Verordening tot tweede wijziging van de Verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2022

De raad van de gemeente Katwijk;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2023 kenmerk 2974464;

 

gelet op artikel 147 en artikel 108, lid 1, van de Gemeentewet en artikel 2.1.3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning

 

B E S L U I T:

Vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2022

Artikel I; Wijzigingen in de Verordening

De Verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • -

    3e streepje: Bijdrage als bedoeld in artikel 2.1.4, eerste lid, van de wet wordt gewijzigd in:

  • -

    3e streepje: Bijdrage als bedoeld in artikel 2.1.4. a, eerste lid, van de wet

     

    Toelichting: De landelijke wet is gewijzigd waardoor de oorspronkelijke verwijzing niet meer klopte.

  • -

    12e streepje: Opvang: bieden van onderdak voor slachtoffers van huiselijk geweld en dak- en thuislozen als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Wmo 2015, wordt gewijzigd in:

  • -

    12e streepje: Opvang:

    • 1.

      Onderdak en begeleiding voor personen die de thuissituatie hebben verlaten, al dan niet in verband met risico’s voor hun veiligheid als gevolg van huiselijk geweld, en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving.

    • 2.

      Ambulante begeleiding:

      Begeleiding, zonder in een accommodatie van de instelling te wonen waarvoor de huisvestingskosten worden vergoed, voor dak- of thuisloze inwoners die niet in het eigen netwerk of op een alternatieve verblijfplek kunnen verblijven.

  • Toelichting: Door deze wijzigingen en aanvullingen maken wij beter duidelijk wat deze begrippen inhouden.

  • -

    16e streepje: Wonen met ondersteuning: beschermd wonen, zoals bedoeld in artikel 1.1.1. eerste lid van de wet, te weten: wonen in een accommodatie van een instelling met daarbij behorende toezicht en begeleiding, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen, bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Wordt gewijzigd in:

  • -

    16e streepje: Wonen met ondersteuning: 1. beschermd wonen, zoals bedoeld in artikel 1.1.1. eerste lid van de Wmo 2015, of 2 intensieve ambulante begeleiding, te weten:

    • 1.

      begeleiding en 24/7-oproepbaarheid en inzetbaarheid, zonder in een accommodatie van de instelling te wonen waarvoor de huisvestingskosten worden vergoed, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen, bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die zonder deze begeleiding en oproepbaarheid en inzetbaarheid niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving.

    • 2.

      begeleiding, zonder in een accommodatie van de instelling te wonen waarvoor de huisvestingskosten worden vergoed, voor dak- of thuisloze inwoners die niet in het eigen netwerk of op een alternatieve verblijfplek kunnen verblijven.

      • -

        Begeleiding: activiteiten gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie van de cliënt opdat hij zo lang mogelijk in zijn eigen leefomgeving kan blijven.

  • Toelichting: Door deze wijzigingen en aanvullingen maken wij beter duidelijk wat deze begrippen inhouden.

Artikel 11. Regels voor pgb

Lid 5 b hulp bij het huishouden:

  • 1°.

    door een persoon die niet werkzaam is via een daartoe gekwalificeerde instelling op uurbasis en met een uurtarief dat gelijk is aan 65% van: € 27,60 per uur of als overname van de regie geïndiceerd is van € 30,60 per uur;

  • 2°.

    door een zelfstandige zonder personeel op uurbasis en met een uurtarief dat gelijk is aan 80% van: € 27,60 per uur of als overname van de regie geïndiceerd is van € 30,60 per uur;

  • 3°.

    door een persoon die werkzaam is via een daartoe gekwalificeerde instelling op uurbasis en met een uurtarief dat gelijk is aan € 27,60 per uur of als overname van de regie geïndiceerd is aan € 30,60 per uur;

Wordt gewijzigd in:

  • 1°.

    door een persoon die niet werkzaam is via een daartoe gekwalificeerde instelling op een uurtarief dat gelijk is aan 65% van: het uurtarief van de zorg in natura, zoals overeengekomen in de deelovereenkomst voor het leveren van de maatwerkvoorziening Hulp bij het Huishouden oktober 2017, resultaatgebieden 1,2,3,4,5, 6 en 8. Als overname van de regie geïndiceerd is geldt een uurtarief van 65% van resultaatgebied 3 en 7 van dezelfde overeenkomst.

