Kennisgeving terinzagelegging voorkeursrechtbeschikking met bijlagen ten behoeve van voorlopige vestiging gemeentelijk voorkeursrecht op locatie Noordweg 16 (16 en 16a t/m 16i) Oostvoorne

Vestiging voorlopig voorkeursrecht

Burgemeester en wethouders van de gemeente Voorne aan Zee (‘college’) geven conform artikel 16.32b Omgevingswet (‘Ow’) kennis van hun voorkeursrechtbeschikking van 9 april 2024, waarin zij hebben besloten om ingevolge artikel 9.1 lid 2 Ow op het hierna genoemde perceel een voorlopig gemeentelijk voorkeursrecht te vestigen en van de fysieke en elektronische terinzagelegging van de daarvoor benodigde stukken vanaf 12 april 2024. Het gemeentelijk voorkeursrecht is ingegaan op het tijdstip van inschrijven van de voorkeursrecht­beschikking in de openbare registers van het Kadaster.

Locatie

Het perceel waarop door het college een voorlopig voorkeursrecht is gevestigd is gelegen in Oostvoorne, kadastraal bekend gemeente Oostvoorne, sectie A, nummer 7983, groot 26.720 m² (‘Perceel’). Het Perceel is nader aangegeven op de bij het besluit behorende perceelslijst en kadastrale kaart.

Gevolgen voorlopige vestiging

Door de voorlopige aanwijzing en de (opvolgende) bestendiging daarvan moeten eigenaren en beperkt gerechtigden hun rechten, op het moment dat zij die willen vervreemden, eerst aan de gemeente te koop aanbieden. De gemeente kan de rechten dan tegen een nader overeen te komen prijs aankopen. Op eigenaren en beperkt gerechtigden rust geen verplichting om deze rechten aan te bieden, net zomin als de gemeente uiteindelijk verplicht is om tot aankoop over te gaan. De eigenaren en beperkt gerechtigden worden afzonderlijk bij aangetekende brief geïnformeerd over de inhoud en gevolgen van dit besluit.

Binnen drie maanden na het collegebesluit dient de gemeenteraad een besluit tot bestendiging van de voorlopige vestiging door het college te nemen conform artikel 9.1 lid 1 Ow.

Terinzagelegging en zienswijzemogelijkheid op ontwerp raadsvoorstel en - raadsbesluit

De voorkeursrechtbeschikking van het college ligt, tezamen met de perceelslijst, kadastrale kaart, het ontwerp raadsvoorstel en het ontwerp raadsbesluit, met ingang van 12 april 2024 gedurende zes weken tijdens kantoor­uren fysiek voor eenieder ter inzage op de locatie van de gemeente Voorne aan Zee in Hellevoetsluis, Oostzanddijk 26, 3221 AL in Hellevoetsluis en op elektronische wijze via dit Gemeenteblad. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeente­raad te nemen besluit worden belanghebbenden ingevolge artikel 4:8 Algemene wet bestuursrecht gedurende die periode in de gelegenheid gesteld om schriftelijk of mondeling zienswijze(n) naar voren te brengen. Schriftelijke ziens­wijzen kunnen worden gericht aan burgemeester en wethouders van de gemeente Voorne aan Zee, Postbus 13, 3220 AA Hellevoetsluis, met kenmerk ‘Voorkeursrecht Noordweg 16 Oostvoorne’.  

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen het besluit tot voorlopige aanwijzing van de percelen op grond van de Ow kunnen belanghebbenden bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na dagtekening van de bekendmaking van de voorkeursrechtbeschikking aan de eigenaar en beperkt gerechtigde (10 april 2024) van het Perceel door belanghebbenden zijn verstuurd en met inachtneming van de termijnen in artikel 6:9 Algemene wet bestuursrecht tijdig door burgemeester en wethouders zijn ontvangen.

Dit bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee, Postbus 13, 3220 AA Hellevoetsluis, met kenmerk ‘Voorkeursrecht Noordweg 16 Oostvoorne’. Indien belanghebbenden van mening zijn dat er, gelet op de betrokken belangen, sprake is van onverwijlde spoed dan kunnen zij daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningen­rechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam of digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor is griffierecht verschuldigd.

Indien belanghebbenden ervoor kiezen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot voorlopige vestiging en dit voorlopig voorkeursrecht vervalt omdat een besluit van de gemeenteraad tot vestiging van een definitief voorkeursrecht in is gegaan, dan wordt het bezwaar ingevolge artikel 16.32c lid 1 Ow mede geacht te zijn gericht tegen het besluit van de gemeenteraad op basis van artikel 9.1 lid 1 Ow.

Heeft u vragen? Laat het ons gerust weten. U kunt hiervoor contact opnemen met mevrouw D. Sluijmers of mevrouw M. Grasman op telefoonnummer 14 0181.

Hellevoetsluis, 12 april 2024

Naar boven