Verordening tot wijziging van de Welstandnota Leiden 2014 – wijziging 2024

De raad van de gemeente Leiden:

 

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders (Raadsvoorstel RV 24.0016 van 27 februari 2024), mede gezien het advies van de commissie Stedelijke Ontwikkeling,

 

BESLUIT

 

  • 1.

    Vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Welstandsnota Leiden 2014 - , luidende aldus:

Artikel I; Wijzigingen in de verordening

De Welstandsnota Leiden 2014 – wijziging 2022, Bijlage 2, kopje Uitvoeringseisen - wordt als volgt gewijzigd (de gewijzigde teksten zijn gemarkeerd):

 

De huidige tekst:

 

Type panelen en collectoren

Er zijn verschillende typen zonnepanelen en –collectoren in de handel. De elementen hebben verschillende eigenschappen, waaronder de afmetingen en de verschijningsvorm. Om verrommeling van het dakvlak tegen te gaan, wordt in de richtlijnen aangegeven dat per dakvlak maximaal 1 type zonnepaneel en 1 type zonnecollector geplaatst kan worden. De panelen moeten ook aaneengesloten gelegd worden. Bepaalde dakvlakken kunnen zichtbaar zijn vanaf grote afstand (meer dan 35 meter), zoals bijvoorbeeld mansardekappen. Op dergelijke daken kunnen op één dakvlak geen zonnepanelen en -collectoren gecombineerd worden, omdat dit zichtbaar zal zijn in het silhouet van het pand. Dakkapellen hebben maar een beperkt oppervlak, om verrommeling tegen te gaan is het bij dakkapellen ook niet mogelijk om de verschillende typen te combineren.

 

Te wijzigen in:

Type panelen en collectoren

Er zijn verschillende typen zonnepanelen en –collectoren in de handel. De elementen hebben verschillende eigenschappen, waaronder de afmetingen en de verschijningsvorm. Om verrommeling van het dakvlak tegen te gaan, wordt in de richtlijnen aangegeven dat per dakvlak maximaal 1 type zonnepaneel en 1 type zonnecollector geplaatst kan worden. De panelen moeten in aaneengesloten vlakken gelegd worden. Daarbij is het mogelijk om aan weerszijden van de dakkapel een vlak zonnepanelen te leggen. Bepaalde dakvlakken kunnen zichtbaar zijn vanaf grote afstand (meer dan 35 meter), zoals bijvoorbeeld mansardekappen. Op dergelijke daken kunnen op één dakvlak geen zonnepanelen en -collectoren gecombineerd worden, omdat dit zichtbaar zal zijn in het silhouet van het pand. Dakkapellen hebben maar een beperkt oppervlak, om verrommeling tegen te gaan is het bij dakkapellen ook niet mogelijk om de verschillende typen te combineren.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de 1e dag na bekendmaking

Artikel III

Deze verordening wordt aangehaald als Verordening tot wijziging van de Welstandnota Leiden 2014 – wijziging 2024 en vervangt de eerdere versie.

Gedaan in de openbare raadsvergadering van 4 april 2024,

de plaatsvervangend griffier,

mw. A.M. Slink

de voorzitter,

dhr. P.A.C.M. van der Velden

Naar boven