Gemeente Zeist – Verkiezing Europees Parlement – Stemmen bij volmacht

 

De burgemeester van Zeist maakt bekend dat het bij de verkiezing van de leden van Europees Parlement 2024 op donderdag 6 juni 2024 een kiezer is toegestaan bij volmacht te stemmen.

 

Iemand anders laten stemmen

 

Als u op 6 juni 2024 niet zelf uw stem kunt uitbrengen, kunt u een ander machtigen om namens u te gaan stemmen. De gemachtigde kan de volmachtsstem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

 

Er zijn twee verschillende soorten machtigingen waardoor iemand anders voor u kan stemmen:

 

Onderhandse volmacht op de achterkant van uw stempas

Als u niet zelf kunt stemmen, kunt u iemand anders voor u laten stemmen via de onderhandse volmacht op de achterkant van uw stempas. U regelt een onderhandse volmacht als volgt:

 

  • Vul op de achterkant van uw stempas (bij volmachtbewijs) de gegevens in van de persoon die voor u gaat stemmen en zet uw handtekening;

  • Laat de persoon, die namens u gaat stemmen (de gemachtigde), ook de achterkant van uw stempas ondertekenen. Uw stempas is nu een volmacht geworden;

  • Geef uw stempas aan uw gemachtigde;

  • Geef (een kopie) van uw identiteitsbewijs, dat maximaal 5 jaar verlopen mag zijn, mee aan de gemachtigde. Dit mag ook een digitale kopie zijn op bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Uw foto en handtekening moeten wel goed zichtbaar zijn.

  • Een kiezer mag niet meer dan 2 (twee) volmachten aannemen. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

 

Een onderhandse machtiging kan tot op de dag van de verkiezing worden geregeld. Wilt u toch zelf stemmen, vraag dan uw stempas terug.

 

Schriftelijke volmacht

U kunt ook iemand machtigen die niet in de gemeente Zeist woont, maar wel een stempas heeft ontvangen voor de verkiezingen voor het Europese Parlement. Hiervoor heeft u een formulier nodig dat u kunt downloaden via www.zeist.nl/verkiezingen of afhalen bij de balies van het gemeentehuis. U regelt een schriftelijke volmacht als volgt:

 

  • De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 door de gemeente zijn ontvangen. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtbewijs.

  • Als u een schriftelijke volmacht aanvraagt, is het niet nodig om een kopie van uw identiteitsbewijs op de verkiezingsdag mee te geven aan de gemachtigde.

  • De schriftelijke volmacht kunt u al aanvragen voordat u uw stempas heeft ontvangen.

  • Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken.

  • Een kiezer mag niet meer dan 2 (twee) volmachten aannemen. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

     

Nadere inlichtingen worden verstrekt door team verkiezingen, Het Rond 1, Zeist.

 

Plaats: Zeist

Datum: april 2024

 

De burgemeester voornoemd,

drs. J. Langenacker

Naar boven