Derde wijziging van de Verordening op de Wijkraden 2022

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Rotterdam, elk voor zover het zijn bevoegdheden betreft,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 maart 2024

(raadsvoorstel nr. 24bb001460/24bo003427);

 

gelet op artikel 83 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

het gewenst is een wijziging in de Verordening op de Wijkraden 2022 aan te brengen in verband met het creëren van een tussentijdse bijstellingsmogelijkheid voor het aantal wijkraadsleden;

 

besluit:

Artikel I  

De Verordening op de Wijkraden 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Na artikel 6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

 

Artikel 6a Tussentijdse bijstelling aantal leden wijkraad

  • 1.

    Gedurende de zittingsperiode van een wijkraad kan de gemeenteraad, nadat de wijkraad in de gelegenheid is gesteld advies uit te brengen, besluiten tot tussentijdse bijstelling van het aantal leden van de wijkraad.

  • 2.

    Het besluit tot tussentijdse bijstelling van het aantal leden van de wijkraad kan worden genomen indien het functioneren van de wijkraad daarom vraagt.

  • 3.

    De gemeenteraad besluit uitsluitend tot ophoging van het aantal leden van de wijkraad in het geval sprake is geweest van een bijstelling op grond van artikel 13, eerste lid, van het Kiesreglement wijkraden 2022.

  • 4.

    De gemeenteraad besluit uitsluitend tot verlaging van het aantal leden van de wijkraad indien er geen beschikbare gekozen kandidaten meer zijn en een loting als bedoeld in artikel 21, vijfde lid, van het Kiesreglement wijkraden 2022 aan de orde is.

  • 5.

    Na bijstelling bestaat een wijkraad uit vijf, zeven, negen of elf leden.

B

 

In de tabel in Bijlage 2 wordt in de derde rij onder de kolom opmerkingen ‘in het MVMR 2016’ vervangen door ‘in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2021’.

Artikel II  

In de toelichting op de Verordening op de Wijkraden 2022 wordt na de toelichting op artikel 6 de volgende tekst ingevoegd:

 

Artikel 6a Tussentijdse bijstelling aantal leden wijkraad

 

In artikel 6a is voor de gemeenteraad een bijstellingsbevoegdheid van het aantal leden van een wijkraad opgenomen. Met deze bevoegdheid kan de gemeenteraad besluiten het aantal leden van een wijkraad tussentijds naar boven of naar beneden bij te stellen, maar altijd met een minimum van vijf en een maximum van elf wijkraadsleden per wijkraad. Er dient altijd een oneven aantal leden te zijn in verband met de besluitvorming. Bijstelling vindt alleen plaats nadat de wijkraad in de gelegenheid is gesteld advies uit te brengen en indien dit in het belang van het functioneren van de wijkraad is. Bijstelling naar beneden vindt alleen plaats indien er geen beschikbare gekozen kandidaten meer zijn en een loting aan de orde is voor het invullen van een vacature. Bijstelling naar boven vindt alleen plaats indien er eerder sprake was van een bijstelling op grond van artikel 13, eerste lid, van het Kiesreglement wijkraden 2022 (onvoldoende beschikbare kandidaten bij verkiezing voor het aantal verkiesbare zetels). De gemeenteraad besluit over de bijstelling van het aantal leden van een wijkraad.

Op dit moment organiseert het college een loting, indien geen gekozen kandidaten meer in aanmerking komen voor benoeming. Met deze bijstellingsbevoegdheid wordt nu ook een mogelijkheid gecreëerd om een zetel niet door loting op te vullen (artikel 21 van het Kiesreglement wijkraden 2022) maar naar beneden bij te stellen.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 4 april 2024.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Aldus vastgesteld door het college in de vergadering van 12 maart 2024.

De secretaris,

De burgemeester,

Aldus vastgesteld door de burgemeester op 12 maart 2024.

De burgemeester,

Toelichting

Een wijkraad bestaat momenteel uit 7, 9 of 11 wijkraadsleden. Met deze wijziging wordt een (tussentijdse) bijstellingsmogelijkheid voor het college geïntroduceerd voor het aantal leden van een wijkraad. Onze regelgeving kent op dit moment enkel een eenmalige bijstellingsmogelijkheid om het aantal verkiesbare zetels voor een wijkraad bij te weinig beschikbare kandidaten bij de verkiezing naar beneden bij te stellen met een minimum van 5. Met deze nieuwe bevoegdheid kan het college ook besluiten het aantal leden van een wijkraad tussentijds naar boven of beneden bij te stellen, met een minimum van vijf en een maximum van elf wijkraadsleden per wijkraad. Er dient wel altijd een oneven aantal leden te zijn in verband met de besluitvorming. Bijstelling vindt alleen plaats nadat advies is gevraagd aan een wijkraad en indien dit in het belang van het functioneren van de wijkraad is. Bijstelling naar beneden vindt alleen plaats indien er geen beschikbare gekozen kandidaten meer zijn en voor het invullen van een vacature een loting dient plaats te vinden. Bijstelling naar boven vindt alleen plaats indien er eerder sprake was van een bijstelling op grond van artikel 13 van het Kiesreglement wijkraden 2022 (onvoldoende beschikbare kandidaten bij verkiezing voor het aantal verkiesbare zetels). Het college besluit over de bijstelling van het aantal leden van een wijkraad.

 

Op dit moment organiseert het college een loting, indien geen gekozen kandidaten meer in aanmerking komen voor benoeming. Met deze bijstellingsbevoegdheid wordt nu ook een mogelijkheid gecreëerd om een zetel niet door loting op te vullen (op grond van artikel 21 van het Kiesreglement wijkraden 2022) maar naar beneden bij te stellen.

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Naar boven