Grondverkoop sociale woningbouwontwikkeling Luchen Landkaartje Gemeente Geldrop-Mierlo, Woningstichting Compaen

De gemeente Geldrop-Mierlo maakt bekend dat zij ten behoeve van de realisatie van de bouw van 13 sociale huurwoningen op locatie Luchen Landkaartje grond verkoopt aan Woningstichting Compaen. Het betreft een gedeelte van het perceel ter grootte van circa 1.256 m2, kadastraal bekend gemeente Mierlo, sectie L nummer 1868.

Op grond van een uitspraak van de Hoge Raad op 26 november 2021, het zgn. Didam-arrest, is het niet langer zondermeer mogelijk vastgoed een-op-een te verkopen, zoals in casu gewenst is, maar dient in beginsel een openbare selectieprocedure doorlopen te worden, zodat alle gegadigden de kans krijgen het vastgoed te verwerven.

Een selectieprocedure hoeft echter niet te worden doorlopen voor onderhavige door de gemeente voorgenomen grondverkopen. Van doorslaggevend belang hierbij is dat woningstichtingen vanwege hun bijzondere wettelijke positie als enige serieuze gegadigden kunnen worden beschouwd bij de verkoop van grond voor sociale woningbouw. Ook is hier geen sprake van concurrerende woningstichtingen, omdat Compaen de enige woningstichting is die in Mierlo bouwt. Dit is zo geregeld in de regionale afspraken. Een een-op-een verkoop aan Compaen is daarom niet in strijd met het Didam-arrest.

De gemeente is gezien bovenstaande van mening dat uitsluitend Compaen in aanmerking komt voor aankoop van de grond, omdat bij voorbaat vaststaat – of redelijkerwijs mag worden aangenomen – dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria alleen deze gegadigde in aanmerking komt.

Tegen de op 21 december 2023 gesloten overeenkomst terzake kan binnen twintig kalenderdagen na de datum van deze publicatie een kort geding aanhangig worden gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant in welk geval de uitvoering van de overeenkomst zal worden opgeschort tot de rechterlijke uitspraak. Indien wordt nagelaten binnen deze termijn een kort geding aanhangig te maken te maken, wordt geacht dat er afstand is gedaan van dit recht en is de indiener van een kort geding niet-ontvankelijk in zijn vorderingen wanneer alsnog een kort geding aanhangig wordt gemaakt.

Met deze publicatie geeft de gemeente Geldrop-Mierlo uitvoering aan het zgn. Didam-arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van team SBR-Grondzaken van de afdeling Ruimte van de gemeente Geldrop-Mierlo, bereikbaar via telefoonnummer 040-289 38 93.

Naar boven