Koningsnacht en -dag 2024 tijdelijke verkeersmaatregelen

Datum besluit: 17 april 2024

Zaaknummer: 4169490

 

Op Koningsnacht en Koningsdag vinden in en rond de binnenstad van Arnhem veel activiteiten plaats. Zo ook in het zuidelijk deel van de binnenstad rond de Rijnkade/Weerdjesstraat. Voor de op- en afbouw van de verschillende evenemententerreinen, zijn tijdelijke verkeersmaatregelen nodig. De activiteiten en evenementen op Koningsnacht en Koningsdag trekken zoveel bezoekers - voetgangers - aan dat het niet verantwoord is om daarbij voertuigen toe te laten. We vinden het daarom noodzakelijk om van 21 t/m 29 april 2024 in het zuidelijke deel van de binnenstad en op de Eldenseweg in noordelijke richting een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen. Om het verkeer te begeleiden worden op een aantal cruciale punten verkeersregelaars ingezet.

 

De in onderstaand verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (WvW 1994) genoemde belangen:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte, overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

Het afsluiten van wegvakken zou in strijd met het in artikel 2 WvW 1994 genoemde belang van het verzekeren van de vrijheid van het verkeer kunnen worden geacht, omdat bepaalde weggedeeltes tijdelijk niet gebruikt kunnen worden of omdat er moet worden omgereden om een bestemming te bereiken. Wij beseffen dat de tijdelijke verkeersmaatregelen een beperking van die vrijheid opleveren. De eerdergenoemde belangen uit artikel 2 van de WvW 1994 als het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beperken van overlast, hinder of schade tijdens de evenementen en de op- en afbouw daarvan wegen voor ons echter zwaarder. De tijdelijke verkeersmaatregelen zijn afgestemd met de doorstroommanager van de gemeente Arnhem.

 

Ingevolge artikel 24 van het BABW heeft er overleg plaatsgevonden met een door de Korpschef van Politie gemandateerde verkeersadviseur van de eenheid Oost Nederland. Deze kan met een aantal aanpassingen instemmen met het verkeersbesluit.

 

Genoemde wegen zijn in beheer bij de gemeente Arnhem.

 

Op grond van het voorgaande komen wij tot het volgende besluit.

 

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ARNHEM;

 

gelet op:

  • artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de WvW 1994;

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het bepaalde in de artikelen 12, 15, 21 en 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

b e s l u i t:

 

  • 1.

    van 21 april 2024 22.00 uur tot 29 april 2024 07.00 uur:

  • door het plaatsen van borden overeenkomstig model C1 van bijlage 1 van het RVV 1990 het parkeerterrein op de Trans in beide richtingen te sluiten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

  • 2.

    van 24 april 2024 08:00 uur tot 28 april 2024 14:00 uur:

  • door het plaatsen van borden overeenkomstig model C1 van bijlage 1 van het RVV 1990 het noordoostelijke deel van de Markt, gedeelte tussen Prinsenhof en Turfstraat in beide richtingen te sluiten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

  • 3.

    van 26 april 2024 19.00 uur tot 27 april 2024 01.00 uur en van 27 april 2024 12.00 uur tot 28 april 2024 01.00 uur:

    • a.

      door het plaatsen van borden overeenkomstig model C1 van bijlage 1 van het RVV 1990 de volgende wegen of weggedeeltes in beide richtingen gesloten te verklaren voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee: Ariën Verhoefstraat, Eusebiusplein, Kleine Oord, Markt, Nieuwstraat, Oranjewachtstraat tussen Eusebiusplein en Eusebiusbinnensingel, Paradijs, Prinsenhof tussen Markt en uitgang P-Prinsenhof, Rodenburgstraat, Rijnkade, Nieuwe Oeverstraat, Nieuwe Plein tussen Nieuwe Oeverstraat en Willemsplein (m.u.v. taxi's), Trans, Trompetstraat, Turfstraat, Walburgstraat, Roermondsplein tussen Rijnkade en Weerdjesstraat, Gele Rijdersplein, Looierstraat, Weerdjesstraat tussen Vossenstraat en Nieuwstraat en de rijbaan in noordelijke richting van de Eldenseweg tussen Batavierenweg en Roermondsplein;

    • b.

      te verwijderen de borden C22a (Milieuzone) van bijlage 1 van het RVV 1990 (personen- en bedrijfsauto’s met emissieklasse 4 en hoger; vrachtauto’s met emissieklasse 6 en hoger) die zijn aangebracht op de omleidingsroute die wordt ingesteld vanwege deze tijdelijke verkeersmaatregelen;

    • c.

      door het plaatsen van borden overeenkomstig model C2 en C3 van bijlage 1 van het RVV 1990 de Weerdjesstraat tussen Roermondsplein en Vossenstraat aan te wijzen tot eenrichtingsweg, met dien verstande dat bestuurders komende vanaf het Roermondsplein de Weerdjesstraat niet in mogen rijden.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem,

namens het college,

P.J.G.M. van Hoof

Hoofd van de afdeling Vergunning en Handhaving

Als u het met deze beslissing niet eens bent, kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de dag waarop deze beslissing is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Uw bezwaarschrift moet u motiveren en ondertekenen en sturen naar:

 

Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem

Postbus 9200

6800 HA Arnhem

 

Als u de werking van dit besluit daarnaast wilt laten opschorten kunt u de rechter verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht. Uw verzoek om voorlopige voorziening stuurt u in tweevoud naar:

 

De voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland

Afdeling bestuursrecht

Walburgstraat 2-4

Postbus 9030

6800 EM Arnhem

 

Naar boven