Aanwijzing Schalkhaar verboden drankgebruik op grond van de Algemene plaatselijke verordening Deventer

Burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer,

 

gezien artikel 2:48 van de Algemene plaatselijke verordening Deventer,

 

overwegende dat:

 

  • -

    zij met het oog op de uitvoering van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Deventer bevoegd zijn een gebied aan te wijzen waar het verboden is op een openbare plaats alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben;

  • -

    grond bestaat van deze bevoegdheid gebruik te maken;

  • -

    artikel 2:48, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening Deventer van toepassing is,

 

B E S L U I T E N :

 

Een gebied in Schalkhaar aan te wijzen waar het verboden is op een openbare plaats alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.

Artikel 1 Aanwijzing gebied verboden drankgebruik

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 2:48, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening Deventer worden de volgende openbare plaatsen in Schalkhaar aangewezen waar het verboden is alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben anders dan:

 

  • a.

    een terras dat behoort bij een horecabedrijf als bedoeld in artikel 1 van de Alcoholwet; en

  • b.

    een andere plaats dan een horecabedrijf als bedoeld onder a, waarvoor een ontheffing geldt krachtens artikel 35 van de Alcoholwet.

 

I. Schalkhaar

Het gebied omsloten door Koningin Wilhelminalaan, Kolkmansweg, Oerdijk en Mensinksdijkje met daarbinnen gelegen Ganzeboomsweg, Lindeboomsweg, Kerkweg, Pastoorsbosje, Timmermansweg, Pastoorsdijk en Smidsweg te Schalkhaar.

 

Het gebied is weergegeven op de bij dit besluit behorende ‘’Gebiedsaanwijzingskaart verboden drankgebruik Schalkhaar, Deventer’’.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Aldus besloten te Deventer

Burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer,

de secretaris,

J.P. Wassens

de burgemeester,

R.C. König

TOELICHTING

ALGEMEEN

 

De opzet van het besluit

De Apv biedt de mogelijkheid om in het belang van de openbare orde een gebied aan te wijzen waar het verboden is om alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken alcoholhoudende drank in bezit te hebben. Via het aanwijzingsbesluit kan het college van burgemeester en wethouders daar waar nodig sturend optreden oftewel maatwerk leveren. De Apv geeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om door middel van een aanwijzingsbesluit aan deze eerdergenoemde gedraging een bepaald rechtsgevolg te verbinden. Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om door middel van een aanwijzingsbesluit een bepaald rechtsgevolg, dat de Apv aan een bepaalde gedraging verbindt, weer ongedaan te maken.

 

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

 

Artikel 1 Aanwijzing gebied verboden drankgebruik

Er is sprake van overlast door het in het openbaar nuttigen en voorhanden hebben van alcoholhoudende drank en alcoholmisbruik. Dit zorgt voor gevoelens van onveiligheid bij voorbijgangers en omwonenden. De politie en de toezichthouders/buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Deventer constateren alcoholmisbruik op de openbare plaats in Schalkhaar, zoals in het besluit staat omschreven. Dit is een plein, omringd door verschillende functies waaronder een basisschool, kerk, zalencentrum en detailhandel, waaronder een supermarkt. Er is onder meer sprake van overlast in verband met alcohol en (geluid)overlast. Met dit besluit ontstaan er meer handvatten om tegen de eerdergenoemde overlast op te treden, in een gebied rondom het dorsplein voor de R.K. Nicolaaskerk.

 

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit artikel spreekt voor zich.

 

Gebiedsaanwijzingskaart verboden drankgebruik Schalkhaar, Deventer

 

Naar boven