Kennisgeving volmacht en kiezerspas

 

 

De burgemeester van Opmeer maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op donderdag 6 juni 2024 een kiezer is toegestaan bij volmacht of met een kiezerspas te stemmen. Daarbij gelden de volgende bepalingen:

 

Volmacht

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen dan kunt u iemand anders vragen om namens u te stemmen. Dat kan door middel van een onderhandse of een schriftelijke volmacht. Van belang is dat de gemachtigde per verkiezing niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmacht stem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Iemand machtigen kan op twee manieren:

 

1. De onderhandse volmacht (via de achterzijde van de stempas )

Bij een onderhandse volmacht vult de kiezer samen met de gemachtigde de achterkant van de stempas in. De gemachtigde moet bij het uitbrengen van de stem een kopie laten zien van het legitimatiebewijs van degene namens wie hij of zij gaat stemmen. De gemachtigde moet wel in dezelfde gemeente wonen. Dit mag tot de dag van de stemming donderdag 6 juni 2024.

Een volmachtgever die uiteindelijk toch zelf wil/kan stemmen, kan de onderhandse volmacht intrekken. In dat geval moet hij zijn tot volmacht omgezette stempas terugvragen bij de gemachtigde. Met deze stempas kan hij dan zelf gaan stemmen.

 

2. Schriftelijke volmacht

Op de website van de gemeente Opmeer zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor de verzoekschriften om bij volmacht te mogen stemmen. Ook kunt u digitaal een volmacht aanvragen via DigiD op de website van de gemeente Opmeer. Een schriftelijke aanvraag moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 door de gemeente zijn ontvangen.

Het mondeling aanvragen van een volmacht kan bij de gemeente tot uiterlijk woensdag 5 juni 2024 12:00 uur. De kiezer en de gemachtigde vullen hiervoor een formulier in. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de gemachtigde een volmachtsbewijs per post. Of krijgt deze direct mee als deze persoonlijk is aangevraagd. De gemachtigde neemt alleen het volmachtsbewijs mee naar het stembureau. Een kopie van het identiteitsbewijs van de volmachtgever is dan niet nodig. Bij een schriftelijke volmacht hoeft de gemachtigde niet in dezelfde gemeente te wonen.

Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken. Als een volmacht schriftelijk is aangevraagd, wordt de stempas van de volmachtgever namelijk ongeldig verklaard.

 

Kiezerspas

Als u in een andere gemeente wilt stemmen, dan moet u een kiezerspas hebben. Met een kiezerspas voor het Europees Parlement kunt u gaan stemmen in elk willekeurig stemlokaal binnen Nederland.

Op de website van de gemeente Opmeer zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor de kiezerspas. Ook kunt u een kiezerspas digitaal aanvragen via DigiD op de website van de gemeente Opmeer. Dit kan tot en met maandag 3 juni 2024. Een mondelinge aanvraag voor een kiezerspas kan uiterlijk op de dag voor de stemming, 5 juni 2024 tot 12:00 uur.

Naar boven