Europees Parlementsverkiezing 2024 STEMMEN BIJ VOLMACHT

De burgemeester van Dijk en Waard maakt bekend: u mag stemmen bij volmacht. Dit mag tijdens de Europees Parlementsverkiezing op donderdag 6 juni 2024. Hiervoor gelden de volgende regels:

A. DIGITALE OF SCHRIFTELIJKE AANVRAAG VOLMACHT

1.

Via www.dijkenwaard.nl/verkiezingen kunt u gemakkelijk online een volmacht aanvragen. U kunt een volmacht ook in persoon via een formulier aanvragen. Dit formulier is beschikbaar bij de gemeente.

2.

Een digitale of schriftelijke aanvraag moet op zijn laatst op 3 juni 2024 door de gemeente zijn ontvangen. De aanvraag doet u bij de gemeente waar u op de dag van de kandidaatstelling (23 april 2024) staat ingeschreven.

3.

De persoon die voor u stemt, moet op de dag van de kandidaatstelling (23 april 2024) geregistreerd zijn als kiezer.

4.

Als uw aanvraag voor een volmacht is goedgekeurd, ontvangt de persoon die voor u stemt een volmachtbewijs. Die persoon moet de volmachtstem tegelijk met de eigen stem uitbrengen.

5.

Als u iemand een volmacht heeft gegeven, kunt u dit niet meer terugdraaien. U kunt ook niet meer zelf uw stem uitbrengen.

B. MACHTIGING VIA STEMPAS

1.

Iemand anders machtigen kan ook met uw eigen stempas. Dit kan tot en met de dag waarop er gestemd kan worden: 6 juni 2024.

2.

De persoon die voor u stemt, moet op de dag van de kandidaatstelling (23 april 2024) geregistreerd zijn als kiezer en in dezelfde gemeente ingeschreven staan als u.

3.

Het onderdeel volmacht op de achterkant van de stempas wordt door u ingevuld en u zet uw handtekening. Ook de persoon die voor u stemt zet zijn/haar handtekening op dit volmachtbewijs.

4.

U geeft een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de persoon die voor u stemt. Deze moet op het stembureau worden getoond bij het overhandigen van het volmachtbewijs. De kopie mag ook een scherpe foto zijn op een telefoon of tablet.

5.

De persoon die voor u stemt met het volmachtbewijs, moet de stem tegelijk met de eigen stem uitbrengen. Dit kan alleen in de gemeente waar die persoon staat ingeschreven.

6.

Als u iemand via uw stempas heeft gemachtigd, kunt u tot het uitbrengen van de stem de machtiging intrekken.

De persoon die wordt gemachtigd om voor iemand anders te stemmen, de gemachtigde, mag maximaal 2 volmachten aannemen. Op de achterkant van de stempas staan verdere instructies over hoe u iemand via een stempas kunt machtigen.

Heeft u nog vragen? Wij helpen graag. Neem contact op met Team Verkiezingen. Kijk op www.dijkenwaard.nl/verkiezingen of bel naar 072 575 55 55.

Heerhugowaard, 9 april 2024

De burgemeester voornoemd,

M.F. Poorter

Naar boven