  • 2°.

    door een zelfstandige zonder personeel op uurbasis en met een uurtarief dat gelijk is aan 80% van: het uurtarief van de zorg in natura, zoals overeengekomen in de deelovereenkomst voor het leveren van de maatwerkvoorziening Hulp bij het Huishouden oktober 2017, resultaatgebieden 1,2,3,4,5, 6 en 8. Als overname van de regie geïndiceerd is geldt een uurtarief van 80% van resultaatgebied 3 en/of 7 van dezelfde overeenkomst.

  • 3°.

    door een persoon die werkzaam is via een daartoe gekwalificeerde instelling op uurbasis en met een uurtarief dat gelijk is aan: 100% van het uurtarief van de zorg in natura, zoals overeengekomen in de deelovereenkomst voor het leveren van de maatwerkvoorziening Hulp bij het Huishouden oktober 2017, resultaatgebieden 1,2,3,4,5, 6 en 8. Als overname van de regie geïndiceerd is geldt een uurtarief van 100% van resultaatgebied 3 en/of 7 van dezelfde overeenkomst.

Toelichting: In de verordening moeten wij inzichtelijk maken hoe wij de tarieven berekenen, deze leiden wij af van de tarieven in natura. Door de daadwerkelijke bedragen niet meer in de verordening zelf te noemen blijft deze verordening ook actueel als deze geïndexeerd of gewijzigd worden. De precieze bedragen nemen wij op in een Tarievenoverzicht dat wij ook duidelijk vindbaar op de website plaatsen.

 

Lid 5 c. individuele begeleiding en wonen met ondersteuning:

  • 1°.

    door een niet daartoe opgeleid persoon of door en persoon uit het sociaal netwerk op uurbasis en met het uurtarief voor mantelzorgers, als aangegeven in de Wet langdurige zorg, na indexatie van € 21,48 per uur;

Wordt gewijzigd in:

  • 1°.

    door een niet daartoe opgeleid persoon of door en persoon uit het sociaal netwerk op uurbasis en met het uurtarief voor mantelzorgers, als aangegeven in de Wet langdurige zorg na indexatie.

Toelichting: Ook hierbij halen wij het oorspronkelijke bedrag weg maar we geven wel aan op welke grondslag we het bedrag indexeren.

 

Lid 5 f. vervoer van en naar de dagbesteding, rekening houdend met eventuele beperkingen die het reizen met het openbaar vervoer door de cliënt belemmeren, op een bedrag van;

  • o

    informeel regulier € 8,25 per etmaal;

  • o

    formeel regulier € 12 per etmaal;

  • o

    informeel en formeel rolstoel € 22,50 per etmaal.

Vervoer bij wonen met ondersteuning van en naar daginvulling:

  • o

    Rolstoel vervoer formeel €22,50 per etmaal

  • o

    Regulier vervoer formeel €10,- per etmaal

Wordt gewijzigd in:

Lid 5 f. vervoer van en naar de dagbesteding:

rekening houdend met eventuele beperkingen die het reizen met het openbaar vervoer door de cliënt belemmeren, wordt een tarief bepaald per etmaal zoals overeengekomen in de deelovereenkomst voor het leveren van de Maatwerkvoorziening Begeleiding 2015.

 

Lid 7. De in dit artikel genoemde bedragen zijn uitgedrukt in het prijspeil van 2021 en worden ieder opvolgend kalenderjaar gewijzigd op basis van de wijziging van het maandprijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI) reeks alle huishoudens (2015 = 100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met uitzondering van hulp bij het huishouden want daarvoor geldt de OVA (Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling) index. De OVA wordt berekend op basis van cijfers die het Centraal Planbureau publiceert. Voor de tariefberekening gebruiken wij de cijfers die het CPB publiceert gebruikt in het Centraal Economisch Plan.

Voor wonen met ondersteuning en opvang geldt ook een uitzondering. De tarieven worden éénmaal per jaar bijgesteld met een percentage gebaseerd op:

  • -

    Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA), zoals gepubliceerd door de NZa na publicatie van de Macro Economische Verkenningen (MEV).

  • -

    Geharmoniseerde index van de consumentenprijzen (HICP), zoals gepubliceerd voor het daaropvolgende jaar in de CPB raming MEV.

Voor de leefgebieden sociaal en persoonlijk functioneren, zelfzorg en geldzaken zal hiervoor een verhouding worden aangehouden van 90% OVA en 10% HCIP.

 

Voor het leefgebied daginvulling, de modules veiligheid en sociaal beheer en de modules huisvestingskosten zal hierbij een verhouding aangehouden worden van 70% OVA en 30% HCIP.

 

Voor de module vervoer wordt de consumentenprijsindex gehanteerd.

 

Wordt, (omwille van de leesbaarheid) gewijzigd in:

Lid 7 Indexatie van de tarieven Pgb

  • a.

