Wijzigingsverordening Financiële verordening ex artikel 212 gemeentewet Ede

De raad van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer 440161;

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet

besluit vast te stellen de: Wijzigingsverordening Financiële verordening ex artikel 212 gemeentewet

Artikel I

De Financiële beheersverordening 2017 gemeente Ede wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 10, vierde lid, komt te luiden:

 

  • 4.

    Uitgangspunt is dat iedere afwijking van de begroting als onrechtmatig wordt beschouwd. Hierop gelden onderstaande uitzonderingen:

    • a.

      Over- en onderschrijdingen van baten en onderschrijdingen van lasten/ investeringskredieten (ten opzichte van de vastgestelde begroting) zijn rechtmatig wanneer deze tijdig worden gerapporteerd aan de raad. Dergelijke begrotingsafwijkingen worden gemeld en toegelicht in het eerstvolgende P&C document. Afwijkingen aan het einde van het begrotingsjaar, die niet meer opgenomen kunnen worden in een P&C document, zijn rechtmatig wanneer deze worden toegelicht in de jaarrekening.

    • b.

      Overschrijdingen van lasten/ investeringen (ten opzichte van de vastgestelde begroting) worden als (onrechtmatig) acceptabel aangemerkt in de volgende situaties:

      • a.

        Er is sprake van een overschrijding waarbij direct gerelateerde inkomsten de overschrijding compenseren.

      • b.

        Er is sprake van een overschrijding op een open-einde regeling.

      • c.

        De overschrijding is geautoriseerd door middel van de vaststelling van een tussentijdse rapportage.

B

Artikel 10, vijfde lid, komt te luiden:

 

  • 5.

    Begrotingsonrechtmatigheden die zijn aangemerkt als acceptabel, worden opgenomen in de rechtmatigheidsverantwoording (voor zover de verantwoordingsgrens voor afzonderlijke fouten of onduidelijkheden is overschreden), maar worden niet nader toegelicht in de paragraaf bedrijfsvoering.

Artikel III

Deze wijzigingsverordening treedt met terugwerkende kracht in werking op 12 december 2023.

Vastgesteld in de openbare vergadering van 4 april 2024, zaaknummer 440161

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Toelichting

Artikel 10 Begrotingscriterium

 

Vierde lid

Over- en onderschrijdingen van baten en onderschrijdingen van lasten/investering zijn rechtmatig wanneer deze tijdig worden gemeld en worden toegelicht in het eerstvolgende P&C document. Tijdig omvat eveneens het toelichten in de jaarrekening van afwijkingen aan het einde van het begrotingsjaar, die niet meer opgenomen kunnen worden in een eerder P&C document.

Overschrijdingen van lasten/investeringskredieten zijn altijd onrechtmatig. Deze kunnen op basis van hetgeen opgenomen in sub b van het vierde lid wel aangemerkt worden als acceptabel. Acceptabel geeft aan dat de overschrijding passend is binnen het bestaande beleid van de raad.

 

Vijfde lid

In het vijfde lid is opgenomen dat afwijkingen die aangemerkt zijn als acceptabele begrotingsonrechtmatigheden, niet nader toegelicht worden in de paragraaf bedrijfsvoering. Deze, en alle overige afwijkingen ten opzichte van de vastgestelde begroting, worden reeds toegelicht in de programmaverantwoording in het jaarverslag.

Naar boven