Verkiezing van de leden het Europees Parlement in de gemeente Voorst

STEMMEN BIJ VOLMACHT EN KIEZERSPAS

Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend:

Bij de aanstaande verkiezing van de leden van het Europees Parlement op 6 juni 2024 is het een kiezer toegestaan om bij volmacht of met een kiezerspas te stemmen.

STEMMEN BIJ VOLMACHT

Als kiezer kunt u op twee manieren uw stem laten uitbrengen door een andere kiezer. Dat kan door een schriftelijke of onderhandse volmacht. Van belang is dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen per verkiezing heeft aangenomen en de volmachtstem(men) gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt.

Daarbij gelden de volgende bepalingen:

A. MACHTIGING door schriftelijke aanvraag VOLMACHTBEWIJS

1. Deze volmacht vraagt u schriftelijk aan. Bij Burgerzaken van de gemeente zijn hiervoor kosteloos formulieren te krijgen.

2. De aanvraag kunt u ook doen via de website www.voorst.nl/verkiezingen ("iemand machtigen om voor u te stemmen"). De kiezer en de gemachtigde vullen de schriftelijke volmacht samen in.

3. De aanvraag moet schriftelijk of digitaal uiterlijk maandag 3 juni 2024 door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar de persoon op dinsdag 23 april 2024 als kiezer is geregistreerd. De aanvraag kan niet worden ingediend door de kiezer aan wie al een kiezerspas is verstrekt.

4. Degene die bereid is als gemachtigde op te treden, moet op dinsdag 23 april 2024 als kiezer zijn geregistreerd binnen het gebied waar de verkiezing geldt (Nederland).

5. Bij goedkeuring van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. Een kopie van het identiteitsbewijs is in dit geval niet nodig.

Een volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of zelf aan de stemming deel te nemen.

B. MACHTIGING door overdracht van de stempas of de kiezerspas (onderhandse volmacht)

1. U kunt een andere kiezer die in dezelfde gemeente als kiezer is geregistreerd, machtigen om voor u te stemmen.

2. Wilt u een kiezer uit een andere gemeente machtigen om voor u te stemmen? Dan vraagt u eerst een kiezerspas aan.

Daarna vult u de achterzijde van de stempas of kiezerspas in en laat de stempas of kiezerspas door de gemachtigde medeondertekenen.

Daarna draagt u de, aldus in een volmachtbewijs omgezette, stempas of kiezerspas aan de gemachtigde over.

3. U geeft een kopie van een geldig identiteitsbewijs aan de gemachtigde mee. Deze kopie moet de gemachtigde aan de voorzitter van het stembureau laten zien.

4. Het overdragen, van de in volmachtbewijs omgezette stempas of kiezerspas, kan tot en met de dag van de stemming (6 juni 2024).

5. Een volmacht die is verleend door overdracht van de stempas of kiezerspas kan, tot het uitbrengen van een stem door de gemachtigde, door de volmachtgever worden ingetrokken.

Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen. De volmachtstem moet tegelijk met de eigen stem worden uitgebracht.

STEMMEN MET EEN KIEZERSPAS

Als u op 6 juni 2024 niet in de gemeente Voorst kunt stemmen en u wilt in een andere gemeente stemmen, dan kunt u een kiezerspas aanvragen. Met de kiezerspas voor het Europees Parlement kunt u overal in Nederland stemmen.

U kunt met een aanvraagformulier een kiezerspas aanvragen (voor een aanvraagformulier zie www.voorst.nl of neem contact op met de gemeente, Burgerzaken). De aanvraag kan ook digitaal gedaan worden via de website www.voorst.nl/verkiezingen ("stemmen in een andere gemeente").

De aanvraag voor een kiezerspas moet schriftelijk of digitaal uiterlijk 3 juni 2024 zijn ontvangen. U moet als kiezer op 23 april 2024 in Voorst ingeschreven staan om in deze gemeente een kiezerspas aan te vragen. Als aan verzoeker al een volmachtbewijs is verstrekt, is een kiezerspas niet meer mogelijk.

Mondeling: uiterlijk 5 juni 2024 vóór 12.00 uur kunt u in het gemeentehuis een kiezerspas aanvragen.

Neem uw identiteitsbewijs mee als u naar het gemeentehuis komt.

Als het verzoek wordt ingewilligd wordt een kiezerspas verstrekt.

Het verzoek wordt niet ingewilligd, wanneer de verzoeker al een volmachtbewijs heeft ontvangen.

Nadere inlichtingen

Team Verkiezingen

H.W. Iordensweg 17

7391 KA Twello

e-mail: verkiezingen@voorst.nl

Telefoonnummer: 0571-27 99 11

Twello, 18 april 2024

Paula Jorritsma-Verkade, burgemeester

Lisette Wolbers-Cents, secretaris

Naar boven