Stemmen bij volmacht en met een kiezerspas, aanvragen vervangende stempas

 

 

Op 6 juni 2024 vind de verkiezing plaats voor het Europees Parlement. U kunt ervoor kiezen om iemand voor u te laten stemmen of om in een andere gemeente te stemmen.

U wilt iemand anders voor u laten stemmen (stemmen bij volmacht). Als u zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dat is een machtiging. De persoon die door u gemachtigd wordt, mag uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen. Ook mag deze persoon niet meer dan 2 machtigingen aannemen.

U kunt iemand op 2 manieren machtigen:

1.

‘Onderhandse machtiging’ via de stempas. Dit kan alleen als u iemand in Heemstede machtigt.

Op de achterkant van uw stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen. U en de gemachtigde zetten beiden de handtekening op de stempas. Let er op, dat u de gemachtigde een kopie van uw identiteitsbewijs meegeeft. Dit mag eventueel ook een foto van uw identiteitsbewijs op een telefoon zijn.

2.

Machtiging door een schriftelijke aanvraag voor een volmachtsbewijs.

U kunt ook iemand machtigen door het invullen van een aanvraagformulier voor een volmachtsbewijs. U kunt dit aanvraagformulier krijgen bij de gemeente of downloaden van de website www.heemstede.nl/verkiezingen. U moet dit formulier helemaal invullen en zowel u als de gemachtigde zetten de handtekening op het aanvraagformulier. Het aanvraagformulier moet uiterlijk op maandag 3 juni 17:00 uur door u bij de gemeente ingeleverd zijn. De gemachtigde krijgt het volmachtsbewijs thuisgestuurd en heeft geen kopie nodig van uw identiteitsbewijs.

Uw eerder aangemaakte stempas komt te vervallen en is niet langer bruikbaar.

 

3.

U vraagt met DigiD via www.heemstede.nl/verkiezingen een volmacht aan. De gemachtigde krijgt de volmacht thuisgestuurd en heeft geen kopie nodig van uw identiteitsbewijs. Uw eerder aangemaakte stempas komt te vervallen en is niet langer bruikbaar. De DigiD link is te gebruiken tot maandag 3 juni 17.00 uur.

 

 

U wilt in een andere gemeente stemmen (kiezerspas)

Met een kiezerspas kunt u in elke gemeente in Nederland stemmen. Als u uw kiezerspas kwijtraakt, kunt u geen vervangende kiezerspas krijgen en kunt u niet stemmen.

U kunt op de volgende manieren een kiezerspas aanvragen:

1.

U komt met uw stempas naar het gemeentehuis. U levert uw stempas in en uw kiezerspas wordt meteen voor u klaargemaakt. U kunt dit tot uiterlijk woensdag 5 juni 12:00 uur doen.

U heeft hier geen afspraak voor nodig.

2.

U vraagt de kiezerspas schriftelijk aan. U kunt hiervoor bij de gemeente een aanvraagformulier krijgen. Ook kunt u dit formulier downloaden van de website. U vult het formulier in en stuurt het samen met uw stempas naar de gemeente. Het formulier moet uiterlijk maandag 3 juni 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. U krijgt de kiezerspas thuisgestuurd.

 

3.

U vraagt met DigiD via www.heemstede.nl/verkiezingen een kiezerspas aan. U krijgt de nieuwe pas toegestuurd. Uw eerder aangemaakte stempas komt te vervallen en is niet langer bruikbaar. De DigiD link is te gebruiken tot maandag 3 juni 17.00 uur.

 

 

Aanvragen vervangende stempas

U heeft geen stempas ontvangen of bent deze kwijtgeraakt. U kunt op 2 manieren een vervangende stempas aanvragen.

1.

U komt naar het gemeentehuis en vraagt aan de balie een vervangende stempas aan. U krijgt deze direct mee. Uw eerder aangemaakte stempas komt te vervallen en is niet langer bruikbaar. U kunt dit tot uiterlijk woensdag 5 juni 12:00 uur doen.

2.

U vraagt met DigiD via www.heemstede.nl/verkiezingen een vervangende stempas aan. Uw eerder aangemaakte stempas komt te vervallen en is niet langer bruikbaar. Uw verzoek moet uiterlijk maandag 3 juni 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. U krijgt de kiezerspas thuisgestuurd.

Naar boven