Gemeenteblad van Zundert
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zundert | Gemeenteblad 2024, 172946 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zundert | Gemeenteblad 2024, 172946 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Bomenverordening gemeente Zundert 2024
De raad van de gemeente Zundert;
gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20-02-2024;
gehoord het advies van de Ronde d.d. 12-03-2024;
gelet op de aangenomen amendementen tijdens Het Besluit van 02-04-2024;
gelet op de betreffende bepalingen in de Gemeentewet;
De bomenverordening 2024 vast te stellen onder intrekking van de Bomenverordening 2012 en in werking te laten treden op de dag na bekendmaking ervan, met inbegrip van de volgende wijzigingen:
Aan artikel 3.2 punt 2f wordt toegevoegd: “voor deze waardevolle bomen in het buitengebied geldt een meldplicht via gemeente@zundert.nl.”
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:
Bevoegd gezag: bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van een besluit ten aanzien van een aanvraag om een omgevingsvergunning of ten aanzien van een verleende omgevingsvergunning. Het college van burgemeester en wethouders wordt als bevoegd gezag aangemerkt tenzij op basis van andere wetgeving een ander bevoegd gezag wordt bedoeld;
Artikel 3.1 Specifieke zorgplicht
Degene die een activiteit verricht als bedoeld in dit hoofdstuk en weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat die activiteit nadelige gevolgen kan hebben voor:
Artikel 3.2 Aanwijzing vergunningplichtige gevallen en procedurele vereisten
individuele bomen in een beschermwaardige structuur die in mindere mate waardevol zijn voor de algehele structuur, waardoor kap niet leidt tot aantasting van de structuur als geheel. Voor deze waardevolle bomen geldt een meldplicht via gemeente@zundert.nl;
in geval een boom of houtopstand door een calamiteit een acuut gevaar vormt voor de omgeving waarbij direct moet worden ingegrepen, kan de boom door de gemeente, een erkend boomverzorgingsbedrijf of door hulpdiensten zonder omgevingsvergunning worden verwijderd, mits uiterlijk 2 weken na het verwijderen het college op de hoogte wordt gesteld van de kap met bewijs dat de calamiteit aantoont;
Artikel 3.4 Beoordelingsregels omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning voor het kappen van vergunningplichtige bomen of houtopstanden, niet zijnde een monumentale boom of een op de Groene Kaart voorkomende waardevolle boom dan wel beschermde houtopstand, kan worden geweigerd indien het belang tot verlening niet opweegt tegen het belang van behoud van de boom of de houtopstand op basis van een of meer van de volgende waarden:
Artikel 3.5 Voorschriften aan de omgevingsvergunning
Het bevoegd gezag zal in alle gevallen waarin een omgevingsvergunning wordt verleend een herplantplicht en instandhoudingsplicht opleggen en daarvoor aanwijzingen in de beschikking opnemen. Voorts zal, indien overeenkomstig het aan de omgevingsvergunning verbonden voorschrift is herplant maar die herplant niet is aangeslagen, worden opgenomen binnen welke termijn en op welke wijze niet aangeslagen herplant moet worden vervangen.
Artikel 4.1 Tot wie richt zich de verplichting
Aan de artikelen in deze verordening wordt voldaan door degene die de activiteit verricht dan wel laat verrichten, tenzij anders bepaald. Diegene draagt zorg voor de naleving van de regels over de activiteit.
Artikel 4.2 Vervallen omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning verliest haar werking, indien daarvan binnen één jaar na het onherroepelijk worden geen of slechts gedeeltelijk gebruik is gemaakt. Als aan de omgevingsvergunning een voorschrift als bedoeld in artikel 3.5 lid 4 is verbonden, verliest de omgevingsvergunning haar werking indien binnen één jaar na het onherroepelijk worden van de andere vergunningen of ruimtelijke besluiten, zoals vermeld in het voorschrift, geen of slechts gedeeltelijk gebruik van de omgevingsvergunning is gemaakt.
Artikel 4.5 Afstand tot de erfgrens
De afstand als bedoeld in artikel 5:42 Burgerlijk Wetboek wordt vastgesteld op 0,5 meter voor bomen en op nihil voor heggen en heesters.
Het bevoegd gezag kan in afwijking van het bepaalde in artikel 3.2 toestemming geven tot het direct vellen, indien er sprake is van grote gevaarzetting of vergelijkbaar spoedeisend belang.
Indien een boom of houtopstand, waarop het verbod tot kappen als bedoeld in deze verordening van toepassing is, zonder omgevingsvergunning van het bevoegd gezag is gekapt, kan het bevoegd gezag aan de eigenaar of zakelijk gerechtigde van het perceel, waarop de houtopstand zich bevond, dan wel aan degene die uit anderen hoofde tot het treffen van voorzieningen bevoegd is, de verplichting opleggen te herplanten overeenkomstig de door het bevoegd gezag te geven aanwijzingen binnen een door hem te stellen termijn. De procedure voor herplant bij illegale kap zoals omschreven in de Toelichting Groene Kaart, moet hierbij in acht worden genomen.
Degene, die handelt in strijd met artikel 3.2 eerste lid, of een verplichting opgelegd krachtens artikel 3.1, wordt gestraft met een hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van de tweede categorie. Tevens kan een rechterlijke veroordeling op grond van dit artikel openbaar gemaakt worden. Bij de strafmaatbepaling kan rekening gehouden worden met de boomwaarde.
Artikel 4.9 Opsporingsambtenaren
Met de opsporing van de in deze verordening strafbaar gestelde feiten zijn, naast de in artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering genoemde opsporingsambtenaren, de opsporingsambtenaren als bedoeld in artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering belast.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-172946.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.