Besluit tot wijziging van de Verordening voor het financieel beleid en beheer 2023

De raad van de gemeente Amersfoort;

 

Gelet op artikelen 147 en 212 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat de landelijke Commissie BBV in de ‘Kadernota rechtmatigheid 2023’ de rechtmatigheidsverantwoording heeft verduidelijkt en aangescherpt en daarom is een wijziging van de ‘Verordening voor het financieel beleid en beheer 2023’ noodzakelijk;

 

besluit vast te stellen:

 

Besluit tot wijziging van de Verordening voor het financieel beleid en beheer 2023

ARTIKEL I  

  • a.

    Aan artikel 3 wordt een nieuw achtste lid toegevoegd. Dit lid komt te luiden:

    “8. In de begroting en jaarstukken worden afwijkingen op de oorspronkelijke ramingen van de baten en de lasten van programmaonderdelen en incidentele baten en lasten groter dan € 300.000,= toegelicht.”

  • b.

    Artikel 5, achtste lid, komt te luiden:

    “8. Niet bestede kredieten worden uiterlijk binnen drie jaar na het vastgestelde investeringsjaar in de jaarstukken aan raad voorgelegd om te worden afgesloten.”

  • c.

    Artikel 8, tweede lid, komt te luiden:

    “2. In de zomerrapportage worden afwijkingen op de oorspronkelijke ramingen van de baten en de lasten van programmaonderdelen en investeringskredieten in de begroting groter dan € 300.000,= toegelicht.”

  • d.

    Artikel 9, vijfde lid, komt te luiden:

    “5. Een saldo voor (dis)agio wordt lineair afgeschreven waarbij de afschrijvingstermijn gelijk is aan de looptijd van de geldlening waarop deze betrekking heeft.”

  • e.

    Artikel 9, zevende lid, komt te luiden:

    “7. Rentetoerekening aan de exploitatie op lopende investeringen wordt toegerekend op basis van de boekwaarde op 1 januari van het jaar.”

  • f.

    Artikel 10, eerste lid, komt te luiden:

    “1. Voor de vorderingen op verbonden partijen en derden wordt een voorziening wegens oninbaarheid gevormd op basis van een individuele beoordeling van de openstaande vorderingen vanaf € 10.000,=. Bij vorderingen lager dan € 10.000,= wordt voor de vorming een vast percentage gehanteerd.”

  • g.

    Artikel 19, eerste lid, aanhef komt te luiden:

    “1. Naast de rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening zoals bepaald in artikel 24 neemt het college in de paragraaf ‘Bedrijfsvoering’ bij de begroting en de jaarstukken in ieder geval op:”

  • h.

    Onder wijziging van de punt naar een puntkomma aan het einde van sub f van artikel 22, eerste lid, wordt een nieuw sub g toegevoegd. Dit sub komt te luiden:

    “g. het beleid en de interne regels voor de steunverlening en de toekenning van subsidies aan ondernemingen en instellingen.”

  • i.

    Artikel 24, eerste lid, komt te luiden:

    “1. Het college biedt de raad jaarlijks een normenkader aan.”

  • j.

    Artikel 24, vijfde lid, komt te luiden:

    “5. Het college neemt bij de jaarstukken in de paragraaf Bedrijfsvoering een toelichting op van de rechtmatigheidsfouten boven de rapportagegrens met daarin een redengevende verklaring van de individueel geconstateerde rechtmatigheidsfouten en de getroffen beheersmaatregelen ten aanzien van:

    • a.

      het begrotingscriterium;

    • b.

      het voorwaardencriterium;

    • c.

      misbruik en oneigenlijk gebruik.”

  • k.

    Onder vernummering van het zesde lid naar het zevende lid van artikel 24, wordt een nieuw zesde lid toegevoegd. Dit lid komt te luiden:

    “6. Bij investeringskredieten wordt de begrotingsrechtmatigheid beoordeeld op het niveau van het totaal gevoteerde kredietbedrag. Een overschrijding van het jaarbudget maar passend binnen het totaal bedrag van het krediet, wordt daarmee als rechtmatig beschouwd.”

  • l.

    Artikel 24, zevende lid, aanhef en onder sub c, komt te luiden:

    “7. Uitgangspunt is dat iedere afwijking van de begroting als onrechtmatig wordt beschouwd. Afwijkingen worden als acceptabel aangemerkt in de volgende situaties:

    “c. de overschrijding het gevolg is van autonome ontwikkelingen of is gecommuniceerd middels een tussentijdse wijziging en/of rapportage;”

  • m.

    Aan artikel 24 wordt een nieuw achtste lid toegevoegd. Dit lid komt te luiden:

    “8. Uitzondering op artikel 7 zijn alleen onderschrijdingen op investeringskredieten en lasten als deze tijdig zijn gecommuniceerd. Daarnaast geldt deze uitzondering ook voor onder- en overschrijdingen van de baten. Tijdig definiëren wij als:

    • a.

      gerapporteerd in de zomerrapportage;

    • b.

      toegelicht in de jaarrekening;

    • c.

      toegelicht in een raadsbesluit.”

ARTIKEL II CITEERTITEL

Dit besluit wordt aangehaald als: ‘Besluit tot wijziging van de Verordening voor het financieel beleid en beheer 2023’.

ARTIKEL III INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2023.

Vastgesteld in de vergadering van 26 maart 2024,

de griffier,

de voorzitter,

Naar boven