Wijziging van de Financiële verordening gemeente Ijsselstein 2023

De raad van de gemeente IJsselstein;

 

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet;

 

besluit de Financiële verordening gemeente IJsselstein 2023 als volgt te wijzigen:

Artikel I  

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

  • “1.

    De raad autoriseert met het vaststellen van de begroting de baten en de lasten per programma.

  • 2.

    De raad kan de begroting gedurende het begrotingsjaar via een begrotingswijziging over de programma’s heen aanpassen. Volumewijzigingen worden zoveel mogelijk via de tussentijdse rapportage aan de gemeenteraad voorgelegd.

  • 3.

    De begroting wordt gedurende het begrotingsjaar niet ten laste van het saldo aangepast op basis van verwachte over- of onderschrijdingen van de vastgestelde budgetten.

  • 4.

    Het college kan via een collegewijziging overschotten en tekorten op het taakveldniveau in zowel lasten als baten binnen de programma’s met elkaar compenseren en hierover zo nodig uitleg geven bij een tussentijdse rapportage respectievelijk de jaarrekening. Deze begrotingswijziging bevat geen nieuw beleid.

  • 5.

    Administratieve correcties (technische budgettair neutrale begrotingswijzigingen binnen het taakveld) worden afgedaan door de budgethouder.

  • 6.

    Voor investeringen in de loop van het begrotingsjaar die niet in de begroting zijn opgenomen, legt het college voorafgaand aan het aangaan van verplichtingen een investeringsvoorstel. Deze voorstellen zijn voorzien van een begrotingswijziging.”

Artikel II  

Artikel 5 lid 3 wordt als volgt gewijzigd:

“De begroting, de kwartaalrapportages en de jaarrekening bevatten ten minste een toelichting op afwijkingen van lasten en baten per programma groter dan € 100.000 en afwijkingen met politieke relevantie.”

Artikel III  

Er wordt een artikel 6a toegevoegd dat luidt:

Artikel 6a. Tijdigheid melding 

  • 1.

    Onderschrijdingen van lasten en investeringskredieten zijn rechtmatig als ze tijdig gemeld zijn aan de raad. Het is tijdig als deze afwijkingen bij de jaarrekening gemeld en toegelicht worden.

  • 2.

    Onderschrijdingen en overschrijdingen van baten zijn rechtmatig als ze tijdig gemeld zijn aan de raad. Het is tijdig als deze afwijkingen van de jaarrekening gemeld en toegelicht worden.”

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag volgende op de bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2024.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 4 april 2024

De raad van IJsselstein,

De voorzitter, mr. P.J.M. van Domburg

De griffier, A.J.O. van Kooij MMC

Naar boven