2e wijziging van de Beleidsregels jeugdhulp Gemeente Oirschot 2022

Het college van burgemeester en wethouders

gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, lid 3 van de Jeugdwet en de artikelen 2, derde lid, 9, derde lid, 11, eerste lid en 17 van de Verordening Jeugdhulp Gemeente Oirschot 2022;

gehoord de Adviesraad Zorg en Samenleving

collegevoorstel 23.I002354

 

b e s l u i t

 

vast te stellen de 2e wijziging van de Beleidsregels jeugdhulp Gemeente Oirschot 2022

Artikel I  

Artikel 3 Hoogte pgb voor formele hulp wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Met ingang van 1 januari 2023 wordt de maximale hoogte van het pgb-tarief bepaald op basis van de producten en tarieven van individuele voorzieningen in natura. Voor de individuele voorzieningen die de gemeente in natura beschikbaar heeft, wordt de maximale hoogte van het pgb op basis van bijlage 2 en bijlage 3 bepaald (versies vanaf 1 januari 2024).

    • a.

      Indien de individuele voorziening niet in natura beschikbaar is, wordt het pgb bepaald op basis van het laagste tarief dat is vermeld in de offerte(s) opgevraagd door het college of door het college geaccepteerde offerte die is aangeleverd door de jeugdige of zijn ouder(s).

    • b.

      De maxima van de pgb’s genoemd in het eerste lid van de verordening gelden als norm. Het college kan het pgb verhogen, indien de jeugdige of zijn ouder(s) aantoont dat het tarief ontoereikend is om een individuele voorziening bij ten minste één zorgverlener in te kopen.

Artikel 6 Hoogte pgb voor informele hulp wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Voor informele hulp voor de ondersteuningsvormen ‘hulp en ondersteuning vanuit informeel netwerk’ niet zijnde ‘incidenteel verblijf’ en ‘dagbesteding’ geldt minimaal het wettelijk minimum uurloon tarief, gebaseerd op een fulltime werkweek voor een persoon van 23 jaar of ouder, van het wettelijk minimumloon zoals bedoeld in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, geldend voor dat jaar waarin het pgb wordt afgegeven. Het uurtarief voor informele hulp mag niet meer dan € 22,84 per uur bedragen.

  • 2.

    Voor informele hulp voor de ondersteuningsvormen ‘incidenteel verblijf’ en ‘dagbesteding’, zoals bedoeld in artikel 8ab Regeling Jeugdwet verstrekt het college een tegemoetkoming van € 68,52 per etmaal, met een maximum van €141,- per kalendermaand.

  • 3.

    De pgb-tarieven voor informele hulp in 2024 zijn geïndexeerd op basis van hetzelfde percentage waarmee de pgb-tarieven voor informele hulp voor de Wlz (Wet langdurige zorg) 2024 zijn geïndexeerd (6,37%).

Artikel II  

  • 1.

    Deze wijziging treedt in werking op 1 januari 2024.

  • 2.

    Op aanvragen die zijn ingediend voor het moment van inwerkingtreding van deze wijziging maar waarop nog niet is beslist, wordt besloten met inachtneming van het bepaalde in deze wijziging.

  • 3.

    Deze wijziging is ook van toepassing op reeds verleende beschikkingen voor de duur van de afgegeven indicatie.

Aldus besloten in de vergadering van 9 januari 2024

Burgemeester en wethouders van Oirschot

Saskia Willems

secretaris,

Judith Keijzers-Verschelling

burgemeester,

Bijlage 2 pgb tarieven 2024 jeugd Oirschot formeel

 

 

 

 

 

 

Bijlage 3 Stapelmatrix jeugdhulp 2024

 

Naar boven