    De in dit artikel genoemde bedragen worden ieder opvolgend kalenderjaar gewijzigd op basis van de wijziging van het maandprijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI) reeks alle huishoudens (2015 = 100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De indexering is gebaseerd op het jaar lopend van september tot en met augustus (maandprijsindexcijfer augustus) voorafgaand aan 1 januari van dat jaar.

  • b.

    In afwijking van het bepaalde onder a, geldt voor hulp bij het huishouden dat de tarieven eenmaal per jaar worden bijgesteld met een percentage gebaseerd op de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA) index. Voor de tariefberekening gebruiken wij de cijfers die het Centraal Planbureau publiceert in het Centraal Economisch Plan. Steeds wordt het verschil tussen voorlopige OVA verrekend in de indexatie van het daaropvolgende jaar.

  • c.

    In afwijking van het bepaalde onder a, geldt voor wonen met ondersteuning dat de tarieven eenmaal per jaar worden bijgesteld met een percentage gebaseerd op:

    • Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA), zoals gepubliceerd door de NZa na publicatie van de Macro Economische Verkenningen (MEV).

    • Geharmoniseerde index van de consumentenprijzen (HICP), zoals gepubliceerd voor het daaropvolgende jaar in de CPB raming MEV.

      • 1°.

        Voor de leefgebieden sociaal en persoonlijk functioneren, zelfzorg en geldzaken zal hiervoor een verhouding worden aangehouden van 90% OVA en 10% HCIP.

      • 2°.

        Voor het leefgebied daginvulling, de modules veiligheid en sociaal beheer en de modules huisvestingskosten zal hierbij een verhouding aangehouden worden van 70% OVA en 30% HCIP.

      • 3°.

        Voor de module vervoer wordt de consumentenprijsindex gehanteerd.

Toelichting: de meeste aanpassingen zijn op de lay out en maken het overzichtelijker.

 

Artikel 12. Regels voor bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen

Lid 2. De eigen bijdrage wordt berekend conform hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 en bedraagt maximaal de kostprijs van de maatwerkvoorziening.

 

Wordt gewijzigd in:

Lid 2. De eigen bijdrage wordt berekend conform 2.1.4.a van de wet en hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 en bedraagt maximaal de kostprijs van de maatwerkvoorziening.

 

Toelichting: Met deze toevoeging wordt het artikel volledig. In artikel 2.1.4.a wordt namelijk de eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening genoemd.

 

Lid 4. In de gevallen, bedoeld in artikel 2.1.4, zevende lid, van de wet, worden de bijdragen voor een maatwerkvoorziening of pgb door het CAK vastgesteld en geïnd.

 

Wordt gewijzigd in:

Lid 4. In de gevallen, bedoeld in artikel 2.1.4a, van de wet, worden de bijdragen voor een maatwerkvoorziening of pgb door het CAK vastgesteld en geïnd.

 

Toelichting: De landelijke wet is gewijzigd en daarom klopte de verwijzing niet meer

 

Lid 8. Voor collectieve vervoersvoorzieningen wordt een eigen bijdrage per gebruik gevraagd. De bijdrage bedraagt (prijspeil 2023) € 0,23 per kilometer voor reizigers tot 65 jaar en € 0,16 per kilometer voor reizigers vanaf 65 jaar. In de nachtelijke uren (00:00 – 06:00) wordt daar bovenop een toeslag van € 1,- per zone gevraagd. De eigen bijdrage wordt ieder jaar per 1 januari geïndexeerd conform de Landelijke Tarievenindex (LTI).

 

Wordt gewijzigd in:

Lid 8. Indien een indicatie is afgegeven voor het gebruik van de regiotaxi geldt een tariefkorting op de eigen bijdrage. Er is een verschil in eigen bijdrage voor reizigers tot 65 jaar en reizigers vanaf 65 jaar. De eigen bijdrage voor houders van een Wmo pas wordt jaarlijks gepubliceerd op de website van regiotaxi Holland Rijnland. De eigen bijdrage wordt ieder jaar per 1 januari geïndexeerd conform de Landelijke Tarievenindex (LTI).

 

Toelichting: We omschrijven duidelijker dat dit artikel van toepassing is op het gebruik van de regiotaxi met een Wmo indicatie. We hebben de bedragen uit het artikel gehaald maar we maken wel duidelijk waar inwoners deze tarieven kunnen vinden.

 

Aangezien de regiotaxi niet meer rijdt in de nachtelijke uren is de toeslag van €1 ook niet meer van toepassing.

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Katwijk in zijn openbare vergadering van 15 februari 2024

Naar boven