Uitgifte onroerende zaken (gronden en/of opstallen)

Voornemen tot het aangaan van een koopovereenkomst ten behoeve van het plaatsen van een trafohuis (middenspanningsruimte) aan de Ambachtsweg in Barneveld.

 

De gemeente Barneveld is voornemens een koopovereenkomst te sluiten met Liander Infra Oost N.V. (“Liander”), teneinde de plaatsing van een trafohuis (middenspanningsruimte) door Liander N.V. mogelijk te maken.

Objectinformatie  

Adres: Ambachtsweg nabij 15c te Barneveld

Kadastraal perceel: Gemeente Voorthuizen, sectie H, nummer 2715 (ged.)

Perceelgrootte: 30 m²

 

Criteria voor aangaan overeenkomsten

De beschikbare netwerkcapaciteit in de regio is al geruime tijd een groot probleem. Het is dan ook van groot belang dat het bestaande netwerk van Liander in Barneveld wordt uitgebreid met extra capaciteit. Om de netwerkcapaciteit uit te breiden, dient dit trafohuis aan de Ambachtsweg te worden toegevoegd, waarvoor Liander grond nodig heeft.

 

Naar het oordeel van de gemeente Barneveld is Liander op grond van de navolgende criteria de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor deze voorgenomen verkoop.

Hierbij zijn de volgende criteria in overweging genomen:

 

  • 1.

    Het realiseren van een trafohuis (middenspanningsruimte) is op grond van wet- en regelgeving voorbehouden aan de netbeheerder. Andere partijen komen daarom niet in aanmerking voor deze verkoop;

  • 2.

    2. Met deze voorgenomen verkoop treft de gemeente voorzieningen in het algemeen belang, namelijk de instandhouding van voldoende netwerkcapaciteit;

  • 3.

    Liander is in de gemeente Barneveld de krachtens de Elektriciteitswet 1998 aangewezen beheerder van het transportnetwerk van elektriciteit. Liander verzorgt ter uitvoering van haar wettelijke taak onder meer de aanleg, het beheer en het transport van elektriciteit. Het oprichten en beheren van een specifiek systeem als een transformatorstation maakt deel uit van deze taken;

  • 4.

    4. De te verkopen percelen krijgen bij de herziening van het vigerende bestemmingsplan de bestemming ‘nutsvoorzieningen’ of een vergelijkbare bestemming;

  • 5.

    5. De gemeente ontvangt een marktconforme prijs voor de verkoop van de kavels.

     

De gemeente Barneveld meent derhalve dat op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het sluiten van een koopovereenkomst en de daaruit voortvloeiende juridische levering van bovenvermelde kavel. Bij de beoordeling van de criteria komt de gemeente een zekere beleidsvrijheid toe.

 

Vervaltermijn

Bent u het niet eens met deze voorgenomen verkoop, omdat u van mening bent dat u ook in aanmerking dient te komen voor aankoop én voldoet aan de gestelde criteria, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Gelderland. Indien u een kort geding aanspant, verzoeken wij u ons dit binnen voornoemde termijn van 20 kalenderdagen schriftelijk mede te delen, bij voorkeur door het per e-mail opsturen van de conceptdagvaarding naar info@barneveld.nl o.v.v. deze casus.

 

Deze termijn is een vervaltermijn. Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht u tegen het aangaan en uitvoeren van de koopovereenkomst en de ruilovereenkomst te verzetten en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente en Liander zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn(en) alsnog tegen het voornemen resp. het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

 

Blijft een kort geding uit, dan is de gemeente vrij om (verder) gevolg te geven aan haar voornemen tot verkoop.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente Barneveld uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 (Didam-arrest).

 

Naar boven