Kennisgeving volmacht en kiezerspas

De burgemeester van Coevorden maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezingen van Nederlandse leden van het Europees Parlement een kiezer is toegestaan bij volmacht of met een kiezerspas te stemmen. Daarbij gelden de volgende bepalingen:

Volmacht

U kunt iemand anders vragen om namens u te stemmen. Dat kan door middel van een onderhandse of een schriftelijke volmacht. Van belang is dat de gemachtigde per verkiezing niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmacht stem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt.

Onderhandse volmacht

Bij een onderhandse volmacht vult de kiezer samen met de gemachtigde de achterkant van de stempas in. De gemachtigde moet bij het uitbrengen van de stem een kopie laten zien van het legitimatiebewijs van degene namens wie hij of zij gaat stemmen. Dat kan ook een goed leesbare afbeelding zijn op een smartphone of tablet. De gemachtigde moet wel in dezelfde gemeente wonen.

Schriftelijke volmacht

Een volmacht vraagt u, bij voorkeur, digitaal aan op www.coevorden.nl/verkiezingenhttp://www.coevorden.nl/verkiezingen . Dit kan tot en met maandag 3 juni 2024 17.00 uur. Het mondeling aanvragen van een volmacht kan bij de gemeente tot uiterlijk woensdag 5 juni 2024 12.00 uur. De kiezer en de gemachtigde vullen hiervoor een formulier in. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de gemachtigde een volmachtsbewijs per post. Of krijgt deze direct mee als deze persoonlijk is aangevraagd. De gemachtigde neemt alleen het volmachtsbewijs mee naar het stembureau. Een kopie van het identiteitsbewijs van de volmachtgever is dan niet nodig. Bij een schriftelijke volmacht hoeft de gemachtigde niet in dezelfde gemeente te wonen.

Kiezerspas

Als u in een andere gemeente wilt stemmen, dan moet u een kiezerspas hebben. Met een kiezerspas voor het Europees Parlement kunt u gaan stemmen in elk willekeurig stemlokaal binnen Nederland.

Een kiezerspas vraagt u, bij voorkeur, digitaal aan op www.coevorden.nl/verkiezingen. Dit kan tot en met maandag 3 juni 2024 17.00 uur. Of u kunt tot uiterlijk woensdag 5 juni 2024 tot 12.00 uur met uw stempas naar het gemeentehuis gaan.

Meer informatie

Meer informatie over het stemmen kunt u vinden op www.coevorden.nl/verkiezingen en www.elkestemtelt.nl.

Naar boven