per uur

Wordt uitgevoerd door een mix van een MBO niveau 4 en HBO medewerker

45C09 Individuele begeleiding zwaar

€ 104,17 per uur

€ 92,60 per uur

Wordt uitgevoerd door een HBO-er die ondersteunt wordt door een WO medewerker op de achtergrond.

54001 basis Jeugd-GGZ

€ 107,91 per uur

€ 95,92 per uur

De jeugdige wordt individueel behandeld op grond van (of het vermoeden van) een DSM5-benoemde stoornis. Ondersteuning door de huisarts of het lokale team biedt onvoldoende resultaat/perspectief, waardoor de inzet van Basis Jeugd-GGZ noodzakelijk is.

54002 Specialistische Jeugd-GGZ

€ 112,91 per uur

€ 100,36 per uur

Door de inzet van diagnostiek wordt de oorzaak van onderliggende gedragsproblemen verduidelijkt, de zorgvraag bepaald en zo nodig een persoonlijk behandelplan opgesteld. In het behandelplan wordt aangegeven welke interventies er worden ingezet om het kind en het gezin te ondersteunen om te komen tot herstel en/of verdere achteruitgang te voorkomen.

Kort verblijf

 

 

Om tijdelijk de ouder(s)/verzorger(s) te ontlasten, wordt het kind in een huiselijke omgeving logeeropvang geboden, waarbij ontwikkelingsgerichte begeleiding wordt geboden en toezicht en/of zorg (24 uur per dag) noodzakelijk is.

44c01

€ 117,79

per etmaal

 

Kortdurend verblijf in een groep van maximaal 8 kinderen. Het tarief is all inclusive. Het vervoer organiseren de ouders zelf.

44c02

€ 268,99 per etmaal

 

Kortdurend verblijf middel, in een groep van maximaal 6 kinderen. Het tarief is all inclusive. Het vervoer organiseren de ouders zelf.

44c03

€ 359,95 per etmaal

 

Kortdurend verblijf zwaar, in een groep van maximaal 4 kinderen. Het tarief is all inclusive. Het vervoer organiseren de ouders zelf.

Informeel PGB

Maximaal €20 per uur

 

Sociaal netwerk, hieronder de nadere bepaling.

Jeugd GGZ, hieronder de nadere bepaling.

 

Artikel II Overgangsrecht

  • 1.

    Aanvragen die ingediend zijn voor jeugdhulp die is geleverd in 2023 en waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van dit wijzigingsbesluit, worden afgehandeld volgens de Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Rijswijk 2023 zoals deze golden voor de inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit.

  • 2.

    Aanvragen die ingediend zijn voor jeugdhulp die wordt geleverd in 2024 en die al zijn afgehandeld volgens de Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Rijswijk 2023 zoals deze golden voor de inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit, worden herzien en opnieuw afgegeven op basis van de Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Rijswijk 2023 zoals deze na de inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit luiden.

  • 3.

    Aanvragen die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit, die zijn ingediend voor jeugdhulp die wordt geleverd in 2024 en waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van dit wijzigingsbesluit, worden afgehandeld volgens de beleidsregels jeugdhulp Rijswijk 2023 zoals deze na de inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit luiden.

  • 4.

    Op een aanhangig bezwaarschrift wordt beslist met inachtneming van de beleidsregels die van toepassing waren op de primaire besluitvorming.

Artikel III Inwerkingtreding

Dit besluit treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 1 januari 2024.

Burgemeester en wethouders,

de secretaris,

P.M. Schuit

de burgemeester,

H. Sahin

Naar boven