Besluit van de raad tot wijziging van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Ede (agendacommissie en inwoneragendering)

De raad van de gemeente Ede;

gelezen het raadsvoorstel van het Presidium van 18 maart 2024 met zaaknummer 443757;

gelet op artikel 16 van de Gemeentewet;

besluit:

Artikel I

Het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Ede wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:

 

1. Er is een agendacommissie die bestaat uit vier raadsleden. De raad benoemt de leden, waarvan twee leden van de oppositie en twee leden van de coalitie. De burgemeester en de griffier treden op als adviseurs van de agendacommissie.

Artikel II.

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op de achtste dag na die van bekendmaking.

Vastgesteld in de openbare vergadering van 11 april 2024, zaaknummer 443757.

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Toelichting

Op 7 juli 2022 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin zij uitspreekt dat gekozen volksvertegenwoordigers onderdeel moeten gaan uitmaken van de agendacommissie. Hierin moeten zowel coalitie- als oppositiefracties zijn vertegenwoordigd. In overleg met het Presidium is een jaar geëxperimenteerd met een vorm waarbij twee raadsleden van de oppositie en twee leden van de coalitie samen de agendacommissie vormen. In het Presidium is de nieuwe werkwijze geëvalueerd en is besloten om deze voor te zetten.

 

De griffier en de burgemeester treden op als adviseurs van de agendacommissie. Voor beide functies geldt de gebruikelijke vervangingsregeling op basis van de Gemeentewet. Bij verhindering van de burgemeester wordt deze rol dus waargenomen door een van de wethouders (de locoburgemeester).

Naar boven