Bestemmingsplan Gildestraat

Burgemeester en wethouders van Dijk en Waard maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) jo. artikel 4.6 lid 2 Invoeringswet Omgevingswet bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 2 april 2024 het bestemmingsplan ‘Gildestraat’ met identificatienummer NL.IMRO.1980.Gildestraat-VA01 gewijzigd heeft vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen, daar het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd.

Met het bestemmingsplan ‘Gildestraat’ wordt de ontwikkeling van maximaal 107 sociale huurwoningen en een ontmoetingsruimte in het Stationskwartier Dijk en Waard planologisch mogelijk gemaakt. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de gemeente Dijk en Waard en Woonstichting Langedijk. Het plangebied is gelegen tussen de spoorlijn Amsterdam - Heerhugowaard aan de zuidoostkant en de Gildestraat aan de noordwestkant, tegenover het Oogcentrum. Met deze ontwikkeling wordt bijgedragen aan de doelstellingen vanuit het coalitieakkoord van Dijk en Waard en de Woondeal Noord-Holland Noord om woningen te realiseren in het betaalbare segment. Het exacte plangebied is weergegeven op de bij het bestemmingsplan behorende verbeelding.

Het bestemmingsplan heeft van 16 december 2023 tot en met 26 januari 2024 gelijktijdig met het ontwerpbesluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder ter inzage gelegen voor zienswijzen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. In de vaststellingsfase zijn door de gemeenteraad wijzigingen doorgevoerd in het bestemmingsplan. Voor een overzicht van de wijzigingen en aanpassingen in het bestemmingsplan wordt verwezen naar de bijlage Staat van Wijzigingen, die onderdeel uitmaakt van het vaststellingsbesluit.

Besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder

Uit akoestisch onderzoek komt naar voren dat er hogere waarden dienen te worden vastgesteld ten gevolge van het weg- en railverkeer. Ten behoeve van deze ontwikkeling heeft het college een besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder genomen.

Ter inzage

Het bestemmingsplan met de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder het vaststellingsbesluit, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder ligt vanaf zaterdag 20 april gedurende zes weken (tot en met 31 mei 2024) ter inzage bij het Informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis aan de Parelhof 1. De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur.

U kunt het bestemmingsplan ook langs elektronische weg inzien via https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart onder planidentificatiecode NL.IMRO.1980.Gildestraat-VA01 of op naam ‘Gildestraat”.

Beroep

Binnen 6 weken na de dag waarop deze besluiten ter inzage zijn gelegd kan hiertegen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag beroep worden ingesteld door:

  • belanghebbenden;

  • niet- belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze kenbaar te maken.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep. Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Naast het schriftelijk instellen van beroep is het mogelijk digitaal beroep aan te tekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Via de link https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ is het vooralsnog alleen voor burgers mogelijk om het beroep digitaal in te dienen.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Naar boven