Bekendmaking herstelbesluit ex. artikel 6:19 Awb. Gewijzigde omgevingsvergunning voor het aanleggen van een weg op het perceel aan de Driftweg (ong.)

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren heeft op 5 april 2024 een herstelbesluit genomen voor de omgevingsvergunning voor het aanleggen van een toegangsweg op het perceel aan de Driftweg (ong.). Het herstelbesluit vult de motivering van de omgevingsvergunning aan en verbindt hieraan aanvullende voorschriften.

Aanleiding

Het college heeft op 24 oktober 2022 een omgevingsvergunning verleend voor het aanleggen van een toegangsweg op het perceel aan de Driftweg. Het college heeft bij beslissing op bezwaar van 4 juli 2023 de omgevingsvergunning in stand gelaten. Tegen de beslissing op bezwaar van 4 juli 2023 is beroep ingesteld bij de Rechtbank Midden-Nederland. Naar aanleiding van de tegen de beslissing op bezwaar ingestelde beroepen heeft het college op 5 april 2024 het herstelbesluit genomen.

Bestuurlijke lus

Bij tussenuitspraak van 14 februari 2024 heeft de rechtbank een gebrek geconstateerd in het besluit. De rechtbank heeft het college als volgt in de gelegenheid gesteld het gebrek te herstellen zoals bedoeld in artikel 8:51a Awb (de zogenoemde ‘bestuurlijke lus’).

In de tussenuitspraak heeft de rechtbank overwogen dat het college moet beoordelen of de toegangsweg een (i) infrastructurele voorziening is die (ii) ondergeschikt is aan het bosgebied en zo ja, (iii) of daardoor geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de cultuurhistorische bos-, natuur- en landschapsfunctie en of het positieve effect van de te vergunnen activiteit opweegt tegen de negatieve gevolgen voor de andere functies. De rechtbank heeft geoordeeld dat het college terecht heeft geoordeeld dat de toegangsweg (i) een infrastructurele voorziening is die (ii) ondergeschikt is aan het bosgebied. De rechtbank heeft echter een motiveringsgebrek geconstateerd voor punt (iii) en heeft geoordeeld dat het college op dit punt een te beperkte toetsing heeft gemaakt. De rechtbank kan uit de stukken niet duidelijk afleiden dat het college de juiste, uit het toetsingskader volgende, afweging heeft gemaakt over de vraag of de toegangsweg leidt tot een onevenredige aantasting van de cultuurhistorische-, bos-, natuur- en landschapsfunctie, en of het positieve effect van de te vergunning toegangsweg opweegt tegen de negatieve gevolgen voor andere functies.

De rechtbank heeft het college in de gelegenheid gesteld met inachtneming van de overwegingen en aanwijzingen in de tussenuitspraak de door het rechtbank geconstateerde gebrek binnen zes weken na verzending van de tussenuitspraak te herstellen.

Inhoud herstelbesluit

Bij het herstelbesluit is besloten, met inachtneming van de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland d.d. 14 februari 2024, een nadere motivering te voegen bij het besluit d.d. 4 juli 2023 (zaaknummer: 2428858), zodat het motiveringsgebrek als geconstateerd door de Rechtbank Midden-Nederland wordt hersteld. Daarnaast zijn de volgende voorschriften verbonden aan de vergunning:

  • De vergunninghouder dient het tracé van de bestaande toegangsweg van de zanderij zoveel als kan te (her)gebruiken. Daarbij dient het opgaand groen zoveel mogelijk te worden behouden.

  • De vergunninghouder is verplicht de solitaire beuk langs de toegangsweg van de vroegere zanderij in stand te houden.

  • De verhalen rondom de zanderij in het kadastrale perceel B 1351 zijn waardevolle getuigen van de landschapsgeschiedenis. De vergunninghouder dient een informatiebord of een andere manier van toelichting te plaatsen op het perceel, over hoe de eigenaar van het perceel B 1351 zijn recht op afgraven van het perceel aanvocht tot de Hoge Raad. Daarnaast blijkt uit het verhaal van Cors Meijer dat de afgravingen niet zonder gevaar waren. Beide geschiedverhalen zijn waardevol voor de ontwikkeling van Het Gooi in de vroege 20e eeuw. De ontwikkeling van het project is een mooie kans om door het vertellen van die verhalen de plek extra waarde te geven.

  • De vergunninghouder is verplicht om voor de uitvoering van de vergunning, indien hiervoor herinrichting van het plangebied plaatsvindt, bomen, struiken en kruiden te gebruiken die aantoonbaar uit Nederland komen. Bij de herinrichting van het plangebied kan het ecosysteem worden geholpen door soorten (bomen, struiken en planten) te gebruiken die de omstandigheden van het gebied. Goedkope bomen die zijn opgekweekt in andere delen van Europa hebben een ander jaarritme dan de individuen van dezelfde soort uit Nederland. Hierdoor bloeien ze op een ander tijdstip of krijgen ze eerder of later bladeren. De Nederlandse insecten zijn hier niet op aangepast. Initiatiefnemer dient om die reden bomen, struiken en kruiden die aantoonbaar uit Nederland komen te gebruiken.

Voor informatie over of inzage in het herstelbesluit kunt u op werkdagen telefonisch, van 8:30-13:00 uur, contact opnemen met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving op telefoonnummer 035 207 00 00.

Reageren

Het herstelbesluit is genomen naar aanleiding van de tussenuitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.

Dit herstelbesluit is van rechtswege, dus automatisch, onderwerp van de procedure bij de Rechtbank Midden-Nederland. Dat betekent dat appellant in deze procedure (Stichting Naarder Eng) geen afzonderlijk beroep meer hoeft in te stellen tegen dit besluit. Het college zal dit herstelbesluit toesturen aan de Rechtbank Midden- Nederland. De rechtbank zal de Stichting Naarder Eng vervolgens in de gelegenheid stellen een zienswijze te geven over dit herstelbesluit. De eventueel in die zienswijze geformuleerde bezwaren gelden dan als de gronden van het van rechtswege ontstane beroep. Derden die nog geen beroep hadden ingesteld tegen de omgevingsvergunning voor de aanleg van de toegangsweg, kunnen beroep instellen tegen dit herstelbesluit bij de Rechtbank Midden-Nederland. Dit kan uitsluitend als partijen niet verweten kan worden dat zij in eerste instantie geen bezwaar en beroep hebben ingesteld tegen de omgevingsvergunning voor de aanleg van de toegangsweg. Dit zal in ieder geval gelden voor de vergunninghouder dhr. J.G.A. Goossens. Beroep kan worden ingesteld bij de Rechtbank Midden-Nederland, sector bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, onder vermelding van zaaknummer UTR 23/3527. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken met ingang van de dag na die waarop het herstelbesluit aan de aanvrager is verzonden op 5 april 2024.

Naar boven